10.8 C
Chania
Wednesday, January 1, 2025

Αυγενάκης: «Ελλείψεις και κενά «παραλύουν» τα σχολεία της Κρήτης»

Ημερομηνία:

Στις σημαντικές ελλείψεις και τα κενά σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας της Κρήτης, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κων/νο Γαβρόγλου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι:«Συμπληρώνονται σχεδόν τρεις μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους και η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Χώρα μας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αναφορικά με τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία μας. Παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ότι «μετά από 30 χρόνια, τα σχολεία ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά», η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τον Υπουργό, αφού τα κενά στα σχολεία εξακολουθούν να υφίστανται τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου και καθιστούν δύσκολη την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία τους.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, αναφορικά με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, εντοπίζονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ «υποφέρει» και η ειδική αγωγή στην πρωτοβάθμια. Ειδικότερα, στην Κρήτη, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στο Ηράκλειο 11 κενά σε δασκάλους και ένα σε νηπιαγωγούς, στο Ρέθυμνο τρεις νηπιαγωγοί, στα Χανιά δώδεκα δάσκαλοι και στο Λασίθι δύο δάσκαλοι και δύο νηπιαγωγοί. Στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα, από την αρχή δεν καλύφθηκαν κενά σε ειδικότητες, λείπουν, για παράδειγμα, εννέα εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας, οχτώ εικαστικών και τέσσερις θεατρολόγοι.

Πολύ σημαντικά είναι τα κενά εντοπίζονται στο νευραλγικό κομμάτι της ειδικής αγωγής, στην παράλληλη στήριξη και στα τμήματα ένταξης, αφού στο Ηράκλειο υπάρχουν 100 ελλείψεις, στο Ρέθυμνο 95, στα Χανιά 30 και στο Λασίθι 37. Συνολικά τα κενά εκπαιδευτικών στην Κρήτη φτάνουν τριψήφιο αριθμό, αφού πολλά σχολεία ακόμα δεν έχουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα και λείπουν βασικές ειδικότητες. Η προβληματική αυτή κατάσταση χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία και να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία που υπολειτουργούν.

Είναι απαράδεκτο να έχουμε φτάσει στον Δεκέμβριο και να υπάρχουν σημαντικά κενά ακόμη και σε βασικές ειδικότητες, όπως σε φιλολογικά μαθήματα και μαθήματα θετικών επιστημών. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξακολουθεί να ολιγωρεί καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που ασκεί τα καθήκοντά της, χωρίς να ενεργήσει τα δέοντα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αποφασιστικότητα και όχι απλά να υπόσχεται ότι «θα γίνουν προσλήψεις» το επόμενο διάστημα και «θα αξιοποιηθούν κονδύλια που προέρχονται από άδειες εκπαιδευτικών άνευ αποδοχών».

Με θεωρίες, «αριστερά ευχολόγια» και «πανηγυρικές δηλώσεις» περί επιστροφής «στην κανονικότητα» δεν λύνονται τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης. Η κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει για την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων. Τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων και της εκπαίδευσης, αποκαλύπτουν ότι οι εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για «… εύρυθμη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς» για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, είναι μια επικοινωνιακή επίφαση, για να καλυφθεί η πολιτική της που οδηγεί στην πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και της δημόσιας παιδείας.

Έτσι, αντιλαμβάνεται προφανώς ο κ. Υπουργός την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και του απολυτηρίου: με σημαντικές ελλείψεις, κατακρεουργημένο ωράριο και ευκαιρίες σε λίγους και εκλεκτούς. Η αριστεία άλλωστε όπως έχει δηλώσει ο κ. Γαβρόγλου είναι «εγωκεντρική». Τα κενά στα σχολεία είναι χαμένες διδακτικές ώρες για τους μαθητές  και η προβληματική αυτή κατάσταση πρέπει να λυθεί αποτελεσματικά, επαρκώς και αμέσως.  Το πρωτοφανές αυτό αδιέξοδο, είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής αβλεψίας και  ολιγωρίας  να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αποφασιστικότητα, να ενεργήσει τα δέοντα και να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με τρόπο αποτελεσματικό».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία της Α/βάθμιας και Β/Βάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη και την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών;

2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να λάβει το Υπουργείο Παιδείας το ταχύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεγάλων ελλείψεων εκπαιδευτικών στα ολοήμερα τμήματα, την παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης;».

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν πρόλαβε το 2025 ο 7χρονος Αλέξανδρος – Θρήνος στο Ρέθυμνο

Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει στο Ρέθυμνο ότι είναι...

Η δραματική ιστορία της φίλης του Λέοναρντ Κοέν που έγινε «μπαλάκι» από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και κατέληξε στο Δρομοκαϊτειο

Οι απαράδεκτες ελλείψεις στον τομέα των προνοιακών δομών, για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που δεν...