Με σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευσε την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία.
Από την αρχή της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πέταξε το γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον να πει αν προτίθεται –εφόσον γίνει κυβέρνηση- να ακυρώσει τη συμφωνία, «με ένα νόμο και ένα άρθρο», για να το μάθουν στη Γαλλία και στην Τουρκία, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αγωνία λόγω Τουρκίας
Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην άποψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αλλαγής του δόγματος στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική σημείωσε ότι «αν το δόγμα είναι ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, το αλλάζουμε. […] Αν το δόγμα ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με λίζινγκ, τότε το αλλάζουμε. […] Αν το δόγμα ήταν να αφήνουμε τα υποβρύχιά μας χωρίς τορπίλες και τα πλοία σε κατάσταση που δυσχεραίνει το έργο του Πολεμικού Ναυτικού, το αλλάζουμε».
Κάνοντας προσωπική επίθεση στον πρώην υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για τον οποίο είπε ότι η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι έχει αγωνία να κλείσει τους εξοπλισμούς καθώς χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και λόγω της Τουρκίας που απειλεί με το casus belli και διερωτήθηκε αν ο προκάτοχός του είχε αντίστοιχη αγωνία, τονίζοντας ότι «πρώτο μου μέλημα είναι να θωρακίσω τη χώρα».
Ισχυρό εργαλείο η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής
Αναφερόμενος στις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί συγκεκριμένων θεμάτων της συμφωνίας, ο Κ. Μητσοτάκης είναι ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο αποτρεπτικά, υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε πλοία και αεροσκάφη όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρσι τον Αύγουστο.
Τόνισε, δε, ότι η συμφωνία στηρίζεται στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ περί αυτοάμυνας, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει με και ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ, αλλά δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης και είναι ελλιπής.
Περί εξοπλισμών
Όσον αφορά στο κόστος της αγοράς των Belharra και των Rafale, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι υπάρχει η ρήτρα διαφυγής και ότι «αντέχουμε να τα αγοράσουμε και τα δύο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η αποπληρωμή των φρεγατών θα αρχίσει από το 2025 και μετά.
Επίσης, υπενθύμισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνέντευξή του το Δεκέμβριο του 2020, όπου εξέφραζε τη συμφωνία του για την αγορά των Rafale και συμπλήρωνε ότι αν προχωρήσει και η αγορά των Belharra, θα έπρεπε να συνοδευτεί και με αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, σημειώνοντας με νόημα ότι «περάσαμε πάνω από τον υψηλό πήχη που βάλατε».
Περί Σαχέλ
Σχετικά με τις επιχειρήσεις στο Σαχέλ, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι σε εξέλιξη στην περιοχή βρίσκονται δύο επιχειρήσεις, μια αμιγώς γαλλική και μία πολυεθνική στην οποία συμμετέχουν χώρες της Ευρώπης χωρίς συμφωνίες με τη Γαλλία, αλλά επειδή «κρίνουν απαραίτητο να είναι εκεί, για τα συμφέροντα της Ευρώπης», ενώ χαρακτήρισε την αναφορά σε φέρετρα ως «ό,τι αθλιότερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από τότε που ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας».
Κλείνοντας, ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε αποστροφή του λόγου του Α. Τσίπρα, ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν εσείς τη βλέπετε έτσι. […] Ξέρουμε πού πατάμε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε τη χώρα, δεν θα τη φέρουμε στο δικό σας μικρό μέγεθος».