14.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Από το βιβλίο «Τα Πενήντα Μικρονήσια της Ελλάδας» «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ»: Δήλος

Ημερομηνία:

Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Μυκόνου.
Έκταση: 5 τ. χιλ. Μόνιμος πληθυσμός περίπου δέκα κάτοικοι.

Στο κέντρο των Κυκλάδων, στα μισά της θαλάσσιας διαδρομής από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τη Μικρασιατική Ιωνία, ανάμεσα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ο άνυδρος βράχος του μικρού νησιού της Δήμου αποτέλεσε το κατεξοχήν ιερό νησί της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου. Στα δυτικά του, το στενό προς τη Ρήνεια, βρίσκονται οι εξαρτημένες από αυτό, νησίδες Μικρός και Μεγάλος Ρεματιάρης (το αρχαίο νησί της Εκάτης).

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η μικρή αυτή λωρίδα γης αποσπάσθηκε από τη Σικελία και έπλεε κάτω από τα κύματα αλλάζοντας αδιάκοπα θέση, ωσότου ο Πωσειδώνας την ανέσυρε στην επιφάνεια της θάλασσας του Αιγαίου και κατέστησε το νησί δήλον, φανερό.

Λέγεται, μάλιστα, ότι το νησί λεγόταν, πρωτύτερα, Αστερία και ονομάστηκε Δήλος, όταν σταθεροποιήθηκε για να αποτελέσει καταφύγιο για την ετοιμόγεννη Λητώ που, διωκόμενη από την ζηλόφθονη Ήρα, αποζητούσε ένα μέρος ασφαλές για να γεννήσει τα παιδιά του Δία, τον Απόλλωνα και την Άρτεμη.
Σύμφωνα με το Θουκυδίδη, πρώτοι κάτοικοι του νησιού ή
ταν οι Κάρες. Στο όρος Κύνθος, η αρχαιολογική έρευνα ανακάλυψε τα πρωιμότερα κατάλοιπα εγκατάστασης στο νησί που ανάγονται στην 3η π.Χ. χιλιετία, δηλαδή την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Διαπιστωμένη είναι η ανάπτυξη του νησιού κατά την περίοδο 1.600-1.200 π.Χ. όταν οι Μυκηναίοι δημιούργησαν σημαντικό οικισμό στη βόρεια πεδιάδα και γύρω από το λιμάνι της Δήλου. Μετά το 1.100 π.Χ., άρχισαν να καταφθάνουν στις Κυκλάδες οι Ίωνες και, από το 700 π.Χ., το νησί μνημονεύεται ως ο ιερός τόπος τους. Κατά την Αρχαϊκή περίοδο κατασκευάστηκαν περίφημα μνημεία αφιερωμένα στην ιερή αυτή λατρεία, όπως τα αγάλματα Κούρων, οι μαρμάρινοι λέοντες της Δήλου, ο λεγόμενος Κολοσσός του Απόλλωνα, οι Οίκος και η Στοά των Ναξίων.
……………

Την συνέχεια θα την διαβάσετε από το βιβλίο «Τα Πενήντα Μικρονήσια της Ελλάδας» «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» φωτογραφίες – κείμενα φωτογραφιών: Λίζα Έβερτ. Εισαγωγικά κείμενα: Γεράσιμος Αποστολάτος, Πέλλη Φωτιάδη.
Αν δε το βρίσκετε το βιβλίο μπορείτε να πείτε στον βιβλιοπώλη σας να το παραγγείλει: Ι. Νικολόπουλος, Ζαλόγγου 9, Αθήνα. Τηλ.: 2103800520 – 2103801450-5

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Τραμπ ετοιμάζει συνάντηση με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Πέμπτη...

Λος Άντζελες: Δίχως τέλος η καταστροφή – Στους 10 οι νεκροί

Τραγική είναι η κατάσταση στο Λος Άντζελες από τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται...