15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Γιατί ο Μητσοτάκης έσπευσε στη σύνοδο του Καΐρου: Τι ανησυχεί τον πρωθυπουργό

Ημερομηνία:

Αν και το ταξίδι στο Ισραήλ αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας, ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε το Σάββατο στο Κάιρο, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο για την Ειρήνη, που διοργάνωσε η αιγυπτιακή κυβέρνηση και στην οποία συμμετείχαν ηγέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι από χώρες του αραβικού κόσμου και την Ευρώπη.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο αυτή, εκτός από το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει «παίκτης» στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, εμπεριείχε κι άλλο ένα σκοπό: ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλησε να στείλει πολλαπλά μηνύματα, τόσο στο Ισραήλ όσο και στους Άραβες και μουσουλμάνους γείτονες της χώρας:

·        Ότι η Ελλάδα σαφώς στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά πάντα εντός πλαισίου κανόνων του πολέμου και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την προστασία των αμάχων.

·        Ότι, από την άλλη, η Αθήνα αντιλαμβάνεται το δράμα που ζει ο Παλαιστινιακός λαός και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, τόσο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο και για την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα.

·        Ότι, τέλος, η Ελλάδα δεν είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή μόνο… στα λόγια, αλλά μπορεί και είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την αποτροπή κλιμάκωσης της κρίσης και… αφοπλισμό της βόμβας που μοιάζει έτοιμη να εκραγεί.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο μεγαλύτερος φόβος της Αθήνας, δηλαδή, οι πολλαπλές συνέπειες που μπορεί να έχει μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς (που μοιάζει αναπόφευκτη, από τη στιγμή που το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας), όχι μόνο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά και συνολικά για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Άλλωστε:

·        Οι απειλές, αλλά και οι επιθέσεις εξτρεμιστών μουσουλμάνων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, έχουν θορυβήσει την Αθήνα, με τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας να τίθενται σε αυξημένο συναγερμό για τον κίνδυνο τρομοκρατικής δράσης και στην Ελλάδα.

·        Αν η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα συνοδευτεί από υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, ιδίως αμάχων, τότε σίγουρα θα τεθεί ζήτημα καταδίκης του Ισραήλ και η Ελλάδα θα βρεθεί… στη μέση, προσπαθώντας να διατηρήσει ισορροπίες ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και τον αραβικό κόσμο.

·        Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι ήδη αυξημένες μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές προς τη χώρα και, ως εκ τούτου, να δημιουργηθούν και πάλι συνθήκες ασφυξίας στα νησιά του Αιγαίου – όπου το μεταναστευτικό φαίνεται ότι εν πολλοίς έκρινε και το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

·        Ένας πόλεμος στην «γειτονιά» μας μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, καθώς, προφανώς, θα δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας και θα επηρεάσει και διάφορους τομείς (τουρισμός, καύσιμα, εμπόριο, κ.λπ.).

·        Τέλος, σε διπλωματικό επίπεδο, μια παρατεταμένη σύγκρουση ενδεχομένως να διαταράξει τις ισορροπίες και να δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή (ήδη ο Ερντογάν συνομίλησε με τον ηγέτη της Χαμάς), εν είδει «γεφυροποιού» ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Όλα αυτά και κάμποσα άλλα προφανώς έχουν βάλει την κυβέρνηση σε… αναμμένα κάρβουνα, καθώς βλέπει την άμμο στην κλεψύδρα που μετρά το χρόνο μέχρι την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα να τελειώνει.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ