12.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

Αργεί ακόμη η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ημερομηνία:

Την πεποίθηση ότι ακόμη «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά» εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Κομισιόν.

«Η εκτίμησή μου μετά τις επαφές που είχα τις τελευταίες ημέρες είναι ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη τις διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας ότι «μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να συνεργαστούν περισσότερο από άλλα».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε τη σημασία που έχει η συνεργασία του ευρωπαϊκών θεσμών σ’ αυτή την «χωρίς προηγούμενο κρίση» και ανέφερε ότι «πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον έτσι ώστε να πάμε μαζί μπροστά την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στους στόχους της Κομισιόν, ο Σαρλ Μισέλ είπε κατά πρώτον, χρειάζεται διαβεβαίωση «ότι θα δουλέψουμε ακούραστα προς μια ευρωπαϊκή σύγκλιση που είναι η δύναμη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», δεύτερον «πρέπει να πάρουμε μαθήματα από το παρελθόν έτσι ώστε να αντιδράσουμε καλύτερα και να είμαστε πιο δυνατοί» και τρίτον πρέπει να έχουμε στο μυαλό την μετάβαση σε μια ψηφιακή εποχή, αλλά και στο κλίμα».

Γρήγορο συμβιβασμό θέλει η Μέρκελ

Νωρίτερα, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της γερμανικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Άγγελα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη για συμφωνία αναφορικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε καθόλου χρόνο» ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε συμβιβασμούς. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Γαλλο-Γερμανική πρόταση των 500 δισεκ. ευρώ στην οποία είχαν καταλήξει με τον Εμμανουέλ Μακρόν, τον περασμένο Μάιο και τόνισε ότι «δεν πρέπει να είμαστε αφελείς, σε πολλά κράτη μέλη, ευρωσκεπτικιστές περιμένουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κρίση».

Επιπροσθέτως, η Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε «ότι είναι σημαντικό για τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και τους πολίτες που ζουν σε αυτές να μπορούν να βασιστούν στην αλληλεγγύη μας».

Σύμφωνα με την Καγκελάριο, οι προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας είναι πέντε: τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συνοχή, η προστασία του κλίματος, η ψηφιοποίηση και η ευθύνη της Ευρώπης στον κόσμο.

«Η Ευρώπη δεν είναι κάτι που πέρασε σε εμάς, δεν είναι μοίρα, είναι κάτι ζωντανό» ανέφερε η κ. Μέρκελ προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη θα βγει πιο δυνατή εάν είμαστε πρόθυμοι να ξεπεράσουμε τις διαφορές και να βρούμε κοινές λύσεις».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η απάντηση στην πανδημία δεν είναι «η παραπληροφόρηση».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη ρητορική μίσους και το λαϊκισμό να εξαπλωθούν. Η δημοκρατία χρειάζεται αλήθεια και διαφάνεια» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Επιπροσθέτως, η κ. Μέρκελ εστίασε στη σημασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων λέγοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να είναι ελεύθεροι, να απολαμβάνουν θρησκευτικές ελευθερίες, πολιτικές και πολιτιστικές ελευθερίες. Πρέπει να έχουν δικαίωμα να ανακαλύψουν τη δική τους ευτυχία», ενώ υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε ισχυρούς θεσμούς: την Επιτροπή, το Δικαστήριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η Άγγελα Μέρκελ έκανε αναφορά στο πόσο σημαντική είναι η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) και η ψηφιοποίηση, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να δούμε τη σχέση μας με την Αφρική».

Ειδικότερα, είπε ότι «θα έχουμε διάσκεψη ΕΕ- αφρικανικών κρατών, θα μιλήσουμε για τη μετανάστευση για παράδειγμα. Είναι τόσοι πολλοί άνθρωποι, αριθμοί χωρίς προηγούμενο που φεύγουν κι εδώ η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη στην πολιτική του ασύλου και του προσφυγικού και πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο».

Οι σχέσεις της ΕΕ με τον Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στις προτεραιότητες της προεδρίας με την κ. Μέρκελ να δηλώνει: «Θα συνεχίσω να πιέζω για καλή λύση αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σενάριο χωρίς συμφωνία».

Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά και οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκλεισε την ομιλία της κάνοντας αναφορά στον Μπετόβεν.

«Όταν ακούω τη μουσική του Μπετόβεν ανακαλύπτω πάντα κάτι νέο που με αγγίζει, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την Ευρώπη, ανακαλύπτουμε κάτι νέο κάθε ημέρα. Θα τελειώσω αναφερόμενη στο μήνυμα της μουσικής του Μπετόβεν. Η Ευρώπη είναι ικανή εάν είμαστε μαζί και να εάν στεκόμαστε ενωμένοι».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη σημασία της αλληλεγγύης, στην ομιλία της της.

«Αλληλεγγύη σημαίνει ότι εκείνοι που χρειάζονται λαμβάνουν περισσότερη στήριξη» είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προσθέτοντας πως «στο Next Generation EU η επένδυση έχει σχέση με μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στις υπάρχουσες ειδικές για κάθε χώρα συστάσεις και κάθε κράτος μέλος έχει δουλειά να κάνει».

Επιπροσθέτως, η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «εάν θέλουμε να βγούμε πιο ισχυροί από την κρίση, πρέπει να αλλάξουμε όλοι προς το καλύτερο κι αυτό περιμένουν από εμάς οι Ευρωπαίοι», και σημείωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της ψηφιοποίησης και της ανθεκτικότητας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν πρέπει να υπάρχει αμέλεια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Το ΠΔΠ είναι εδώ για να μείνει, είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για να υλοποιήσουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας», ανέφερε.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια κρίση «βαθύτερη και ευρύτερη σε σχέση με την προηγούμενη πριν από δέκα χρόνια» υπογραμμίζοντας ότι η λέξη που χαρακτηρίζει αυτή την προεδρία είναι το «Μαζί», κάνοντας λόγο για τη «μηχανή της Ένωσης».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη – ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα επαναξεταστούν τα αγροτεμάχια που βγήκαν εκτός πληρωμών λόγω monitoring – Πιστώνεται η εξισωτική

Επιμένει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην αξιοπιστία και ορθή λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης...

Ολοκληρώνεται η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από το Υπερταμείο – «Τίτλοι τέλους» για το ΤΧΣ

Την απόφαση για την απορρόφηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας...