Την στήριξη των πολιτών για την ανάδειξη μιας αριστερής Κυβέρνησης στην Ελλάδα που θα αποτελέσει “την αρχή ενός δημοκρατικού ντόμινο” για όλη την Ευρώπη, ζήτησε χθες από τα Χανιά ο κ. Γιάννης Μηλιός υπεύθυνος του τομέα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος επανέλαβε την θέση του κόμματος ότι “οι εκλογές έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος” και κάλεσε τους πολίτες “να συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή και η ανατροπή είναι στο χέρι τους – είναι το δημοκρατικό όπλο της ψήφου τους” ώστε να καταγραφεί η “αναντιστοιχία ανάμεσα στην λαϊκή βούληση και στην εκπροσώπηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη βουλή”.
Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο είναι δυνατή η αλλαγή πολιτικής μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ορίζεται από τις Συνθήκες, τόνισε ότι “η Ευρώπη δεν είναι ένα υπερβατικό αντικείμενο, ένας θεός που βρίσκεται κάπου, είναι η κάθε χώρα ξεχωριστά. Οι συνθήκες πρέπει να καταργηθούν, να πάνε στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας. Γι’ αυτό παλεύουν οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η παρούσα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, δεν είναι μια νομοτέλεια, είναι μια δομή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας και που ρίχει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της πλειοψγηφίας τους λαού”.
Δηλώσεις με αιχμές του Γιάννη Σαρρή για τα δημοτικά των Χανίων
Ο υποψήφιος δήμαρχος που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Σαρρής, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι “οι δημοτικές εκλογές δεν είναι ξεκομμένες από την γενικότερη πολιτική κατάσταση”. Αναφερόμενος στην προεκλογική εικόνα στον Δήμο Χανίων, είπε: “Υπάρχει μια διαρκής μεταγραφολογία, λες και είμαστε σε μεταγραφική ποδοσφαιρική περίοδο. (…) Αυτή η κοροϊδία ότι αλλάζοντας ψηφοδέλτιο θα αλλάξει και η συμπεριφορά μας και οι πρακτικές μας απέναντι στους πολίτες, υποτιμά τη σκέψη μας. Πώς είναι δυνατόν έναν άνθρωπο που αλλάζει διαδοχικά παρατάξεις, να τον ακολουθούν εκατοντάδες πολίτες λες και είναι πρόβατα;”
Γιώργος Αγοραστάκης: Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε
και ποιους θ’ αφήσουν
Από την πλευρά του ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με την Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης Γιώργος Αγοραστάκης ανέφερε:
Οι πολίτες -τούτη την περίοδο- βρίσκονται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Καλούνται ν’ αποφασίσουν ποιον δρόμο θα πάρουν και ποιον θα αφήσουν. Θα συνεχίσουν να πορεύονται το μνημονιακό δρόμο της καταστροφής ή θ’ αλλάξουν πορεία. Η επιλογή είναι κρίσιμη.
Από τη συγκυβέρνηση έχει στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση, προκειμένου να πεισθούν ό,τι τα μνημόνια τελειώσανε, τα μέτρα τελειώσανε ό,τι στο μέλλον δεν θα υπάρξουν άλλα και ό,τι σήμερα τελικά ζούμε ένα success story με happy end.
O στόχος της προφανής, να παραπλανηθούν για μια άλλη φορά οι πολίτες να παραγνωρίσουν τη δύσκολη κατάσταση τη οποία ζούνε και στις εκλογές να ψηφίσουν με μη πολιτικά κριτήρια.
Αγαπητοί μου φίλοι
Δεν ζούμε σ’ ένα κόσμο των ψευδαισθήσεων, δε ζούμε το τέλος των μνημονίων αλλά την μονιμότητά τους. Ο λαός μας έχει οδηγηθεί στον Άδη και έχει καταδικαστεί ως οι Δαναΐδες να γεμίζει το τρύπιο δανειακό πιθάρι για μια δεκαετία και πλέον. Ζούμε μια τραγωδία. Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για να επιβληθούν με τον βίαιο τρόπο, τα πιο σκληρά μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα την διάλυση της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ας τα πάρομε από την αρχή.
Τα μνημόνια είχαν και έχουν ως κύριους στόχους:
• την εσωτερική υποτίμηση της οικονομίας,
• την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας,
• την εκποίηση του δημόσιου τομέα και της δημόσιας περιουσίας, την εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών, την ιδιωτικοποίηση του κράτους.
Οι δύο πρώτοι έχουν σε μεγάλο μέρος επιβληθεί. Ο τρίτος είναι μπροστά μας και καθορίζει σήμερα την ατζέντα των περιφερειακών εκλογών.
Ο Γιάννης Μηλιός στο βιβλίο του «Από την κρίση στην κυβέρνηση της Αριστεράς», δίνει και μια παραπέρα ερμηνεία στην κρίση και στο εφαρμοζόμενο μνημονιακό πρόγραμμα: «δεν επρόκειτο –λέει- για μια προσπάθεια νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών ή περιορισμών του δημόσιου χρέους, αλλά κυρίως για μια στρατηγική αναδιανομής εξουσίας και πλούτου προς όφελος των κυρίαρχων κοινωνικών τάξεων καθώς τα βάρη της κρίσης ωθούνται στις πλάτες των εργαζομένων και ευρύτερα της κοινωνικής πλειοψηφίας των λαϊκών και μεσαίων τάξεων.
Η ερμηνεία αυτή είναι κατάδηλη στην περίπτωση της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου.
Ας το δούμε πως έχει σήμερα στις ελληνικές περιφέρειες και την αυτοδιοίκηση.
Η συγκυβέρνηση έχει αποφασίσει και δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση τεσσάρων στρατηγικών δημόσιων τομέων, με άμεση σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη . Το σχέδιο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται -και στην Κρήτη- με την συμφωνία, ή την ανοχή ή την τυπική διαφοροποίηση, των περιφερειακών αρχών που συνοδοιπορούν με την μνημονιακή διακυβέρνηση της χώρας.
Οι στρατηγικοί τομείς είναι:
• Σκουπίδια (τελική διαχείριση)
• Νερό
• Ενέργεια
• Μεταφορές (Λιμάνια, Αεροδρόμια, Εθνικοί δρόμοι)
Mέσα από τις διαδικασίες εκποίησης τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν αποκλειστικά για τους δανειστές. Οι ιδιώτες για όποιο τίμημα καταβάλουν και για όποια επένδυση θα κάνουν, μαζί και το όποιο κέρδος θα έχουν, θα μετακυληστεί στους χρήστες και στην Κρητική οικονομία.
Με την ιδιωτικοποίηση, η επιβάρυνση που θα προκύψει θα είναι πολύ μεγάλη και βαριά. Μέχρι τώρα ο πολίτης απολάμβανε αυτές τις υπηρεσίες είτε δωρεάν, είτε με μικρό κόστος (με επιμερισμό του κόστους λειτουργίας).
Σ’ αυτή την κατάσταση πρέπει να βάλει ένα τέλος ο λαός. Οι εκλογές είναι βαθύτατα πολιτικές. Θα κρίνουν το μέλλον και στην Περιφέρεια Κρήτης. Ο πολίτες θα πρέπει να δουν το συμφέρον τους, τις ανάγκες τους και να αποφασίσουν με ποιους θα παν και ποιους θ’ αφήσουν.
Για τους μετανάστες
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους μετανάστες που “φιλοξενούνται” στα Χανιά, και ιδιαίτερα στο θέμα των 154 ανθρώπων από τη Συριά που έχουν αφεθεί ελεύθεροι αλλά παραμένουν άστεγοι. Εκ μέρους της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων η Δανάη Μπιτσάκη, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συνδράμουν με όποιο διαθέσιμο μέσο, στην προσπάθεια περίθαλψης των μεταναστών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα έκανε και ο κ. Σαρρής που τόνισε “Οι συνέπειες αυτής της πράξης αφορά όχι μόνο τους μετανάστες αλλά και τους ίδιους τους πολίτες των Χανίων που πρέπει να καταλάβουν ότι αυτοί οι εξαθλιωμένοι άνθρωποι πρέπει να τυγχάνουν μιας διαφορετικής μεταχείρισης γιατί επηρεάζουν την ζωή και την καθημερινότητά μας. Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι γιατί αυτό επιτάσσει η κρητική φιλοξενία αλλά και η ανθρώπινη υπόσταση”.
Με πληροφορίες και από zarpa.gr