Αυξάνονται, αντί να μειωθούν/μηδενιστούν, τα κρατικά «φέσια» προς ιδιώτες. Η αποκάλυψη προκύπτει από την Κομισιόν, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία σε ειδικό κεφάλαιο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή της για την ενισχυμένη εποπτεία τονίζοντας ότι «η πρόοδος όσον αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών παραμένει απογοητευτική».
Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται ότι το σύνολο των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών στα τέλη Μαρτίου του 2019 ανερχόταν σε 1,4 δισ. ευρώ και, παρ’ όλο που ήταν χαμηλότερο κατά 0,3 δισ. ευρώ απ’ ό,τι στο τέλος του προγράμματος (τον Αύγουστο του 2018), είναι στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018». Δηλαδή μέσα στο 2019 δεν μειώθηκαν ούτε κατά… ένα ευρώ.
Η Επιτροπή φέρνει στην επιφάνεια και ένα άλλο θέμα: το κόστος για τα κρατικά ταμεία. «Οι αρχές χρησιμοποίησαν ποσό ύψους πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο από ό,τι οι δόσεις του ESM για να πληρώσουν οφειλές από ιδίους πόρους (σ.σ.: κρατικά ταμεία)» αναφέρει. «Το ποσό αυτό διατέθηκε για την εκκαθάριση των νέων οφειλών, οι οποίες συνεχίζουν να δημιουργούνται».
Σύμφωνα με πίνακα που περιλαμβάνεται στην έκθεση, στο τέλος Μαρτίου το υπόλοιπο «νέων» κρατικών οφειλών ήταν 837 εκατ. ευρώ και το ποσό που πληρώθηκε ήταν 827 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, με πόρους του ESM πληρώθηκαν μόνο 105 εκατ. ευρώ (που ήταν παλαιές οφειλές και εντάσσονται στη συμφωνία των 7 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου) και τα υπόλοιπα 722 εκατ. ευρώ είναι χρήματα που βγήκαν από τα κρατικά ταμεία και αποπλήρωσαν νέα «φέσια» του ευρύτερου Δημοσίου προς ιδιώτες.
Συνολικά, οι οφειλές τον Μάρτιο αυξήθηκαν στα 2,617 δισ. ευρώ από 2,606 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου ακριβώς γιατί τα νέα «ανεξόφλητα» ήταν πιο πολλά από αυτά που πληρώθηκαν…
Οι θεσμοί μετρούν τις «καθαρές» οφειλές (αφαιρούν όσες έχουν νομικά ή άλλα ζητήματα). Στο τέλος Μαρτίου ήταν 1,39 δισ. ευρώ, από 1,37 δισ. ευρώ έναν μήνα νωρίτερα. Άνοδος προήλθε από τους ΟΤΑ, από τα νοσοκομεία και τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση έχει «υποσχεθεί» στους θεσμούς ένα πλάνο απομείωσης αυτών των καθαρών οφειλών προς τα 469 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. Επ’ αυτού η Ελλάδα θα κριθεί στην επόμενη αξιολόγηση.
Η Επιτροπή εξηγεί ότι οι αρχές δεσμεύθηκαν να διαγράψουν κατά μέσο όρο 185 εκατ. ευρώ μηνιαίως μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2019, αφήνοντας καθυστερήσεις στα 469 εκατ. ευρώ έναν χρόνο μετά το τέλος του προγράμματος του ESM. Η πλειονότητα των οφειλών που θα παραμένουν τότε απλήρωτες «ανήκει στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, στις συνταξιοδοτικές απαιτήσεις και στους ΟΤΑ». Επίσης επισημαίνεται ότι «παρ’ όλο που το υπόλοιπο τον Αύγουστο του 2019 θα είναι σημαντικά χαμηλότερο, οι αρχές θα χρειαστεί να συνεχίσουν την εκκαθάριση και να αποφύγουν τη δημιουργία νέων οφειλών».