12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Β. Βαγιωνάκη: “Πρώτη φορά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 που βουλευτής καλεί μέσα στο Κοινοβούλιο τον Ελληνικό Στρατό να προχωρήσει σε πραξικόπημα”

Ημερομηνία:

Ομιλία βουλευτίνας Χανίων κ. Βάλιας Βαγιωνάκη επί της πρότασης μομφής της ΝΔ για το Μακεδονικό:

«Είναι η πρώτη φορά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 που βουλευτής καλεί μέσα στο Κοινοβούλιο τον Ελληνικό Στρατό να προχωρήσει σε πραξικόπημα» σημείωσε η βουλευτής Χανίων, ΒάλιαΒαγιωνάκηγια το χθεσινό φασιστικό παραλήρημα Μπαρμπαρούση στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι η πράξη αυτή είναι «απόλυτα καταδικαστέα» καθώς κι ότι «παρόμοιες συμπεριφορές πρέπει να βρουν συνολικά αντίδραση από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις».

Για το ίδιο θέμα, η κα Βαγιωνάκη– μιλώντας κατά την διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης μομφής- επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «αυτές οι ακρότητες υποβοηθούνται από τα ακραία εθνικιστικά μισαλλόδοξα κηρύγματα που ακούγονται και από την πλευρά της ΝΔ που δυστυχώς την τελευταία περίοδο όλο και περισσότερο γίνεται όμηρος της ακροδεξιάς της συνιστώσας και του κ. Σαμαρά, εκτρέφοντας περισσότερο το τέρας».

Όσον αφορά την επικείμενη συμφωνία για το Μακεδονικό, η βουλευτής Χανίων αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή: «Παρά τις προκλήσεις των προηγούμενων χρόνων, την προσπάθεια εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια, τις προσφυγικές ροές, τη νευρικότητα της Τουρκίας, δημιουργήσαμε συμφωνίες συνεργασίας και χτίσαμε γέφυρες με χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και τη Βόρεια Αφρική, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει πόλο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

«Εδώ και μήνες υπήρξε εργώδης προσπάθεια από το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία με βάση την εθνική γραμμή, αυτή δηλαδή που ακολουθούσαν όλες οι Κυβερνήσεις από το 2008 και μετά. Δηλαδή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις» συνέχισε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι δόθηκε μεγάλη έμφαση στα θέματα του αλυτρωτισμού: «Εξ αρχής τέθηκε ο στόχος να απαιτηθούν αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος. Αν, συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, είστε ειλικρινείς, θα παραδεχόσασταν ότι κάτι τέτοιο δεν είχε μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έως τώρα».

Η κα Βαγιωνάκη εκτίμησε ότι η συμφωνία πρέπει να υπογραφεί «καθώς διαχρονικά ζητήματα επιλύονται», ενώ διερωτήθηκε ανσυμφέρει τη χώρα μας η μη λύση: «Αν η πΓΔΜδεν καταφέρει να ενταχθεί σε προστατευτικούς υπερεθνικούς οργανισμούς, πιθανόν θα καταρρεύσει εν μέσω εμφύλιων διαιρέσεων. Συμφέρει μια τέτοια εξέλιξη τη χώρα μας;»

«Η μη υπογραφή συμφωνίας θα ενίσχυε το ρόλο τρίτων χωρών. Η Τουρκία επιχείρησε να βάλει τρικλοποδιά στην απόπειρα συμφωνίας. Παράλληλα, θα αποδυνάμωνε τις προοδευτικές δυνάμεις της γείτονος, ανοίγοντας εκ νέου τον δρόμο σε εθνικιστικές δυνάμεις που καπηλεύονται την ιστορία μας» υπογράμμισε για να συμπληρώσει: «Άρα, όλοι εμείς, και τονίζω το όλοι εμείς, γιατί πιστεύω ότι διαθέτουμε πατριωτισμό- που επιδιώκουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, που δεν θέλουμε αναθεωρητισμούς και θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα τα σύνορά μας, έχουμε συμφέρον από μια βιώσιμη συμφωνία. Και η συμφωνία αυτήέχει σύνθετο γεωγραφικό προσδιορισμό, αποδοχή ergaomnes, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, αναφέρεται στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος όχι μόνο ως προς το όνομα, αλλά και άρθρων που μπορούν να εγείρουν αλυτρωτισμούς».

Για το θέμα της γλώσσας και της υπηκοότητας η κα Βαγιωνάκη σχολίασε ότι η συμφωνία είναι καθαρή: «Στο άρθρο 7 παράγραφος 4 αναφέρεται συγκεκριμένα ότιη FYROM, δηλώνει ότι η επίσημη γλώσσα της ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών χωρών. Οι δύο χώρες σημειώνουν, επίσης, ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά της FYROM, δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της Ελλάδας», ενώ για το θέμα της ιθαγένειας «διευκρινίζεται ότι οι πολίτες της FYROM, είναι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Σημειώνω, ωστόσο, ότι το δικαίωμα του ετεροπροσδιορισμού είναι δικαίωμα που το έχει κάθε λαός».

Τέλος, η βουλευτής Χανίων επιτέθηκε στην Αντιπολίτευση σχολιάζοντας πως άλλα έλεγε στο παρελθόν και άλλα σήμερα: «Αφού σας υπενθυμίσω ότι η λέξη Μακεδονία υπάρχει και μέσα στο ‘πΓΔΜ’ και το ‘πρώην’ αναφέρεται στη Γιουγκοσλαβική, θα έλεγα ότι ο ρόλος των πολιτικών και δη των ηγετών δεν είναι να διαμορφώνουν τη θέση τους με βάση τι λέγεται από τους πολίτες, αλλά με βάση τι εκτιμούν πως είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Τέλος, η κα Βαγιωνάκη σημείωσε αναφέρθηκε στην επικείμενη έξοδο από το Μνημόνιο: «Τα δύσκολα πέρασαν, τον κάβο τον έχουμε διαβεί. Τα τελευταία προαπαιτούμενα ψηφίστηκαν χθες και η ρύθμιση του χρέους είναι μπροστά.Η οικονομία ανακάμπτει. Έχουμε πρόγραμμα, έχουμε σχέδιο, επιδιώκουμε την κάλυψη των πληγών που άνοιξε η κρίση. Χρειαζόμαστε, όμως, ένα σταθερό περιβάλλον και θέλουμε να συμβάλουμε σε αυτό. Αυτή η συμφωνία το κάνει».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

https://youtu.be/ZrzTjzr3oMw

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ