12.8 C
Chania
Monday, December 30, 2024

«Αυτογκόλ» και παραίτηση του εκλαϊκευτή της χούντας Παραρά από την Επιτροπή για το Σύνταγμα

Ημερομηνία:

Με μια παραίτηση και με πολιτικό αυτογκόλ ξεκινά τη θητεία της η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, μόλις μία ημέρα μετά την παρουσίαση των μελών της από τον πρωθυπουργό.

Ο Πέτρος Παραράς, ο αμφιλεγόμενος νομικός λόγω του παρελθόντος του επί χούντας όταν και συμμετείχε στην επιτροπή εκλαϊκευσης του δικτατορικού Συντάγματος, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την Επιτροπή μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από το πρόσωπό του.

Η τοποθέτησή του είχε ήδη προκαλέσει από χθες το βράδυ, κύμα διαμαρτυριών προς το Μαξίμου, ενώ δημόσιες καταγγελίες για την επιλογή του έκαναν ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, το Ποτάμι αλλά και γνωστοί νομικοί και ακαδημαϊκοί.

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο Πέτρος Παραράς δηλώνει ότι αποδέχθηκε να συμμετάσχει στην Επιτροπή μετά από «προτροπή του φίλου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου», λέει ότι παραιτείται επειδή τελικώς η αρμοδιότητα της συγκεκριμένης επιτροπής «δεν προϋποθέτει οποιεσδήποτε νομικές γνώσεις» και καταγγέλει «αήθεις και έωλες επιθέσεις» στο πρόσωπό του.

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης Παραρά είναι η εξής:

«Κατόπιν προτροπής του φίλου μου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου απεδέχθην να μετάσχω σε επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την προεδρία της οποίας, όπως με πληροφόρησε, θα προτεινόταν να αναλάβει ο ακαδημαϊκός κ. Μ. Σταθόπουλος. Πληροφορήθηκα όμως χθες ότι παρόμοια επιστημονική επιτροπή θα συγκροτηθεί στο μέλλον» αναφέρει σε δημόσια δήλωσή του ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Πέτρος Παραράς.

«H αρμοδιότητα της επιτροπής διαλόγου, όμως, όπως εξειδικεύθηκε χθες, δεν προϋποθέτει  οπωσδήποτε νομικές γνώσεις και δη δημοσίου δικαίου, αφού θα συνίσταται προεχόντως στη διερεύνηση της κοινής γνώμης, με ακροάσεις θεσμών που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και, γενικότερα, την επαφή με φορείς που εκφράζουν την κοινωνία, για την καταγραφή απλώς των απόψεών τους περί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος. Όμως, τα αντικείμενα αυτά δεν εμπίπτουν στον κύκλο των επιστημονικών μου δραστηριοτήτων οι οποίες κινούνται μόνο στο χώρο του δημοσίου δικαίου.

»Άλλωστε, ο δημόσιος διάλογος προϋποθέτει την τήρηση αρχών δημοκρατίας και σεβασμού, τις οποίες ορισμένες πλευρές φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να τηρήσουν, όπως προκύπτει από τις αήθεις και έωλες επιθέσεις στο πρόσωπο μου. Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και δικαστική κοινότητα έχει πλήρη αντίληψη για εμένα. Δεν επιτρέπω σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό μου ήθος.
»Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για την τιμή που μου κάνατε, αλλά για τους παραπάνω λόγους υποβάλλω την παραίτησή μου από την ανωτέρω επιτροπή».

Ο Πέτρος Παραράς είναι ομότιμος καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Γιατί υπήρξαν αντιδράσεις για τον Πέτρο Παραρά

Ο αμφιλεγόμενος και γνωστός για τη δραστηριότητά του επί χούντας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης και πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας,Πέτρος Παραράς, είναι το πρόσωπο που είχε πυροδοτήσει πολλές και μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών τη δεκαετία του 1980.

Όσοι κάναμε τότε εκπαιδευτικό ρεπορτάζ θυμόμαστε ότι για μήνες αποτελούσε τη βασική αιτία των φοιτητικών κινητοποιήσεων καθώς, με τη στήριξη μεγάλης μερίδας του καθηγητικού κατεστημένου που επιχειρούσε να «χτυπήσει» ο νόμος Πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, επέμενε να διεκδικεί τη θέση του καθηγητή στη Νομική Σχολή της Αθήνας.

Ο ρόλος του επί χούντας όμως, και συγκεκριμένα η συμμετοχή του στη Συμβουλευτική της Χούντας με αντικείμενο την εκλαΐκευση του «συντάγματος» των συνταγματαρχών, αποτελούσαν κόκκινο πανί για τους φοιτητές οι οποίοι, σε συνεργασία με ομάδα καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων – μηδέ των πρυτανικών αρχών εξαιρουμένων – μηχανεύονταν τρόπους για να εμποδίσουν την εκλογή του σε καθηγητική βαθμίδα.

Όσο κι αν οι φίλοι του Πέτρου Παραρά στο Πανεπιστήμιο (κυρίως δεξιοί καθηγητές) προσπάθησαν να τον περάσουν με διάφορους τρόπους (είτε με εκβιασμούς και απειλές, είτε μέσω συναλλαγής) δεν τα κατάφεραν τελικώς, εξαγριώνοντας περαιτέρω τους φοιτητές.

Κάποια στιγμή τα πράγματα έφτασαν σε αδιέξοδο. Το παιχνίδι με τις αναβολές επί της συζήτησης της σχετικής αίτησης είχε παρατραβήξει και ο ίδιος ο Πέτρος Παραράς απειλούσε με δικαστικές προσφυγές. Ετσι, όλα έδειχναν ότι στη συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη μέρα, δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής. Τα τυπικά προσόντα του Π. Παραρά δεν αμφισβητούνταν και υπερτερούσαν των συνυποψηφίων του. Η συμμετοχή του στη Συμβουλευτική της χούντας όμως και η επιλογή του να μην την αποκηρύσσει – μια επιλογή στην οποία επέμεινε μέχρι και σήμερα – προκαλούσαν το δημοκρατικό αίσθημα φοιτητών, καθηγητών και διοίκησης και όλοι μαζί αναζητούσαν τρόπο αντίδρασης.

– «Τι θα κάνετε;», ρώτησα το προηγούμενο βράδυ ένα μέλος της πρυτανείας του Πανεπιστημίου (Πρύτανης ο Μιχάλης Σταθόπουλος και Αντιπρύτανης ο αείμνηστος Άλκης  Αργυριάδης).

– Ευτυχώς οι φοιτητές είναι… ευρηματικοί, μου απάντησε, χωρίς να μου πει περισσότερα.

Την επομένη, στην ημερήσια διάταξη το θέμα της εκλογής Παραρά είναι στην τελευταία θέση. Ξεκινά η συνεδρίαση και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Οταν φτάνουν στον συγκεκριμένο υποψήφιο, κάποιος από μέσα δίνει το σύνθημα και μια ομάδα φοιτητών ορμάει στην αίθουσα και διαλύει τη συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος. Εκεί τελείωσε άδοξα η προσπάθεια Παραρά να εκλεγεί καθηγητής στη Νομική Αθηνών. Το πέτυχε αργότερα μέσω και δικαστικών προσφυγών παίρνοντας πια την καθηγητικη έδρα στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Γ.Κ.

tvxs.gr

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προστασία ανηλίκων από τα social media: «Όχι» στις απαγορεύσεις, λέει ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ανηλίκων από...

Φυσικό αέριο: Αύξηση 45% στις τιμές το 2024 για τους Ευρωπαίους – Σε ράλι ανόδου και το 2025, εξαντλούνται τα αποθέματα

Στις αυξήσεις στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, που σημείωσαν άνοδο...