Με μια ποικιλία συζητήσεων από το θέμα της αστεγίας και τον πόλεμο έως τα πνευματικά δικαιώματα και την αλληλεγγύη, καλλιτεχνικά δρώμενα και πολύ μουσική πραγματοποιήθηκε και φέτος το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων.
Την πρώτη μέρα ξεχώρισαν οι συζητήσεις για τον πόλεμο με ομιλητές τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη από τον Πανελλαδικό Αντιπολεμικό Κινηματικό Συντονισμό (ΠΑΚΣ) και τον Χαλίλ Καραπασάογλου, Τουρκοκύπριο ποιητή και αντιρρησία συνείδησης αλλά και η συζήτηση περί αστεγίας με προβολή του ντοκιμαντέρ “Σολωμός” της Βίκης Αρβελάκη παρουσία της σκηνοθέτιδας. Επίσης έγινε παρουσίαση του βιβλιοπωλείου – παλαιοπωλείου των αστέγων που βρίσκεται στην Αθήνα και στο πλαίσιο στήριξης του βιβλιοπωλείου, συλλέχθηκαν βιβλία και μικροαντικείμενα για να προσφερθούν.
Τη δεύτερη μέρα ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση περί πνευματικών δικαιώματων “σε μια εποχή όπου η ανάπτυξη της τεχνολογίας, ο κυρίαρχος ρόλος του διαδικτύου δίνει μάλλον για πρώτη φορά τη δυνατότητα για την επιβολή ενός πολύ σκληρού πλαισίου ελέγχου από τη σκοπιά των πνευματικών δικαιωμάτων”. Την συζήτηση διοργάνωσε το black metal συγκρότημα Yovel.
Ακολούθησε συζήτηση για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες με τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο, διασώστη στο σκάφος Mare Jonio που επιχειρεί στην κεντρική Μεσόγειο,την Μελίνα Παπαγεωργίου από την Σάμο και την Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες, και το Νασίμ Λομάνι από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών.
Και τις δύο ημέρες υπήρχε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με συγκροτήματα της ροκ, της μπλακ μέταλ αλλά και της ρέγγε και της χιπ χοπ και της τζαζ, ενώ το Σάββατο το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό σμυρναίικο γλέντι.
Να σημειώσουμε ότι πέραν των συζητήσεων και των συναυλιών τις δύο ημέρες του φεστιβάλ έγιναν και καλλιτεχνικά δρώμενα με εργαστήρια δημιουργίας με στάμπες, πηλού, εικαστικών αλλά και το θεατρικό “Καραβάκι από Χαρτί” από τη θεατρική ομάδα του ΓΕΛ Ελ. Βενιζέλου.
Και τις δύο ημέρες του φεστιβάλ υπήρχε έκθεση φωτογραφίας των Marouf Mahmoudi και Sayed Ahmadzia Ebrahimi.
Τέλος, υπήρχαν ξύλινα επιτραπέζια παιχνίδια από διάφορες γωνιές του κόσμου αλλά και ελεύθερες σκακιέρες με προπονητές σκάκι από τον Αθλητικό Όμιλο Κύδων.
Οι φωτογραφίες είναι από τις συναυλίες στη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ: