18.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

Από τον απόηχο της ημερίδας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης για το μέλλον της Ευρώπης

Ημερομηνία:

Κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης -όπως γνωρίζουμε- αποτελεί το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, δεκάδες ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παραμένουν ανοιχτά. Εν όψει των επικειμένων ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου 2014, που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στα είκοσι οκτώ κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την ανανέωση των 751 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τα επόμενα πέντε χρόνια, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) διοργάνωσε μία σημαντική Ημερίδα, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με θέμα: “Προς μία δημοκρατική Ευρώπη: Ουτοπία ή πραγματικότητα;” (28.4.2014).

Την εκδήλωση χαιρέτησαν με ουσιαστικές παρεμβάσεις τους οι Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ. Ο Σεβ. Μητρ. Κυδωνίας και Αποκορώνου υπογράμμισε τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο με τη «Συνθήκη της Λισσαβόνας» έχει αυξήσει τις αρμοδιότητές του για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Για τον λόγο αυτό και είναι σημαντικό, σημείωσε,  οι ευρωπαίοι πολίτες να έχουν αφενός αντίληψη του διακυβεύματος και αφετέρου στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης για ό,τι αφορά άμεσα στους ίδιους. Επίσης αναφέρθηκε στην πολιτική ως βασικό συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας, αλλά η Εκκλησία, σημείωσε,  δεν μπορεί να στηρίξει κανένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, υπογραμμίζοντας βιβλικές αναφορές ως προς το φόβο της διάσπασης της ενότητας του σώματος της Εκκλησίας. Ως Εκκλησία ενθαρρύνουμε, υπογράμμισε ο ίδιος, τη συναίνεση και την ισορροπημένη σύνθεση που μπορούν να προέλθουν και από αντιπαραθέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται σεβαστές οι αξίες και ο άνθρωπος.

Από την πλευρά του ο Σεβ. Μητρ. Κισάμου και Σελίνου αναφέρθηκε στην ευθύνη των πολιτών να προσπαθούν για μία καλύτερη και πιο ανθρώπινη Ευρώπη, η οποία δεν θα εξαντλείται μόνον στα οικονομικά μεγέθη, αλλά θα σέβεται την αξία του ανθρωπίνου προσώπου. Η Εκκλησία μας, συνεπώς, σημείωσε ο ίδιος, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο παράγοντα σταθερότητας και να συνδράμει ουσιαστικά στο όραμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ακόμη υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δικαιούται να συμμετέχει στον διάλογο με τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα, στον οποίο, εξ άλλου, καλείται και δικαιούται αυτοδικαίως να συμμετάσχει με βάση το άρθρο 17 της «Συνθήκης της Λισσαβόνας». Επίσης έκανε αναφορά στο έργο που επιτελείται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Αντιπροσωπευτικό Γραφείο του στις Βρυξέλλες, υπό τη διεύθυνση του Σεβασμ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, καθώς και τις αντίστοιχες Αντιπροσωπίες (της Εκκλησίας της Ελλάδος της Ρωσίας, της Ρουμανίας, της Εκκλησίας της Κύπρου και της Βουλγαρίας).

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο οι ομιλητές της εκδήλωσης.

Για την ανάγκη να δώσουμε μια πνευματικότητα, αρχές και αξίες που η Ευρώπη τις έχει ανάγκη, έκανε λόγο ο Σεβ. Μητρ. Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος προσθέτοντας, πως αν τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε μεγάλα αδιέξοδα αυτό οφείλεται, γιατί η Ευρώπη απεμπολεί τον Θεό από τη ζωή των κατοίκων της και των αξιών της. Ας ελπίσουμε, είπε, ότι η Ευρώπη που έρχεται θα είναι μια Ευρώπη που θα ξαναβρεί τις χριστιανικές της ρίζες. Απέναντι στην υπερκατανάλωση, σημείωσε ο ίδιος, η Εκκλησία κομίζει τη δική της πρόταση: να μάθουμε να μοιραζόμαστε, να μάθουμε ότι η υπερκατανάλωση δεν είναι ο μοναδικός τρόπος ζωής, να ξεχωρίζουμε το αναγκαίο από το περιττό. Αν καταφέρουμε να ισορροπήσουμε τότε και το φυσικό περιβάλλον μας θα σώσουμε και με αξιοπρέπεια θα ζήσουμε και η Ευρώπη θα βρει αυτό που έχει χάσει. Η απληστία έχει μεγάλο τίμημα στις ημέρες μας, σημείωσε. (Ολόκληρη η ομιλία του Σεβ. Μητρ. Δημητριάδος στην ιστοσελίδα http://imd.gr/site/news/0/1881).

Στην ανάγκη ενίσχυσης της Δημοκρατίας πρώτα από όλα από τους ίδιους τους πολίτες στην καθημερινότητά τους αναφέρθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Θεοδόσης Τάσιος. Με γλαφυρό τρόπο έκανε ουσιαστικές αναφορές ως προς τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων, αλλά και τις τυχόν αδυναμίες του μέσα από την προσωπική του εμπειρία ως Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης έκανε αναφορά στην «ηθοπτώχευση» της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας και έθεσε εύστοχα ερωτήματα ως προς το μέλλον της Ευρώπης, μιας Ευρώπης, όπως είπε, που πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι μας, παρά τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα έχει αυτή τη στιγμή.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Πρόεδρος των νέων της Ευρώπης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής), κάνοντας αναφορά στο ρόλο των νέων της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας την απογοήτευσή τους προς την ΕΕ. Η ΕΕ, από έναν οραματικό οργανισμό έχει μετεξελιχθεί σε όργανο γραφειοκρατίας. Δεν το καταλαβαίνουν ούτε οι πολίτες, ούτε περισσότερο οι νέοι. Απαιτείται μία Ευρώπη πιο απλή, με τη Δημοκρατία να λειτουργεί καλύτερα και όχι τιμωρητικά προς την Ελλάδα ή άλλα κράτη-μέλη. Επίσης έκανε αναφορά στις δραστηριότητες των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε ότι αφορά τις θρησκευτικές μειονότητες, τη στήριξη του Οικουμενικού πατριαρχείου και το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης.

Στην εισήγησή του ο πρώην Υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος τόνισε πως σήμερα η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων που παίρνονται από τις κυβερνήσεις και όχι από τους πολίτες αποτελεί το ζητούμενο. Οι πολίτες πρέπει να στηρίζουν την Ευρώπη εκείνη που αγωνίζεται υπέρ των αδυνάτων και φυσικά θα πρέπει να έχει μία ξεκάθαρη πρόταση για τη Δημοκρατία, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρώπη αξίζει, επειδή αξίζουν οι πολίτες της με την ποιότητά τους, σημείωσε.

Κλείνοντας ο κ. Κων. Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης, ολοκληρώνοντας τόνισε ότι όλα όσα ακούστηκαν υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα μιας ενεργού δράσης των Χριστιανών μέσα στην Ευρώπη. Η συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές ασφαλώς και αποτελεί προσωπική ευθύνη και δικαίωμα. Η Εκκλησία βεβαίως και δεν κομματικοποιεί, ούτε παρεμβαίνει στην ελεύθερη βούληση των ανθρώπων.  Για να μπορέσει όμως η ΕΕ να έχει και μια «ψυχή», πράγμα το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τις βασικές ανάγκες του ανθρωπίνου προσώπου, οι Χριστιανοί έχουμε, ως πιστοί και ως πολίτες, μια μοναδική ευκαιρία: να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις επικείμενες ευρωεκλογές. Μόνο τότε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει ελπίδα να προωθήσει την υλοποίηση προγραμμάτων που θα στηρίζονται σε σταθερές αξίες και αρχές. Η σημερινή οικονομική κρίση μας δείχνει ότι χωρίς την παράλληλη ανάπτυξη μιας ηθικής δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη οικονομία. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι για όσα συναποφασίζονται στα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί επώνυμοι και απλοί πολίτες της περιοχής, ενώ επιστολή-χαιρετισμό απέστειλε ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και επαίνεσε την πρωτοβουλία της ΟΑΚ, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται το έντονο ενδιαφέρον του Ιδρύματος για ζητήματα μη στενά θεολογικού, αλλά ευρύτερα κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα.

Η παραπάνω σημαντική εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Σκηνικό πολέμου” στο Λος Άντζελες: Στους 11 οι νεκροί – Πάνω από 150 δισ. η ζημιά

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς...

Πλοίο της Frontex στην Κρήτη για το μεταναστευτικό

Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των...

Ποια είναι η Κρητικιά Evangelia που σαρώνει με το Vale για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025

Ανακοινώθηκαν τα τραγούδια για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 και...