12.8 C
Chania
Saturday, January 25, 2025

Α. Κούτσης: Πραγματικός κίνδυνος οι τουρκικοί S-400 απέναντι από την Κρήτη

Ημερομηνία:

«Η υπογραφή στρατιωτικής συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πρέπει να ανησυχεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Δύση», επισημαίνει στο OnAlert και τον Κώστα Αλατζά ο Αλέξανδρος Κούτσης, ομότιμος καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σχολιάζοντας το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης , Φάγεζ αλ-Σάρατζ, ανέφερε ότι δε συμφωνεί με την έμφαση που δίνεται στο δημόσιο διάλογο στους χάρτες που κυκλοφορεί η Άγκυρα με τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Οι χάρτες με τις τουρκικές ΑΟΖ επισκιάζουν το μείζον που είναι η σύναψη στρατιωτικής συμφωνίας με τη Λιβύη. Η στρατιωτική συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα τα τουρκικά πολεμικά πλοία στο λιβυκό πέλαγος και να πετάνε τα τουρκικά μαχητικά να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο νοτίως της Κρήτης.».

Όπως εξηγεί ο κ. Κούτσης οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το εύρος των τουρκικών θαλασσίων ζωνών αντιβαίνουν σε κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιηθούν. Αντιθέτως, η σύναψη στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ακόμη και με τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας στη Βόρεια Αφρική, μπορεί να αποτελέσει απειλή όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Δύση. «Σκεφτείτε τι θα σήμαινε για εμάς και τους εταίρους μας η εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων S-400 απέναντι από την Κρήτη».

Ο καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κινητοποιηθεί στρέφοντας το ενδιαφέρον των δυτικών εταίρων στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανάπτυξη μίας ισχυρής στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας –Λιβύης στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου. «Η εφαρμογή και η εξέλιξη της στρατιωτικής συνεργασίας Άγκυρας- Τρίπολης, πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στο μικροσκόπιο της ελληνικής διπλωματίας».

Αναλύοντας την έντονη κινητικότητα της Τουρκίας σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο ο κ. Κούτσης σημειώνει ότι η άγκυρα επιχειρεί να έχει έναν σύνθετο ρόλο τόσο στη Μέση Ανατολή και την νοτιανατολική Μεσόγειο, όσο και στη Βόρειο Αφρική. « Η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης εν αντιθέσει με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Βεγγάζης. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν αναπτύσσει αμυντικές συνεργασίες με τη Ρωσία. Παράλληλα, ανταγωνίζεται το Ισραήλ , διεκδικώντας ηγεμονικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε έναν ανταγωνισμό για την άσκηση επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο με τη Σαουδική Αραβία.»

onalert.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ