12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Δίκη για το Μάτι: «Κηδέψαμε λάθος άνθρωπο και μας είπαν να αλλάξουμε τα πτώματα κρυφά» – Σοκάρουν οι νέες καταθέσεις

Ημερομηνία:

Προσπάθεια συγκάλυψης και σωρεία σοβαρών περιστατικών, κατήγγειλε μία εκ των μαρτύρων και παθούσα, της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής, κατά την ακρόαση της από το αρμόδιο δικαστήριο.

Η μάρτυρας Βασιλική Κούκλα, που έχασε και τους δύο γονείς της, κατήγγειλε πως οι υπεύθυνοι εκ μέρους της Πολιτείας, έδωσαν προς ταφή λάθος σορό, αντί αυτής του πατέρα της και στη συνέχεια προσπάθησαν να κάνουν ανταλλαγή σορών με διαδικασία εκταφής, χωρίς να ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαδικασία. «Εκείνο το βράδυ το καθήκον χάθηκε», είπε η μάρτυρας.

«Μετά την κηδεία πήρα ένα τηλέφωνο και με ενημέρωσαν ότι είχε δοθεί λάθος πτώμα και πως ο άνθρωπος που κηδέψαμε δεν ήταν ο πατέρας μου και με παρακαλεί να έρθει πυροσβεστικό να με πάει εκεί να τα πούμε από κοντά. Το σοκ ήταν μεγάλο και ζήτησα από το γραφείο κηδειών να αναλάβει. Αλλά δυστυχώς φάνηκε ότι δεν υπήρχε διάθεση να δοθεί εισαγγελική οδηγία. Υπήρχε συγκάλυψη για να γίνει αλλαγή πτωμάτων χωρίς να κηδέψουμε τον πατέρα μου… Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την πλευρά μας για ευνόητους λόγους και η κηδεία έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Κανένας δεν μας πήρε να μας πει μια κουβέντα παρηγοριάς όπως και κανείς εκείνο το βράδυ δεν έκανε τίποτα». Μάλιστα, η μάρτυρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της κατονόμασε τον άνθρωπο που της ζήτησε να κάνουν εκταφή χωρίς εισαγγελική παραγγελία για να μην μαθευτεί το λάθος.

Τα λόγια αυτά προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον αλλά και την πρώτη αντίδραση από μέρους του εισαγγελέα της έδρας ο οποίος, αφού άκουσε τη μάρτυρα, ζήτησε διευκρινήσεις, για να καταλήξει πως είναι δυνατόν το δικαστήριο αυτό να κινηθεί προς την κατεύθυνση της διερεύνησης των όσων καταγγέλθηκαν, λέγοντας χαρακτηριστικά «μπορούν να γίνουν και διαδικασίες οίκοθεν».

Η αίθουσα της δίκης με τους 21 κατηγορουμένους, για την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι, ανέδειξε και σήμερα τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από πρώτο χέρι τα τραγικά γεγονότα, τη φρίκη των στιγμών, αλλά και τον τρόπο που οι δικοί τους άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όπως επίσης και τις συνθήκες που επικράτησαν κατόπιν στα νοσοκομεία και το νεκροτομείο.

Η Ελισάβετ Σπυρίδη περιέγραψε έντονα φορτισμένη πως εκείνη και ο σύζυγός της έγιναν ασπίδα για τα εγγόνια τους. «Ήταν φρίκη, ήταν κόλαση», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η ίδια μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ ο σύζυγός της υπέκυψε στα τραύματά του ύστερα από 145 ημέρες νοσηλείας.

Ο γιος της Ελισάβετ Σπυρίδη, Κωνσταντίνος, που τη διαδέχθηκε στο βήμα, περιέγραψε πως ενώ προσπαθούσε να φτάσει στα παιδιά και τους γονείς του, στην είσοδο της περιοχής τον σταμάτησαν με τη βία οι αρχές, ενώ για το τι ακολούθησε αργότερα στον «Ευαγγελισμό», είπε χαρακτηριστικά πως «το σκηνικό θυμιζε πόλεμο».

Η αδερφή του, Αικατερίνη, στην κατάθεσή της στάθηκε στο τι συνέβη το επόμενο διάστημα και την αγωνία για την πορεία της υγείας του γονέων της με μόνη παρηγοριά ότι σώθηκαν τα παιδιά.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που είχε ξεκινήσει από χθες Δευτέρα (30/1).

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...