14.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Β. Διγαλάκης για Λόφο Καστέλι: “Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει την πλήρη κυριότητα, χωρίς προϋποθέσεις και δεσμεύσεις όσον αφορά τη χρήση των κτηρίων” – Νέα έγγραφα από το 1993 τον διαψεύδουν

Ημερομηνία:

Απάντηση σε δημοσίευμα, όπου γίνεται λόγος για μεθοδεύσεις στο θέμα της ξενοδοχοποίησης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας, έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει την πλήρη κυριότητα, χωρίς προϋποθέσεις και δεσμεύσεις όσον αφορά τη χρήση, των κτιρίων στον λόφο Καστέλι. Η σύμβαση παραχώρησης/μίσθωσης του 1979 έπαψε να ισχύει όταν τα κτίρια μεταβιβάστηκαν το 1986 στο Πολυτεχνείο.

Η απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας όπως αναρτήθηκε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook:

«Στην ημερήσια εφημερίδα των Χανίων («Χανιώτικα νέα») παρουσιάζεται σήμερα ως «νέο» δεδομένο η σύμβαση παραχώρησης / μίσθωσης των κτηρίων στον λόφο Καστέλι από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Η σύμβαση αυτή υπεγράφη στις 2 Αυγούστου 1979.

Ωστόσο, αυτό που δεν αναφέρεται, αν και είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι σύμφωνα με τα δημόσια έγγραφα που έχουν παρουσιαστεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης, τα τρία κτήρια (Τουρκικές Φυλακές, Στρατώνες, Μεραρχία Κρητών), στον λόφο Καστέλι της Παλιάς Πόλης των Χανίων, πωλήθηκαν το 1986 από τον μέχρι τότε ιδιοκτήτη τους (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) έναντι 103 εκατομμυρίων δραχμών στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα των Χανίων.

Αυτό είχε ως (προφανές) αποτέλεσμα, η προηγούμενη της αγοραπωλησίας, σύμβαση μίσθωσης των κτηρίων στον λόφο Καστέλι, μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας ως εκμισθωτή και του Πολυτεχνείου Κρήτης, ως μισθωτή, να πάψει αυτομάτως να ισχύει όταν την κυριότητα των κτηρίων απέκτησε το Πολυτεχνείο, δηλαδή στις 27-10-1986. Έκτοτε, το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει την πλήρη κυριότητα, χωρίς προϋποθέσεις και δεσμεύσεις όσον αφορά τη χρήση των κτηρίων, γεγονός που συνεπάγεται ότι όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αξιοποίηση των κτηρίων, με διαφάνεια και αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος, από το 2014 μέχρι και σήμερα, είναι απολύτως σύννομες.

Θα πρέπει, δε, να επισημανθεί ότι όλα τα στοιχεία που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτηρίων έχουν παρουσιαστεί δημόσια και με σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης στις 18 Ιουλίου 2017, το οποίο δημοσίευσαν τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης των Χανίων, μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα «Χανιώτικα νέα».

Απόφαση από το 1993 διαψεύδει τον Υπουργό

Να σημειώσουμε πάντως ότι τα έγγραφα του περασμένου Σαββάτου δεν ήταν τα τελευταία αφού τη Δευτέρα δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα “Χανιώτικα Νέα” απόφαση του 1993, δηλαδή μετά την παραχώρηση στην οποία αναφέρεται ο Υφυπουργός Παιδείας, σύμφωνα με την οποία τα κτίρια του λόφου Καστέλι (όπως και η Γαλλική Σχολή και η περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Πολυτεχνείο στο Ακρωτήρι) εντάσσονται στα μη μεταβιβάσιμα ακίνητα του Πολυτεχνείου

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα δημοσιεύτηκε μία εισήγηση που κατατέθηκε το 1993 προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος από την Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Την Εταιρεία, με λίγα λόγια της οποίας πρόεδρος ανέλαβε ο πρώην Πρύτανης όταν διοικούσε το Πολυτεχνείο, η οποία σήμερα προχωράει την εκποίηση των ιστορικών κτιρίων.

Στην επίμαχη εισήγηση που έγινε τότε αποδεκτή ομόφωνα τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Αξιοποίησης Περιουσίας του Πολυτεχνείου, όσο και από τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, γίνεται ξεκάθαρο πως τα κτίρια του λόφου Καστέλι (όπως και η Γαλλική Σχολή και η περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Πολυτεχνείο στο Ακρωτήρι) εντάσσονται στα μη μεταβιβάσιμα ακίνητα του Πολυτεχνείου. Παράλληλα, εντάσσει στα μεταβιβάσιμα άλλα ακίνητα που προήλθαν από δωρεές ιδιωτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται τα ακίνητα του Αριστείδη Μπακλατζή επί της οδού Σφακιανάκη, το 25% του κτηριακού συγκροτήματος Ανιτσάκη, η δωρεά του καθηγητή Φυτράκη στην Κίσσαμο, και άλλα.

Η καταγραφή, όπως τονίζει η εφημερίδα, έγινε στο πλαίσιο του ιδρυτικού νόμου της νεοσύστατης -τότε- Εταιρείας Αξιοποίησης Περιουσίας, προχωρώντας στην απαραίτητη διάκριση μεταξύ μεταβιβάσιμων και μη, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας τους περιορισμούς που έθεταν στο Πολυτεχνείο οι όροι παραχώρησης των ιστορικών κτιρίων. Ο όρος «μη μεταβιβάσιμα» δήλωνε πως τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν θα μπορούσε να αλλάξουν χρήση πέραν εκείνης που αποτελεί βασική αποστολή του ιδρύματος, δηλαδή η εκπαίδευση και η έρευνα.

«Πώς γίνεται άραγε το πρώτο Δ.Σ. της Εταιρείας Αξιοποίησης Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης να “βλέπει” περιορισμούς ως προς τη χρήση των επίμαχων ακινήτων και τα σημερινά Δ.Σ. να μην τους εντοπίζουν, επιμένοντας στην εκχώρησή τους στην ιδιωτική εταιρεία “Belvedere” η οποία στοχεύει στη δημιουργία ξενοδοχείου;» καταλήγει το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας.

Με πληροφορίες από “Χανιώτικα Νέα

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ