Στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους χειρισμούς της, τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ρίχνει τα βέλη του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σε συνέντευξη του στη γαλλική L’ Echo ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλά επίσης για την ελληνική οικονομία, το χρέος και τι θα έκανε αν ήταν ακόμη υπουργός, ενώ δε διστάζει να εκφραστεί με θετικά λόγια για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με τη στάση της στο προσφυγικό ζήτημα.
Όπως τόνισε σχετικά με το χρέος: «Αργά ή γρήγορα, κάθε μη βιώσιμο χρέος μειώνεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είτε με έναν… θεραπευτικό τρόπο, που οδηγεί σε ανάπτυξη και μπορεί να οδηγήσει και στην αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους του χρέους. Ή δια της βίας, έπειτα από μια συνολική κατάρρευση της οικονομίας της χώρας, η οποία είναι πολύ αρνητική τόσο για αυτήν, όσο και για τους πιστωτές της. Η συνολική απόρριψη όλων των προτάσεων μου, από τους πιστωτές της Ελλάδας αντανακλά τη γενική άρνηση του ευρωπαϊκού «οικοδομήματος»: Αρνείται να δεχτεί ότι η ίδια η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης είναι το κύριο πρόβλημα και πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το γεγονός είναι ότι θα αμφισβητήσει την εξουσία εκείνων που χτίστηκε από την ευρωζώνη αρχικά …».
Σχετικά με το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα εκτός της ζώνης Σένγκεν ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι το άμεσο αποτέλεσμα της εσφαλμένης διαχείρισης της κρίσης της ευρωζώνης. Όπως ο καρκίνος, έχει δημιουργήσει μεταστάσεις που επιτίθενται και τραυματίζουν την ηθική και την ψυχή της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ελπίζω ότι δεν θα αποβεί μοιραία…».
Ενώ σε ότι αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης επεσήμανε πως «η προσφυγική κρίση, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από ένα πόλεμο για τον οποίο και η ίδια η Ευρώπη εν μέρει είναι υπεύθυνη θα αποτελεί άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ευρώπης. Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν η μόνη φωτεινή εξαίρεση στο θέμα, αλλά το ίδιο το κόμμα της και η γερμανική βουλή δεν την αφήνουν να δράσει».
Σχετικά με το τι θα έκανε αν ήταν ακόμη υπουργός επεσήμανε: «Αν ήμουν ακόμη στην κυβέρνηση στην Ελλάδα, αυτό θα σήμαινε ότι στην Ευρώπη θα υπήρχε σήμερα μια νέα δυναμική για την ακύρωση της εν λόγω «δηλητηριώδους» συμφωνίας, η οποία θα ήταν αναγκαία για την υλοποίηση ενός προγράμματος αποκατάστασης και ανασυγκρότησης» και συνέχισε λέγοντας πως «η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι καταστροφική και δεν αφήνει περιθώρια για οικονομική ανάκαμψη» , ενώ εξαπέλυσε για άλλη μια φορά τα βέλη του κατά της ΕΕ λέγοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρέει σε όλα τα επίπεδα, διότι, μετά από έξι χρόνια και ενώ η οικονομική κρίση τραβά σε μάκρος, συνεχίζει να εφαρμόζει τις ίδιες ηλίθιες πολιτικές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της βαθύτατα αντιδημοκρατικής λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ως εκ τούτου, χάνουν κάθε νομιμότητα στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών».
Ερωτηθείς σχετικά με τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ένωσης ως φυσική κατάληξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος απάντησε ότι αυτό θα ήταν το προφανές, «αλλά η κρίση της ζώνης του ευρώ και ο ηλίθιος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται εδώ και έξι χρόνια έχουν δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις που ωθούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα προς την αντίθετη κατεύθυνση».