10.8 C
Chania
Wednesday, January 15, 2025

Γρίπη: Στους 38 οι νεκροί στην Ελλάδα – Μέσα σε μια εβδομάδα «έφυγαν» 17 άτομα – Τι λέει ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Χανίων

Ημερομηνία:

Η γρίπη προκάλεσε τον θάνατο 17 ανθρώπων την τελευταία εβδομάδα με αποτέλεσμα 48 να νοσηλευθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συγκεκριμένοι, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 38 άνθρωποι από τις αρχές Οκτωβρίου του 2019 μέχρι και την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου.

Όπως δείχνουν στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πριν μια εβδομάδα οι νεκροί ήταν 21, ενώ δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μεταξύ αυτών περισσότερα από 15 παιδιά συνολικά.

Το μικρότερο θύμα της γρίπης αυτόν τον χειμώνα στην Ελλάδα είναι το τετράχρονο κορίτσι που έχασε την ζωή του πριν από μερικές εβδομάδες.

Το διάστημα 27 Ιανουαρίου – 02 Φεβρουαρίου 2020, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 327 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 165 (50,5%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 141 (85,5%) ήταν τύπου Α και τα 24 (14,5%) ήταν τύπου Β. Τα 113 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 79 (69,9%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 34 (30,1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

Από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2020, σημειώθηκαν 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 136 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. (Πίνακας 1, Διάγραμμα 4).

Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 55 (36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 38 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 27 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 11 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Με βάση τα ανωτέρω, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, «βρισκόμαστε σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Συν-επικρατούν οι υπότυποι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2). Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

Τι λέει ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Ιατρών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

Η γρίπη είναι λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται στον ιό της γρίπης.

Είναι μια εύκολα μεταδιδόμενη νόσος με αερομεταφερόμενα σωματίδια. Εμφανίζεται εποχικά και προκαλεί μια οξεία νόσο με συμπτώματα που ποικίλουν από ήπια κακουχία μέχρι αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο.

Εκτός από τους ανθρώπους, η γρίπη μπορεί να προσβάλει και κάποια ζώα, όπως πτηνά, γουρούνια, άλογα ,σκύλους κ.α. Η μετάδοση από τα ζώα προς τον άνθρωπο γίνεται με άμεση επαφή με τα προσβεβλημένα ζώα, ιδίως κατά την σφαγή τους και την προετοιμασία για την κατανάλωσή τους. Από τα πουλερικά μπορεί να μεταδοθεί κατόπιν επαφής με νερό ή επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από τα περιττώματά τους.

Κρούσματα γρίπης εμφανίζονται κάθε χρόνο με αυξημένη συχνότητα κατά τους χειμερινούς μήνες, που ορισμένες φορές λαμβάνουν την μορφή επιδημίας σε ορισμένες περιοχές ή και πανδημίας κάθε 10-30 χρόνια. Σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό μια επιδημία διαρκεί 5-7 εβδομάδες και μπορεί να συνδυάζεται με προσβολή του 10-20% των κατοίκων.

Στην Ελλάδα η περίοδος της γρίπης αρχίζει στα μέσα φθινοπώρου, φθάνει στο μέγιστο μέσα Φεβρουαρίου και τελειώνει αργά την άνοιξη. Το ποσοστό προσβολής των παιδιών είναι μεγαλύτερο, ενώ οι ηλικιωμένοι νοσηλεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στα νοσοκομεία.

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα μέχρι τώρα είναι στα αναμενόμενα επίπεδα με τάση σταδιακά αυξανόμενη και με αναμενόμενη κορύφωση σε δυο με τρεις εβδομάδες περίπου. Συνεπικρατούν μέχρι στιγμής οι υπότυποι A(H1N1) και A(H3N2).

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα μέσω πολύ μικρών σταγονιδίων που εκπέμπονται έτσι. Σπανιότερα μεταδίδεται από άπλυτα χέρια που τοποθετούμε στο στόμα ή στη μύτη, αφού έχουμε ακουμπήσει επιφάνειες, οι οποίες έχουν μολυνθεί από μεταφερόμενα σταγονίδια. Παράγοντες, όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους ) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Η περίοδος επώασης είναι περίπου 2 ημέρες και η μετάδοση της νόσου γίνεται από 1 ημέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι και 5 μέρες μετά. Άρα η νόσος μπορεί να μεταδοθεί από άτομα που ακόμα δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα καθώς και κατά την περίοδο της ανάρρωσης.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία, μυαλγίες-αρθραλγίες, κακουχία και ανορεξία. Από το αναπνευστικό: ρινίτιδα, πονόλαιμος, ξηρός βήχας. Από τους οφθαλμούς: πόνος, δακρύρροια, φωτοφοβία. Τα γενικά συμπτώματα της νόσου διαρκούν 2-7 ημέρες στους περισσότερους ασθενείς, ενώ η ρινίτιδα, ο βήχας και η κακουχία μπορεί να επιμένουν μέχρι και 2 εβδομάδες ή και περισσότερο μετά την πτώση του πυρετού.

Η γρίπη διαφέρει κατά πολύ από το κοινό κρυολόγημα που προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης ( π.χ ρινοϊός ). Τα συμπτώματά του κοινού κρυολογήματος συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές.

Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό του, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση μεταξύ γρίπης και κοινού κρυολογήματος.

Η διάγνωση της γρίπης γίνεται συνήθως από τον κλινικό ιατρό με βάση τα συμπτώματα.

Επειδή, όμως, είναι δύσκολο πολλές φορές να ξεχωρίσουμε τη γρίπη από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού υπάρχουν και ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Για την αντιμετώπιση της γρίπης υπάρχουν αντιϊικά φάρμακα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία, αλλά και προληπτικά όταν βρεθούμε σε επαφή με ασθενή. Χρησιμεύουν για να μειώσουμε την ένταση και την διάρκεια των συμπτωμάτων κατά 1 με 2 μέρες και ενδεχομένως να προλάβουμε επιπλοκές. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιατρό του, ο οποίος θα καθορίσει αν χρειάζεται να λάβει θεραπεία.

Ο βασικός τρόπος προφύλαξης από την γρίπη είναι ο ετήσιος εμβολιασμός. Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε άνω των 6 μηνών, αν το επιθυμεί. Ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως άτομα ηλικίας 65 χρόνων και άνω, ένοικοι γηροκομείων ή άλλων ιδρυμάτων ,παιδιά και ενήλικες με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων ή του καρδιαγγειακού συστήματος, άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, με χρόνια μεταβολική νόσο, συμπεριλαμβανομένου και του σακχαρώδη διαβήτη, με ΗΙV λοίμωξη, ανοσοκατασταλμένα άτομα, έγκυες ή λεχώνες καθώς και το ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό είναι επιβεβλημένο να εμβολιάζονται κάθε χρόνο.

Το εμβόλιο καλό θα ήταν να γίνεται Οκτώβριο ή αρχές Νοεμβρίου. Σε κάθε περίοδο γρίπης κυκλοφορούν στελέχη του ιού που έχουν μικρές διαφορές από αυτά της προηγούμενης περιόδου. Για το λόγο αυτό η σύνθεση του εμβολίου αλλάζει κάθε χρόνο. Τέλος, χρειάζεται καλή υγιεινή των χεριών με συχνό πλύσιμο. Όταν νοσούμε προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας με τη χρήση μάσκας και διατηρώντας αερισμένο τον χώρο μας. Πλένουμε συχνά και καλά τα χέρια μας. Αποφεύγουμε κλειστούς χώρους σε περιόδους επιδημίας.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατίας για την τραγωδία στη Σούδα

Το Κίνημα Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την τραγωδία...

Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Ξεκάθαρες οι ευθύνες» αστυνομικών και συνοδηγού

O Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δικηγόρος της οικογένειας του 22χρονου που έχασε...