Με την κατάθεση της υπεύθυνης της Εστίας στη Γαλακτοκομική Σχολή ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, η εκδίκαση των 8 εφέσεων για την πολύκροτη υπόθεση του σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Όπως είπε, τις ώρες που εκείνη ήταν στη Σχολή δεν είχε καταλάβει κανένα από τα περιστατικά που έχουν αποκαλυφθεί, ενώ ούτε οι φύλακες είχαν καταγράψει κάτι στο σχετικό βιβλίο του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει το epirus-tv-news, τα πρώτα περιστατικά βίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, (το κλείσιμο στη ντουλάπα, το ξύρισμα, το σπρώξιμο) όταν τα έμαθαν, προσπαθούσαν να πείσουν ένα από τα παιδιά να καταθέσει τα όσα γνώριζε, κάτι που δεν το κατάφεραν και αυτός ήταν ο λόγος που δεν ενήργησαν άμεσα.
“Μιλήσαμε με τη μητέρα του Βαγγέλη και μας είπε ότι της είχε πει ο Βαγγέλης πως όλα ήταν καλά και ότι συνέβαινε ήταν μεταξύ φίλων” ανέφερε η υπεύθυνη της Εστίας σημειώνοντας πως έτσι πρότειναν να αλλάξει ο Βαγγέλης δωμάτιο τονίζοντας πως δεν μπορούσαν να πουν πολλά λόγω προσωπικών δεδομένων γιατί ο Βαγγέλης ήταν ενήλικας.
Ο Βαγγέλης μετά την αλλαγή του δωματίου ήταν χαρούμενος είπε η υπεύθυνη της Εστίας ενώ απαντώντας σε ερώτηση της Έδρας αν είχε δει κάποια σημάδια στο σώμα του παιδιού απάντησε πως το μόνο που είχε δει ήταν κάποιες γρατσουνιές στην άκρη των δακτύλων του.
Μετά την κατάθεση της κυρίας Παπαέτρου ακολούθησε η πρόταση της Εισαγγελέα της Έδρας. Ο Βαγγέλης, είπε η Εισαγγελέας, ήρθε στα Γιάννινα το 2013 και έμεινε στην Εστία μαζί με τους κατηγορούμενους. Περιγράφεται ως ήσυχο και εσωστρεφές παιδί. Οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν μία ομάδα με αλαζονική συμπεριφορά σαν συμμορία και λόγω της παραβατικής τους συμπεριφοράς την αποκαλούσαν “η ομάδα των Κρητικών”. Ο Βαγγέλης προφανώς φοβόταν να καταγγείλει τη βία γιατί έβλεπε ότι θα ενταθεί και η βία συνεχιζόταν. Δύο συμφοιτητές του Βαγγέλη για να δώσουν ένα τέλος κατήγγειλαν τα άτομα αυτά στη Σχολή, στην υπεύθυνη της Εστίας και στον διευθυντή. Σχεδόν καθημερινά, ανέφερε, του έκλειναν το νερό, τον ακινητοποιούσαν και τον χλεύαζαν. Όλοι εναντίον ενός.
Αναφερόμενη στους υπεύθυνους της Σχολής η κ.Εισαγγελέας είπε πως περιορίστηκαν πάρα πολύ στις κινήσεις τους. “Με θλίβει να ακούω από καθηγήτρια που αρνείται τον ίδιο της τον τίτλο να επικαλείται προσωπικά δεδομένα και να λέει ότι δεν τον ρώτησε για όλα. Με θλίβει να έρχονται στα δικαστήρια εκπαιδευτικοί και να λένε δεν ξέρω τι είναι bullying. O Bαγγέλης καθησύχασε τους γονείς του και άλλαξε δωμάτιο. Αντί να τιμωρηθούν εκείνοι τιμωρήθηκε το θύμα” ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο διευθυντής της Γαλακτοκομικής δεν έλαβε τα μέτρα που έπρεπε να λάβει και έτσι η ομάδα δεν σταμάτησε την παραβατική της δραστηριότητα.
Η κ.Εισαγγελέας έκρινε αξιόπιστη την κατάθεση του Νίκου Δάβρη “για τον οποίο ο Βαγγέλης ένοιωσε ευγνωμοσύνη που τόλμησε να μιλήσει ενώ οι άλλοι σώπαιναν”. Η ομάδα είπε, ενέπνεε φόβο στους συμφοιτητές της και εκεί αποδίδει όπως σημείωσε την επιφυλακτική κατάθεση μαρτύρων και ιδιαίτερα όσων κατάγονται από την Κρήτη.
Έκανε παράλληλα λόγο για καθεστώς φόβου στη Σχολή ενώ αναφερόμενη στα περιστατικά τόνισε πως από αυτά θα μπορούσε να προκληθεί βαριά σωματική βλάβη. Μιλώντας για το περιστατικό με το κλείσιμο στη ντουλάπα είπε πως από αυτό θα μπορούσε να προκληθεί ασφυξία, υποξία και κίνδυνος ζωής τονίζοντας πως είναι οδυνηρό να κλείνεις έναν άνθρωπο στη ντουλάπα και είναι βέβαιη η ψυχική του διαταραχή από αυτό ακόμα και μη αναστρέψιμη.
Η Εισαγγελέας ανέφερε ακόμα ότι ο ισχυρισμός ότι όλα ήταν πειράγματα μη επικίνδυνα πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος. “Δεν προκύπτει από πουθενά ότι δεν ήθελαν να προξενήσουν βλάβη, είχαν την ικανότητα να καταλάβουν τί είναι αυτό που κάνουν. Μετά από 6 χρόνια δεν αναλογίστηκαν τις πράξεις τους, μήπως με αυτές συνέβαλαν έστω και κατ ελάχιστο, όχι παραπάνω, στο θάνατο του Βαγγέλη.
Κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Βαγγέλη που πέρασε όλα αυτά.
Μόνο οι κατηγορούμενοι και οι φίλοι τους αποκάλεσαν με ασέβεια και θράσος πλάκες αυτά τα περιστατικά. Θα ήθελα να είναι εδώ σήμερα οι κατηγορούμενοι αλλά σέβομαι το δικαίωμά τους. Θα ήθελα να ρωτήσω τους ίδιους πώς θα ένοιωθαν.
Δεν ήταν αμοιβαία πειράγματα. Είναι αβάσιμο ότι το θύμα τα εκλάμβανε ως πειράγματα. Τον πείραζαν γιατί ήταν αδύναμος χαρακτήρας.
Ο Βαγγέλης στοχοποιήθηκε. Τα θύματα αισθάνονται ντροπή και φόβο γι’ αυτό καθίστανται ευάλωτα.Αν είχαν βασικές γνώσεις στις Σχολή θα ήξεραν γιατί ο Βαγγέλης δεν μιλούσε. Οι αρμόδιοι ηθελημένα δεν αντιλήφθηκαν τη σιωπή του Βαγγέλη. Κρίνω ότι οι πράξεις τελέστηκαν και προτείνω της ενοχή τους για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κάτω από επικίνδυνες συνθήκες” ανέφερε η Εισαγγελέας.
Η δίκη διακόπηκε για περίπου μία ώρα και συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Ένας από τους δικηγόρους που ήταν και ο μοναδικός που αγόρευσε σήμερα υποστήριξε ότι όλο αυτό είναι ένα σενάριο που αναδείχθηκε μέσα από τα ΜΜΕ και οι μάρτυρες κλήθηκαν για την υποστήριξή του ενώ αναφερόμενος στην κατάθεση του Νίκου Δάβρη είπε πως ο άνθρωπος αυτός είναι ναρκισσιστική προσωπικότητα, ο “Απόστολος” που θα έσωζε το Βαγγέλη.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στις 9 το πρωί με τις υπόλοιπες αγορεύσεις.