17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ο Τσίπρας ζητά διετή συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ – Tο αίτημα της Ελλάδας στον ESM μεταφρασμένο

Ημερομηνία:

Διετή συμφωνία με την Ευρώπη, χωρίς το ΔΝΤ, ζητά η Αθήνα με πρόταση που ήδη έχει κατατεθεί στους πιστωτές. Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, «η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους». Παράλληλα ζητείται ολιγοήμερη παράταση του παρόντος προγράμματος ώστε να εξασφαλιστεί η στήριξη των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, το κλίμα είναι πως δεν πρέπει να χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή και πως οι δανειστές θα μπορούσαν να δείξουν μια ευελιξία προς αυτό τον σκοπό. Σημειώνεται πως από το Βερολίνο η πρώτη αντίδραση είναι πως η συζήτηση για το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει ή μετά το δημοψήφισμα ή αν ακυρωθεί το δημοψήφισμα.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την – προαναγγελθείσα από το πρωί – πρωτοβουλία Τσίπρα προς απεμπλοκή από την κρίση την ύστατη ώρα και δρομολόγηση άμεσης συμφωνίας. Η κίνηση του πρωθυπουργού ήρθε μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις και μετά το μήνυμα που είχε στείλει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος επαναπροσέγγισης. Η πρόταση της Ελλάδας σημαίνει πως δεν δίνεται παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, αλλά ζητείται ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού προστίθεται ότι «από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

«Η ελληνική κυβέρνηση» καταλήγει η ανακοίνωση, «μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής». Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν έκτακτη σύγκλιση του  Εurogroup ακόμη και εντός της ημέρας.

Το ThePressProject σας παρουσιάζει την ανεπίσημη μετάφραση του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για διετές δάνειο. Σημαντική λεπτομέρεια: Μέσω του νέου αιτήματος η Ελλάδα αιτείται την παράταση από το Eurogroup του τρέχοντος προγράμματος «για σύντομη περίοδο» προκειμένου να μην κηρυχθεί τεχνική στάση πληρωμών

Προς τον εκπρόσωπο του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM
και τον Πρόεδρο του Eurogroup
κύριο Ντάισεμπλουμ

Αγαπητέ εκπρόσωπε και κύριε Πρόεδρε

Για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας (στο εξής “Δημοκρατίας ή “Ελλάδα) με το παρόν σας υποβάλλουμε το αίτημά μας για την στήριξη της σταθερότητας με όπως αυτή περιγράφεται στα άρθρα 12 και 16 της συνθήκης του ESM.

Όπως γνωρίζετε, η Δημοκρατία μας αντιμετωπίζει επείγοντα και πιεστικά χρηματοπιστωτικά προβλήματα για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και για ολόκληρο το 2016 δεδομένου ότι:

  • Δεν υπήρξαν καταβολές από το Δεύτερο Πρόγραμμα (στο εξής “Πρόγραμμα”) από τον Ιούλιο του 2014
  • Η Δημοκρατία μας δεν έχει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό την έννοια του άρθρου 1 του Οδηγού περί Δανείων (στο εξής Οδηγίες) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (στο εξής ESM)
  • Το Πρόγραμμά μας λήγει στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για επέκταση του και επιπλέον διαπραγματεύσεις δεν έγινε αποδεκτό, και
  • Ο μηχανισμός επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) δεν έχει επεκταθεί από την ΕΚΤ και οπότε έχουν αναγκαστικά επιβληθεί Περιορισμοί Κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Δεδομένων των προαναφερθέντων και δεδομένου ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι η καταληκτική προθεσμία που έθεσε το κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, Η Ελλάδα αιτείται χρηματοπιστωτική βοήθεια για την σταθερότητα από τον ESM στη μορφή διετούς Δανείου (“Δάνειο”) εφόσον όλες οι συνθήκες που περιλαμβάνονται στο Άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των Οδηγιών καλύπτονται. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να καλυφθεί η εξυπηρέτηση των ελληνικών χρεών στο εξωτερικό και τις υποχρεώσεις κάλυψης χρέους στο εσωτερικό της χώρας.

Σε συνδυασμό με το Δάνειο, η Ελλάδα αιτείται από τον EFSF την αναδιάρθρωση του χρέους και την αναμόρφωση (σ.μ. επιμήκυνση) στο πνεύμα των προτάσεων που θα γίνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα μέχρι το τέλος της περιόδου του Δανείου ή και νωρίτερα, η Ελλάδα στοχεύει να επανακτήσει πρόσβαση στις Διεθνείς Χρηματοπιστωτικές Αγορές για να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές  της ανάγκες.

Μέχρι να συμφωνηθεί αυτό το Δάνειο και να τεθεί σε λειτουργία η Ελλάδα αιτείται την παράταση του τρέχοντος προγράμματος από το Eurogroup για μια σύντομη περίοδο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα κηρυχθεί τεχνική στάση πληρωμών.

Η Ελλάδα είναι πλήρως αφοσιωμένη στο να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της δημόσιο χρέος με τρόπο που εξασφαλίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.

Στη διάθεσή σας,

Αλέξης Τσίπρας

Το έγγραφο που διέρευσε το TPP

 

thepressproject.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ