Το ζήτημα της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και η διαμόρφωση ενός εναλλακτικού προγράμματος διακυβέρνησης απέναντι στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, συζήτησαν οι βουλευτές του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, σε ανοικτή εκδήλωση, το βράδυ της Πέμπτης, με πρωτοβουλία του Tvxs.gr.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την προώθηση πολιτικών στην Ευρώπη, που δημιουργούν στασιμότητα στους μισθούς, έλλειψη εργασιακής ασφάλειας και επαγγελματικής ανόδου και υπογράμμισε ότι αυτό δεν θα αλλάξει «με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βρούτση», αντίθετα θα εξακολουθεί να είναι στο περιθώριο ο κόσμος της εργασίας.
Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τόνισε ότι μεγάλες μάζες πληθυσμού στην Ευρώπη «γύρισαν την πλάτη» στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, γιατί δεν μπορούσαν να δουν ότι αφορά τη ζωή τους, ενώ η κοινωνική δυσαρέσκεια εκδηλώθηκε με εθνικιστική αναδίπλωση. Τόνισε δε την ανάγκη ενοποίησης των προοδευτικών δυνάμεων, με πολιτικό στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και πολύ συγκεκριμένα αιτήματα, όπως η σύγκλιση των μισθών προς τα πάνω, που είναι «ένα κορυφαίο αίτημα».
Την ανάγκη σύγκλισης και άλλων δυνάμεων για τη μείωση των ανισοτήτων, «γιατί η Αριστερά μόνη της δεν μπορεί να τα καταφέρει» τόνισε και ο Στ. Κούλογλου, προσθέτοντας ότι η Αριστερά είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, σε μια δεξιά Ευρώπη.
Απαντώντας στο ζήτημα της αυτοκριτικής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – στο πλαίσιο ερωτήσεων που τέθηκαν στους ομιλητές και στις οποίες είχε τη δυνατότητα να απαντήσει και το κοινό, μέσω του κινητού τηλεφώνου- η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «οφείλαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο» τονίζοντας ότι η επαφή του πολίτη με το κράτος είναι από τα κορυφαία ζητήματα, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε χάος «πέρα από κάθε φαντασία» τουλάχιστον στο ασφαλιστικό.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Τσακαλώτος προσέθεσε ότι κάποια ζητήματα ήταν «εκτός των ραντάρ μας» αναφέροντας τον πολιτισμό, ενώ για το οικολογικό ζήτημα, είπε ότι «κάναμε πολιτικά λάθη. Ήταν πολιτικό λάθος οι εξορύξεις. Πρέπει κάποτε να το πούμε αυτό» τόνισε.
Τα λάθη στην ΕΡΤ
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα λάθη που έγιναν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην ΕΡΤ, λέγοντας ότι «δεν το πήραμε σοβαρά». Όπως εξήγησε, «το όραμά μου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν είναι να έχουμε έναν αριστερό Μπάμπη Παπαδημητρίου και έναν αριστερό ‘Αρη Προτοσάλτε. Θέλουμε μία δημόσια ραδιοτηλεόραση αντικειμενική και εκεί δεν τα πήγαμε καλά». Τόνισε επίσης, ότι πρέπει να ξεχωρίζει η είδηση από την άποψη και «να ξέρουν όλοι, δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, ότι στη δική τους τηλεόραση, στη δημόσια τηλεόραση, θα μάθεις την είδηση, ασχέτως αν θα μάθεις μετά το σχόλιο».
Για «στρατηγική αποτυχία» στην ΕΡΤ μίλησε από την πλευρά του ο Στ. Κούλογλου, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων δημοκρατικών θεσμών και στο θέμα της δημόσιας τηλεόρασης.
Όσον αφορά τον κίνδυνο «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν φοβάται, γιατί αυτό «δεν το θέλουν ούτε οι συριζαίοι, αυτοί που έρχονται», αλλά και διότι «δεν υπάρχει χώρος για κεντρώα πολιτική», προσθέτοντας ότι η κεντρώα πολιτική Ρέντζι, Μπλερ, Σημίτη, «πουθενά δεν εμπνέει».
Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές διαφορές είναι «ελεγχόμενες» και σημείωσε ότι η διαδικασία διεύρυνσης θα διαρκέσει πολύ καιρό, μέχρι το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2020, πιθανόν τον Φεβρουάριο.
Από την πλευρά της, η Έ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ένα κόμμα που θέλει να ονομάζεται αριστερό, δεν μπορεί να φοβάται να γίνει μαζικό και πρόσθεσε ότι δεν έχει «κανένα άγχος ιδεολογικής επιμόλυνσης του ΣΥΡΙΖΑ».