Τη Παρασκευή 14/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συλλόγου εστίας και του ενιαίου συλλόγου με τη πρυτανεία του ιδρύματος. Η συνάντηση έγινε με αφορμή την έξοδο φοιτητών από την εστία.
Σκοπός της συνάντησης ήταν να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις από μέρους της πρυτανείας για το πως θα διαφυλάξει ότι οι φοιτητές που πετάγονται έξω από την εστία, αλλά και οι φοιτητές που θα πάρουν το επίδομα ενοικίου θα μπορούν να καλύπτουν τα απαραίτητα έξοδα για τη στέγαση τους.
Οι φοιτητές που πετάγονται έξω από την εστία πρέπει με τα χρήματα που θα τους δοθούν να μπορέσουν να πληρώσουν προκαταβολή για να νοικιάσουν σπίτι και κάθε μήνα να καλύπτουν τα έξοδα για το σπίτι που θα νοικιάσουν. Με το επίδομα των 180 ευρώ το μήνα δε μπορούν να καλυφθούν όλα αυτά τα έξοδα. Κύριο αίτημα προς τη πρυτανεία ήταν να δοθεί επίδομα ενοικίου 300 ευρώ στους φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση στέγασης και δε μπαίνουν στην εστία και το επίδομα να δίνεται κάθε μήνα στους φοιτητές και όχι με τη τεράστια ασυνέπεια που δόθηκε τη προηγούμενη χρονιά.
Η συνάντηση με τη πρυτανεία έδειξε ότι το κύριο βάρος δίνεται στην ανταγωνιστικότητα του Πολυτεχνείου στην αγορά. Στη λειτουργία του Πολυτεχνείου με επιχειρηματικά κριτήρια. Με τη τεράστια υποχρηματοδότηση απαλλάσσεται τελείως το κράτος από τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και τα μετατρέπει σε επιχειρήσεις με τους φοιτητές να είναι οι πελάτες. Η έγκριση κονδυλίου για τη στέγαση των φοιτητών θεωρείται “σπατάλη”.
Η σύγκλητος του ιδρύματος εγκρίνει τεράστια κονδύλια για υψηλού επιπέδου έρευνα και δημιουργία αθλητικών υποδομών. Χαρακτηριστικά η σύγκλητος ενέκρινε κονδύλι ύψους 60.000 ευρώ για να πραγματοποιηθεί μελέτη για το κολυμβητήριο που βρίσκεται στα Κουνουπιδιανά και πριν λίγο καιρό ήρθε στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου.
Μάλιστα η πρυτανεία έβαζε στους φοιτητές το ψεύτικο δίλημμα “ή θα στεγαστούν οι φοιτητές ή τα πτυχία σας θα είναι κουρέλια”. Με τέτοια διλήμματα προσπαθεί να μας συμβιβάσει με το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο πλέον θα μας κοιτάει στη τσέπη. Μας λένε μες τα μούτρα:”σε ποια Ελλάδα ζείτε;”. Θέλουν να θεωρούμε “ρεαλιστικό” ότι οι δωρεάν σπουδές είναι πολυτέλεια και για λίγους, να συμβιβαστούμε με αυτό και ταυτόχρονα να δεχόμαστε οι πολυεθνικές να βγάζουν υπερκέρδη!
Από έρευνα σε εργαστήριο του ΗΜΜΥ, η εταιρεία ενός καθηγητή έχει προσελκύσει 17 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις! Πλούτος υπάρχει, αλλά είναι στα χέρια άλλων. Η Πρυτανεία κοιτάει να μετατρέψει το ΠΚ σε πεδίο αυγατίσματος αυτού του πλούτου. Κατά συνέπεια η στέγαση των φοιτητών δεν την απασχολεί πραγματικά όσο και αν δήθεν “ζητά λύσεις”.
Πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς δεν θα αφήσουμε να γίνει. Να πάρει τώρα θέση και άμεσα μέτρα, χωρίς ευχολόγια, η Πρυτανεία για τους φοιτητές που δεν μπορούν πλέον να σπουδάσουν.