Ακάθεκτα συνεχίζει την ανοδική του πορεία το ελαιόλαδο του νομού Χανίων, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, όπως διαφάνηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου το Επιμελητήριο Χανίων με θέμα «Διεθνείς διαγωνισμοί ελαιολάδου: Ο δρόμος για την διάκριση».
Η εκδήλωση κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών ελαιοπαραγωγών, με την προσέλευση να ξεπερνά τα 65 άτομα, καθότι είχε την πρωτότυπη προσέγγιση να παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους τα ποιοτικά εκείνα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι κριτές σε ένα ελαιόλαδο για να το βραβεύσουν. Μάλιστα η θεωρία συνδυάστηκε με την πράξη, αφού οι συμμετέχοντες είχαν τη σπάνια ευκαιρία να δοκιμάσουν 10 βραβευμένα ελαιόλαδα του εξωτερικού, με στόχο να διαπιστώσουν οι ίδιοι το επίπεδο του ανταγωνισμού και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που οδηγούν στη διάκριση.
Την παρουσίαση έκαναν οι διοργανωτές του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Αthena», που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα το Μάρτιο, σε διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή κάθε φορά. Φέτος ο διαγωνισμός έγινε στη Μεσσηνία, ενώ του χρόνου θα γίνει στους Δελφούς (19-21 Μαρτίου 2018). Στο διαγωνισμό «Αthena» συμμετέχουν με δείγματα εκατοντάδες παραγωγοί απ’ όλες τις σημαντικές ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, τη δε κριτική επιτροπή συναπαρτίζουν έλληνες και ξένοι κριτές διεθνούς κύρους.
Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Μαργαρώνης, «το 90% των εξαγωγών από το Νομό Χανίων είναι στον αγροδιατροφικό τομέα και φυσικά το νούμερο ένα προϊόν μας είναι το ελαιόλαδο. Η αύξηση στις εξαγωγές έχει φτάσει το 270% από το 2010 έως το 2016. Από τους 5.000 τόνους, έχουμε φτάσει τους 15.000 τόνους». Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε και ο ελαιοπαραγωγός-τυποποιητής Ευτύχης Ανδρουλάκης ο οποίος παρουσίασε τους ομιλητές στο κοινό, «η χώρα μας, όσο καλά λάδια κι αν παράγει έχει ανάγκη από διακρίσεις για να μπορέσει να τονώσει τη ζήτηση και να δημιουργήσει παράλληλα υπεραξία για την παραγωγή της».
Στην εισήγησή της η διευθύντρια του διαγωνισμού «Athena», Μαρία Κατσούλη, αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε διάκριση και στη συνέχεια καθοδήγησε τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της γευστικής δοκιμής των ξένων ελαιολάδων, αναλύοντας τα γευστικά τους χαρακτηριστικά δίνοντας έμφαση στα σημεία εκείνα που στο εξωτερικό θεωρούνται ιδιαίτερα θετικά. Δοκιμάστηκαν ελαιόλαδα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τυνησία και το Ισραήλ, από άγνωστες ως επί το πλείστον στην Ελλάδα ποικιλίες ελιάς, αλλά και δύο δείγματα από κορωνέικη (από την Ισπανία και το Ισραήλ) που εντυπωσίασαν για την υψηλή ποιότητά τους.
Η εκδήλωση έληξε με ένα κοκτέιλ όπου σεριβιρίστηκαν εδέσματα στα οποία πρωταγωνιστούσε το ελαιόλαδο συνοδεία επιλεγμένων οίνων του ελληνικού αμπελώνα.