24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Γάζα: Το χρονικό του βομβαρδισμού στο νοσοκομείο και το «σαθρό» αφήγημα του ισραηλινού στρατού

Ημερομηνία:

Το Ισραήλ βομβάρδισε ένα σχολείο του ΟΗΕ στην κεντρική Γάζα, μετά φέρεται να βομβάρδισε το νοσοκομείο Αλ Αχλί, ανακοίνωσε ότι διερευνώνται οι ευθύνες, στη συνέχεια άλλαξε το αφήγημα και τώρα ισχυρίζεται ότι την ευθύνη για το μακελειό την φέρουν οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι.

Τι συνέβη στο νοσοκομείο

Το νοσοκομείο Αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας είναι από τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα στην Λωρίδα της Γάζας . Όπως όλα τα νοσοκομεία και οι κλινικές αντιμετώπιζε δραματικές ελλείψεις σε καύσιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και έλλειψη χώρων για να περιθάλψει τους χιλιάδες τραυματίες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Κάποιοι πίστευαν ή ήλπιζαν ότι το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να πάει τόσο μακριά και να σκοτώσει εν ψυχρώ εκατοντάδες ανθρώπους που είτε νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, είτε είχαν συγκεντρωθεί εκεί θεωρώντας ότι ήταν ασφαλής χώρος και δεν θα δεχόταν επίθεση.

Πολύ περισσότερο που το συγκεκριμένο νοσοκομείο χρηματοδοτείται και ελέγχεται από την Επισκοπική Εκκλησία της Ιερουσαλήμ!

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου είναι ένα από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου που έχουν γίνει ως τώρα.

Ο ισραηλινός στρατός αμέσως μετά την επίθεση στο νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι είχε προειδοποιήσει ότι θα έπρεπε να έχει εκκενωθεί το νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, στις 9.37 το βράδυ (τοπική ώρα), το live blog της αραβικής σελίδας του Aljazeera, επικαλούμενο εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού έγραψε: «ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ: Είχαμε προειδοποιήσει να εκκενωθεί το Νοσοκομείο των Βαπτιστών (Αλ-Αχλί) και άλλα 5 νοσοκομεία για να μην μπορεί να τα χρησιμοποιεί ως καταφύγια η Χαμάς».

Την ύπαρξη αυτής της προειδοποίησης επιβεβαίωσε η διοίκηση το νοσοκομείου Αλ Αχλί, ανακοινώνοντας ότι υπήρχε απειλή πως αν δεν εκκενωθεί το νοσοκομείο θα το βομβάρδιζαν.

Ωστόσο ήταν απολύτως αδύνατη η εκκένωση ενός νοσοκομείου σε τέτοιες συνθήκες και με τόσους ασθενείς. Όχι μόνο γιατί ούτως ή άλλως τα νοσοκομεία υποτίθεται ότι δεν μπορούν να είναι στρατιωτικοί στόχοι, αλλά και γιατί δεν υπήρχε πουθενά αλλού  όπου θα μπορούσαν να μετακινηθούν χιλιάδες ασθενείς και οι συγγενείς τους.

Όταν κυκλοφόρησε η είδηση της σφαγής στο νοσοκομείο Αλ Αχλί και είδαν το φως της δημοσιότητας οι φρικιαστικές εικόνες των διαμελισμένων θυμάτων – πολλά από τα οποία είναι παιδάκια – η ισραηλινή πλευρά άλλαξε αφήγημα.

Η αποδόμηση των ισχυρισμών του Ισραήλ

 «Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι δολοφονίες εκατοντάδων ανθρώπων σε νοσοκομείο στην Λωρίδα της Γάζας προκλήθηκαν από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ», όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκε ότι από την έρευνα που διενεργήθηκε με βάση τα δεδομένα από το σύστημα ραντάρ, εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από την Γάζα και μία από αυτές απέτυχε και έπληξε το νοσοκομείο. Μάλιστα οι Ισραηλινοί λένε πως υπάρχουν δύο σχετικά βίντεο. Μόνο που το πρώτο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα – για να αποσυρθεί λίγο αργότερα – είχε χρόνο καταγραφής της εικόνας που ήταν αφού είχε γίνει η πολύνεκρη έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί.

Το αφήγημα αυτό έσπευσαν να υποστηρίξουν στα διεθνή ΜΜΕ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εκπρόσωποι του στρατού και διάφορων ισραηλινών οργανώσεων.

Αλλά αυτή η εκδοχή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, για πολλούς λόγους:

  • Καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει βόμβες και πυρομαχικά που να μπορούν να προκαλούν τόσο μεγάλη καταστροφή,
  • Ο ισραηλινός στρατός είχε καταστήσει σαφές από την πρώτη ανακοίνωση του εκπροσώπου του ότι είχε προειδοποιήσει για το χτύπημα αν δεν εκκενωνόταν το νοσοκομείο,
  • Λίγες μέρες νωρίτερα οι Ισραηλινοί είχαν βομβαρδίσει το ίδιο νοσοκομείο- συγκεκριμένα το Σάββατο, 14/10 –  προκαλώντας υλικές ζημιές,
  • Το Ισραήλ έχει χτυπήσει κι άλλα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων τα νοσοκομεία Αλ-Ντούρα και το Ινδονησιακό- άρα ο ισραηλινός στρατός αδιαφορεί πλήρως για τους όρους πολεμικής εμπλοκής του διεθνούς δικαίου, που ορίζουν σαφώς ότι τα νοσοκομεία είναι προστατευόμενες περιοχές,
  • Λίγο πριν από την σφαγή στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, ισραηλινό αεροσκάφος είχε βομβαρδίσει σχολείο του ΟΗΕ – της οργάνωσης  UNRWA, στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα (παιδιά και εργαζόμενους) και τραυματίζοντας δεκάδες,
  • Και επιπλέον, παρά την διεθνή κατακραυγή για την σφαγή στο Αλ Αχλί, λίγες ώρες αργότερα οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν κι άλλα νοσηλευτικά κέντρα, μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο. Την πληροφορία αυτή ανέβασε το live blog του  Aljazeera, γράφοντας «ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου της Γάζας, στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα».

Ηχητικό «ντοκουμέντο» επικαλούνται οι Ισραηλινοί

«Οι αποδείξεις, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας, επιβεβαιώνουν ότι η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από την εκτόξευση ρουκέτας του Ισλαμικού Τζιχάντ που αστόχησε», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο εκπρόσωπος του στρατού παρουσίασε επίσης χάρτες και ένα ηχητικό ντοκουμέντο, μια συνομιλία μεταξύ δύο μελών της Χαμάς στην οποία ακούγονται να λένε ότι για το πλήγμα ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

«Δεν υπήρξαν πυρά του στρατού από την ξηρά, τη θάλασσα ή τον αέρα που να έπληξαν το νοσοκομείο», δήλωσε ο Χαγκάρι.

«Τα συστήματα ραντάρ μας εντόπισαν πυραύλους που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες από τη Γάζα την ώρα της έκρηξης και η ανάλυση της πορείας τους δείχνει ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κοντά στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ