“Την ύπαρξη καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά ελαιόλαδου στην Κρήτη” καταγγέλλει στη Ν.Τ. ο πρώην Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ και νυν Μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργος Γωνιωτάκης, με αφορμή την υστέρηση στην άνοδο τιμών του προϊόντος σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα που διανύουμε -ύστερα από την επιβεβαίωση για μειωμένη κατά 40% παραγωγή φέτος στην Ισπανία- οι τιμές παραγωγού στην Πελοπόννησο έφτασαν τα 2,62 Ευρώ, ενώ στην Κρήτη οι τιμές κρατήθηκαν σε επίπεδα έως 2,20 Ευρώ το κιλό οι τρεις γραμμές.
Ο κ. Γωνιωτάκης τόνισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά ελαιόλαδου της Κρήτης είναι ανύπαρκτοι, και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για παράνομες προσμίξεις και “βαφτίσια” εισαγόμενων ελαιολάδων που στη συνέχεια πωλούνται ως έξτρα παρθένα Κρητικά ελαιόλαδα.
Παράλληλα το μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ υπογράμμισε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από το περασμένο καλοκαίρι από την αρμόδια θεματική Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Θεανώ Βρέντζου να γίνουν έλεγχοι στην αγορά ελαιολάδου της Κρήτης από “το χωράφι έως το ράφι”.
Όμως -σύμφωνα με τον κ. Γωνιωτάκη- ούτε έλεγχοι έγιναν, ούτε καν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση από την Περιφέρεια Κρήτης για το τι μέλλει γενέσθαι.
Τέλος ο πρώην Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ τόνισε ότι ακόμα εκκρεμεί στην Δικαιοσύνη η διαλεύκανση των καταγγελιών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας πέρυσι το χειμώνα για τη δράση κυκλώματος νοθείας ελαιόλαδου στο νομό Χανίων.
Όπως επισήμανε ο κ. Γωνιωτάκης, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πρόεδρος της ΟΑΣ Ν. Χανίων Γιώργος Μπικάκης έχουν δώσει από πέρυσι το χειμώνα κατάθεση στην Ανακρίτρια Χανίων και από τότε δεν είχαν καμία ενημέρωση για το που βρίσκεται αυτή η υπόθεση.
Τέλος ο πρώην Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ εξέφρασε την απορία του και για το γεγονός ότι ουδείς ενδιαφέρθηκε για την υπόθεση με την εισαγωγή ελαιολάδου από την Γερμανία πέρυσι στη χώρα μας αν και ο η ΓΕΣΑΣΕ είχε ζητήσει την παρέμβαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Βαρδής Καλογεράκης