11.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Γάμοι χωρίς σεξ: Η «κατάρα» της γενιάς των millennials

Ημερομηνία:

«Τα πρώτα (αρκετά) χρόνια του γάμου μας είχαμε μια καταπληκτική σεξουαλική ζωή αλλά όσο περνάει ο καιρός, κανένας από τους δύο δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πια για το σεξ».

Αυτό είναι ένα από τα πολλά σχόλια που κυκλοφορούν στο «subreddit r/DeadBedrooms» στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Reddit όπου οι συμμετέχοντες στη συζήτηση λένε πως από τη σχέση τους λείπει το σεξ.

Τα σχόλια από ανθρώπους που βρίσκονται σε σχέσεις με χαμηλό ή μηδενικό σεξ είναι πολλά. «Γιατί προτιμάει το δικό του χέρι από το να κάνει σεξ μαζί μου;», ρωτάει κάποιος.

Οι προοπτικές για να βελτιωθεί η κατάσταση είναι σχετικά δυσοίωνες. Ενώ μπορεί να φαίνεται αρκετά φυσικό, αυτές οι ιστορίες να προέρχονται από ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας που παλεύουν να διατηρήσουν τη σπίθα που είχαν δεκαετίες νωρίτερα, οι περισσότερες δημοσιεύονται από άτομα που η ηλικία τους κυμαίνεται από τα 20 ως τα 30.

Κάποιοι λένε ότι τα παιδιά ή οι γάμοι έβαλαν φρένο στη σεξουαλική τους ζωή- άλλοι λένε ότι οι «χαμηλής λίμπιντο» σύζυγοί τους βλέπουν ατελείωτη πορνογραφία, αλλά δεν ερεθίζονται μαζί τους.

Ο κατάλογος των παραπόνων συνεχίζεται από τα σχόλια των millennials που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις «νεκρές τους κρεβατοκάμαρες».

Παρόλο που οι millennials βρίσκονται στη σεξουαλική τους ακμή ή γύρω από αυτήν, ορισμένοι φαίνεται πως έχουν «αποχωρήσει» από το άθλημα που λέγεται σεξ.

Οι αναφορές γίνονται από ζευγάρια που είναι παντρεμένα ή έχουν μακροχρόνια ζευγάρια.

Κάποια πρόσφατα στατιστικά στοιχεία λένε: Μια έρευνα του 2021 σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 45 ετών σε όλες τις ΗΠΑ, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Kinsey του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και την εταιρεία λιανικής πώλησης σεξ Lovehoney, έδειξε ότι μεταξύ των παντρεμένων ενηλίκων, οι millennials ήταν οι πιο πιθανό να «αναφέρουν προβλήματα με τη σεξουαλική επιθυμία το τελευταίο έτος».

«Όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι σε έναν γάμο βιώνουν πτώση της επιθυμίας για σεξ, η σεξουαλική συχνότητα συνήθως μειώνεται – και η απώλεια της επιθυμίας είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι γάμοι γίνονται εξ αρχής χωρίς σεξ», λέει ο Justin Lehmiller, ερευνητής στο Ινστιτούτο Kinsey.

Η ανατομία ενός γάμου χωρίς σεξ

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ένας γάμος δεν έχει σεξ. Το ζευγάρι απέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή το σεξ γίνεται λιγότερο από 10 φορές το χρόνο.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν έναν γάμο χωρίς ή με λιγότερο σεξ είναι η «έλλειψη επιθυμίας» όπου με την πάροδο του χρόνου, το ζευγάρι δεν κάνει τίποτα δραστικό για να το αντιμετωπίσει.

Το άτομο που θέλει περισσότερο σεξ και συνεχίζει να το ζητάει μπορεί να παραιτηθεί και να χάσει την αυτοεκτίμησή του αν συνεχίσει να απορρίπτεται, για παράδειγμα. Εν τω μεταξύ, ο σύντροφος που κάνει την απόρριψη μπορεί να αισθάνεται όλο και περισσότερο ένοχος, δημιουργώντας συνολικά ακόμη χειρότερες συνθήκες.

Άλλοι παράγοντες, όπως ιατρικά ή ψυχικά προβλήματα, μπορούν επίσης να συμβάλουν, καθώς αυτά μπορεί να κάνουν το σεξ αδύνατο, επώδυνο, δύσκολο ή ανεπιθύμητο. Η πολυάσχολη ζωή, με την εργασία ή/και τα παιδιά, μπορεί επίσης να απομακρύνει το σεξ από την εξίσωση, όπως και η κακή επικοινωνία σχετικά με τις επιθυμίες του κάθε συντρόφου.

Παρόλο που αυτές οι πτυχές που συμβάλλουν σε γάμους χωρίς σεξ δεν είναι ιδιαίτερες για κάποια γενιά, ορισμένοι ειδικοί έχουν παρατηρήσει μια αλλαγή στο ποιοι βιώνουν σχέσεις χωρίς σεξ και σε ποιες περιόδους της ζωής τους.

Το υπερβολικό στρες σκοτώνει τη λίμπιντο

Το υπερβολικό στρες μπορεί να εμποδίσει τη σεξουαλική ζωή και οι millennials δεν αποτελούν εξαίρεση. «Το άγχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους δολοφόνους της λίμπιντο και οι millennials είναι μια ιδιαίτερα στρεσαρισμένη ομάδα από πολλές απόψεις».

Τα μεγάλα στάδια της ζωής είναι ένας παράγοντας. Πολλοί βρίσκονται στην ηλικία που γίνονται νέοι γονείς ή έχουν μικρά παιδιά, μια συγκλονιστική περίοδος στη ζωή των ανθρώπων. Σε μια μελέτη του 2018 από το βρετανικό δίκτυο συμβουλευτικής Relate, το 61% των ατόμων ηλικίας 30 ετών ανέφεραν ότι κάνουν λιγότερο σεξ απ’ ό,τι θα ήθελαν επειδή «τα μικρά παιδιά είναι στη μέση», ενώ το 31% δήλωσε ότι »έχασε τη λίμπιντό του από τότε που απέκτησε παιδιά». Άλλοι λένε πως τους έχει στοιχειώσει το άγχος που μπορεί να προέρχεται και από το εργασιακό τους περιβάλλον.Τον Μάιο του 2022 στοιχεία από την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων Deloitte αποκάλυψαν ότι το 38% των millennials ανέφεραν μαζική επιβάρυνση της ψυχικής υγείας, ιδίως για τις γυναίκες (41%) έναντι των ανδρών (36%), η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο εργασιακό άγχος.

«Σε περιόδους μεγάλων τεχνολογικών αλλαγών, οι άνθρωποι τείνουν να εργάζονται εξαιρετικά σκληρά. Και όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι millennials είναι ιδιαίτερα εργασιομανείς. Η υπερκόπωση οδηγεί συχνά σε εξάντληση, η οποία μπορεί να οδηγήσει τα ζευγάρια να είναι επανειλημμένα πολύ κουρασμένα για σεξ στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας – ένα μοτίβο που οι ειδικοί αυτοί λένε ότι μπορεί να διαρκέσει αν επαναλαμβάνεται πολύ τακτικά».

Ένας άλλος παράγοντας είναι και οι οικονομικές συνθήκες. «Οι μεγαλύτερες οικονομικές ανησυχίες σε συνδυασμό με υψηλότερα βασικά ποσοστά κατάθλιψης και άγχους θα μπορούσαν να είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός συνδυασμός για την παραγωγή υψηλού στρες και χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας», λένε οι ειδικοί.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πορνογραφία και η μείωση της σεξουαλικής ζωής

Η επιρροή του διαδικτύου δεν μπορεί επίσης να υπερεκτιμηθεί. Έρευνα υποστηρίζει πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν ως «αντιπερισπασμό» από φυσικές διαπροσωπικές δραστηριότητες όπως το σεξ.

Οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να παρουσιάζουν την τελειότητα σε αυτές τις πλατφόρμες, με φίλτρα και διορθώσεις που δεν είναι διαθέσιμες στην πραγματική ζωή. Η μειωμένη αυτοπεποίθηση μπορεί να ακολουθήσει τους ανθρώπους στις κρεβατοκάμαρες και στους γάμους τους, κάνοντάς τους λιγότερο σίγουρους για το σώμα τους.

Εκτός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι το πορνό έχει υπερβολική επιρροή στους millennials, πολλοί από τους οποίους ενηλικιώθηκαν ακριβώς όταν το πορνό έγινε ευρέως προσβάσιμο στο διαδίκτυο. Αυτό, βέβαια, είναι μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. «Στον 20ό αιώνα, κάποιοι τύποι είχαν την τάση να είναι σεξουαλικά καταναγκαστικοί με πολλές γυναίκες. Αυτές τις μέρες, τείνουν απλώς να βλέπουν πολλά πορνό».

Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να αναζητήσουν το σεξ με ένα άλλο άτομο για να έχουν μια σεξουαλική εμπειρία που περιλαμβάνει άλλους ανθρώπους, ακόμη και αν αυτοί οι άνθρωποι είναι μόνο σε ένα βίντεο.

«Το πορνό δεν με απορρίπτει ποτέ ή το πορνό δεν επικρίνει ποτέ τις επιδόσεις μου», είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα σχόλια που ακούγονται.

«Νεκρές κρεβατοκάμαρες» για πάντα;

Η έλλειψη σεξ είναι ένα θέμα που κάποιοι δυσκολεύονται να συζητήσουν ακόμη και με το άτομο με το οποίο μοιράζονται την κρεβατοκάμαρά τους, πόσο μάλλον ευρύτερα – γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την κατανόηση των προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων.

Όπως έγραψε ένας στο «r/DeadBedrooms» μόλις πριν από μερικές ημέρες, με τις πολυάσχολες ζωές και τις ασφυκτικές πιέσεις, ακόμη και το να θίξεις το θέμα μπορεί να φαίνεται αδύνατο. «Απλά δεν ξέρω καν τι να ζητήσω πια», έγραψε μια γυναίκα για να συνεχίσει: «Θέλω να το διορθώσω αυτό, απλά δεν ξέρω πώς».

protothema.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται νέος φόρος, τώρα για τα κρυπτονομίσματα

«Αγοράστε ό,τι μπορείτε». Με αυτή τη φράση οι κρυπτο-ευαγγελιστές...

Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν – Πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή

Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το...

Κοντά στην εκλογή προέδρου από την πρώτη Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ

Κοντά στην εκλογή από την πρώτη Κυριακή των εκλογών...