18.3 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Γιώργος Σταθάκης: Η TTIP ως υπερόπλο – ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία | Βίντεο

Ημερομηνία:

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Πράσινο Ινστιτούτο διοργάνωσαν εκδήλωση την Παρασκευή 22/5 με θέμα: Η TTIP ως υπερόπλο της νέας γενιάς διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Όπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ένα πολύμορφο κίνημα που ενημερώνει και δικτυώνεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συντονισμένη επίθεση των αγορών ενάντια στα κοινωνικά κεκτημένα, την περιβαλλοντική προστασία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, που προωθείται στο πλαίσιο της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership).

Η TTIP , που βρίσκεται σε στάδιο αδιαφανών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, επισήμως, στοχεύει στη διευκόλυνση των άμεσων επενδύσεων και στην εξάλειψη «περιττών γραφειοκρατικών εμπόδιων». Ωστόσο, κριτικές φωνές διαμηνύουν ότι κύριος στόχος της είναι να παραμερίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν «εμπόδιο» στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, όμως, «εμπόδια» για την ΤΤΙP αποτελούν οι κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών (εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα, προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο κ.ά).

Στην εκδήλωση βρέθηκε και χαιρέτησε ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Οι ομιλητές ήσαν:

Τζον Χίλαρι, War on Want

Μίκαελ Έφλερ, European Citizens Initiative against TTIP & CETA

Γιούργκεν Μάιερ, Forum Environment & Development

Δείτε εδώ την ομιλία Γ. Σταθάκη:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=4CpwmumuRhw”]

Συζήτηση και στη Βουλή: «Θα ήταν ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία»

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση για το TTIP πέρασε και στη Βουλή με την κυβέρνηση δια του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη να εκφράζει τις ισχυρές επιφυλάξεις της σε βασικά σημεία της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Η σχετική ενημέρωση έγινε στα μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής ως προς την συμφωνία για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ – ΗΠΑ, και έχει κατατεθεί με απόλυτη σαφήνεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το τι πιστεύουμε ότι πρέπει και τι δεν πρέπει να περιλαμβάνει. Εγείρονται σοβαρά ζητήματα ως προς την διαδικασία και την διαφάνεια, αλλά και ως προς το περιεχόμενό της. Τις ίδιες θέσεις με εμάς έχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο κ. Σταθάκης. Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεση της ως προς το πλαίσιο για την προστασία των επενδύσεων.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι συζητήσεις είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ αργά, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το πότε και αν θα καταλήξουν σε συμφωνία η οποία, όπως εκτίμησε, σε κάθε περίπτωση θα είναι μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Απαντώντας στις έντονες αντιρρήσεις που εκφράστηκαν ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα είναι εδώ για να ακούσει και να πάρει γνώμες και συμβουλές».

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία, όπως είπε, αφορά την διαδικασία επίλυσης διαφωνιών μεταξύ των κρατών και ξένων επενδυτών, καθώς επιτρέπει στους ιδιώτες να μηνύουν τις κυβερνήσεις για όποια δράση περιορίζει τα μελλοντικά τους κέρδη.

«Για πρώτη φορά συνοδεύεται από ειδικό καθεστώς η προστασία των ξένων επενδυτών. Έτσι, μια εταιρία μπορεί να στραφεί κατά ενός κράτους και να ζητήσει αποζημιώσεις ή αλλαγές στο ρυθμιστικό νομοθετικό του πλαίσιο αν επηρεάζονται τα συμφέροντά της. Μπορεί να ζητήσει ακόμα και αλλαγή των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κανόνων», παρατήρησε ο κ. Σταθάκης.

Ένα ακόμη επίμαχο σημείο, με το οποίο διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι, όπως είπε ο υπουργός, η έννοια των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης προϊόντων. «Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση των ΗΠΑ, αντίθετα, διατηρεί μια τελείως ανελαστική στάση και δεν αφήνει να μπει καν στη συζήτηση το θέμα», είπε ο κ. Σταθάκης.

«Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία. Δεν σημαίνει ότι κάθε τι που έρχεται απ’ έξω πρέπει να το δεχόμαστε ως ντε φάκτο», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, εκφράζοντας παράλληλα την βαθιά του ανησυχία «για την απουσία ενημέρωσης των πολιτών και την δραματική σιωπή που υπάρχει σε ένα τόσο βασικό ζήτημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα πρόκειται για ένα υπερσύνταγμα, αν συναφθεί αυτή η συμφωνία. Θα καθιερωθεί το πιο ακραίο επιθετικό σχέδιο που έχει επινοηθεί από πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες θα έχουν απροκάλυπτη ισχύ ερήμην της Ε.Ε.», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος

Ο Κώστας Λαπαβίτσας έκανε λόγο για συμφωνία που εμπεριέχει επικίνδυνα μέτρα, όπως απορρύθμιση εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ για πλήρη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, μίλησε ο Θανάσης Πετράκος, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «Δούρειο ίππο για την εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ευρώπη».

Σε άλλη κατεύθυνση κινήθηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν επίμαχα σημεία που πρέπει να διορθωθούν, όπως τα θέματα της διαφάνειας και η υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων. Υποστήριξε πάντως ότι θα υπάρξουν και σημαντικά οφέλη για την ευρωπαϊκή οικονομία τα οποία μπορεί να φθάσουν τα 120 δισ. ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι θα αυξηθούν οι επενδύσεις και θα ενισχυθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

left.gr, koutipandoras.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...