10.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

“Δεν ντρέπονται, δεν αισθάνονται τύψεις”: H ΠΟΕΔΗΝ για τα τεράστια προβλήματα στα χειρουργεία 46 δημοσίων νοσοκομείων – Τι λέει για το νοσοκομείο Χανίων

Ημερομηνία:

«Ξαναχτύπησε» χθες το βράδυ η ΠΟΕΔΗΝ με την δημοσιοποίηση της κατάστασης που επικρατεί σε 46 νοσοκομεία της χώρας σε ό,τι αφορά τα χειρουργεία… Πρόκειται για ένα χάος με πολλές χειρουργικές αίθουσες κλειστές λόγω έλλειψης χειρουργών και νοσηλευτικού προσωπικού, έκτακτα περιστατικά που καταλήγουν στο δρόμο ψάχνοντας άλλο νοσοκομείο να χειρουργηθούν, λίστες αναμονής δύο ετών και βλάβες στα χειρουργικά και αναισθησιολογικά μηχανήματα την ώρα των χειρουργείων.

Δείτε τη νέα καταγραφή – κόλαφο της ΠΟΕΔΗΝ:

Έχουμε να κάνουμε με υπουργούς Υγείας που ασελγούν κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ΕΣΥ. Ασθενείς χάνουν τη μάχη για τη ζωή, επειδή στάθηκαν άτυχοι και αρρώστησαν σοβαρά σε περίοδο που τα Νοσοκομεία έχουν βαρέσει διάλυση. Η κυβέρνηση είναι «αλλού νταλού».

Δεν ντρέπονται, δεν αισθάνονται τύψεις και καμία ανάγκη αυτοκριτικής.

Συνεχίζουν να λένε ψέματα και βρίζουν χυδαιότητα, όποιον αντιστέκεται στη καταστροφή. Κάτι που έκαναν και οι ίδιοι αντιστεκόμενοι μαζί μας στους δρόμους όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Τώρα πια δεν πείθουν κανέναν.

Οι πολίτες πληρώνουν από τη τσέπη τους την Υγειά τους, παρότι αυξήθηκε 2% η υγειονομική περίθαλψη στους μισθούς και τις συντάξεις. Τα βιβλιάρια ασθενείας έχουν αραχνιάσει στα συρτάρια των σπιτιών μας.

Η Νοσοκομειακή περίθαλψη δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες Ιατρών, χωρίς επαρκή αριθμό Νοσηλευτικού Προσωπικού, με ανεπαρκή και κακοσυντηρημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Η κυβέρνηση δεν συρρικνώνει μόνο τη Δημόσια δαπάνη υγείας. Δεν διαθέτει ταυτόχρονα διαχειριστική επάρκεια και συνεχίζει να είναι προκλητική.

Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός των ιδίων. Κυνηγάνε φαντάσματα.

Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν λίγα ευρώ να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση κοστολόγησε τις ανθρώπινες ζωές και αντιμετωπίζει τον πόνο των Ασθενών με παροιμιώδη αναλγησία.

Για επικοινωνιακούς λόγους ανακοινώνουν λίστες χειρουργείων αντί να προσλάβουν Νοσηλευτικό προσωπικό, χειρουργούς Ιατρούς, να φροντίσουν να προμηθευτούν τα Νοσοκομεία χειρουργικά υλικά, να ανανεώσουν και να βελτιώσουν τον εξοπλισμό των χειρουργείων, προκειμένου αφενός να ανοίξουν κλειστές χειρουργικές αίθουσες και αφετέρου να πληρούνται οι όροι ασφαλείας. Μόνο έτσι οι Ασθενείς θα χειρουργούνται όταν κρίνουν οι χειρουργοί Ιατροί και όχι μετά θάνατον.

Το Νοσηλευτικό Προσωπικό των Αναισθησιολογικών Τμημάτων και των Χειρουργείων είναι ελλιπέστατο και δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας που ορίζονται με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Κάθε μια χειρουργική αίθουσα πρέπει να καλύπτεται από μια Νοσηλεύτρια Εργαλειοδότρια και μια Νοσηλεύτρια κίνησης.

Το Αναισθησιολογικό Τμήμα πρέπει να διαθέτει μια Νοσηλεύτρια για κάθε χειρουργική αίθουσα. Αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ στα Δημόσια Νοσοκομεία ειδικά στα κύρια μεγάλα εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Τα Αναισθησιολογικά Τμήματα διαθέτουν μια Νοσηλεύτρια για 3 χειρουργικές αίθουσες. Στη Κίνηση υπάρχει μία (1) Νοσηλεύτρια για 2 και 3 χειρουργικές αίθουσες. Στις εφημερίες μεγάλων Νοσοκομείων πολλές φορές υπάρχει μια Νοσηλεύτρια Εργαλειοδότρια για 2 χειρουργικές αίθουσες.

Η υποστελέχωση των χειρουργείων από Νοσηλευτικό Προσωπικό αυξάνει τους κινδύνους για τους Ασθενείς που χειρουργούνται, ειδικά όταν οι χειρουργικές αίθουσες είναι διάσπαρτες στο Νοσοκομείο σε πολλούς χώρους και μακρινές αποστάσεις.

Νοσηλεύτρια χειρουργείου που καλύπτει χειρουργική αίθουσα ΩΡΛ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ καλείται να καλύψει χειρουργική αίθουσα για περιστατικά άλλων κλινικών σε χειρουργεία που βρίσκονται σε άλλο χώρο του Νοσοκομείου. Κατά την εφημερία του Νοσοκομείου μπορεί να μεταφερθεί επείγον περιστατικό στη χειρουργική αίθουσα ΩΡΛ που πρέπει να υποβληθεί σε τραχειοστομία μέσα σε δευτερόλεπτα προκειμένου να σωθεί ο Ασθενείς. Τι θα γίνει εάν εκείνη την ώρα δεν υπάρχει Νοσηλεύτρια στη χειρουργική αίθουσα;

Εάν υπάρξει επιπλοκή κατά την αναισθησία Ασθενούς που χειρουργείται και δεν υπάρχει Νοσηλεύτρια αναισθησιολογικού επειδή καλύπτει 3 χειρουργικές αίθουσες, τι θα γίνει ο Ασθενής;

Ο εξοπλισμός των χειρουργείων είναι άχρηστος. Τα μηχανήματα του χειρουργείου και του Αναισθησιολογικού πολλές φορές παθαίνουν βλάβες κατά την διάρκεια των χειρουργείων λόγω παλαιότητας και κακοσυντήρησης.

Ακτινολογικά μηχανήματα C-ARM των χειρουργείων συχνά παρουσιάζουν βλάβες με κίνδυνο την ζωή του Ασθενή που χειρουργείται.

Σε πολλές περιπτώσεις τα μηχανήματα χειρουργείου και Αναισθησιολογικού δίνουν λάθος αποτελέσματα με μεγάλο κίνδυνο για τους ασθενείς που χειρουργούνται. Οι γεννήτριες των Νοσοκομείων που δίνουν ρεύμα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος είναι κακοσυντηρημένες και κάποιες φορές σβήνουν. Αυτό δημιουργεί δυσχέρειες στη χειρουργική επέμβαση. Μεγάλη η ταλαιπωρία για το προσωπικό και τους Ασθενείς.

Απέραντες λίστες αναμονής. Για παράδειγμα σοβαρές γυναικολογικές επεμβάσεις έχουν λίστα αναμονής 16 μήνες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και 24 μήνες στο Παπαγεωργίου. Πεθαίνουν γυναίκες από αιμορραγία και μετά έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν.

Πολλά φορεία και καρότσια που μεταφέρουν τους Ασθενείς στα χειρουργεία είναι άχρηστα και διαλυμένα. Διαλυμένα επίσης τα χειρουργικά τραπέζια. Δεν αλλάζουν από έλλειψη χρημάτων. Νοσοκομεία δεν έχουν πλυντήριο εργαλείων και τα εργαλεία πλένονται στο χέρι.

Εμφανίζονται Ασθενείς στα επείγοντα Νοσοκομείων που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για χειρουργείο με σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

Ασθενείς που περιμένουν στη λίστα αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας, εξαιτίας του μεγάλου χρόνου αναμονής, εμφανίζουν επιπλοκές οι οποίες αποβαίνουν μοιραίες για τη ζωή τους. Οι λίστες αναμονής ξεπερνάνε και τα δύο έτη σε πολλές παθήσεις.

Οι Ασθενείς εάν επιθυμούν να χειρουργηθούν άμεσα, καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να δωρίσουν τα χειρουργικά υλικά που απαιτούνται για την επέμβασή τους.

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν χειρουργικά υλικά προκειμένου να χειρουργήσουν τροχαία ή έκτακτα περιστατικά. Αναγκάζονται εκείνη την ώρα να ψάχνουν σε άλλα Νοσοκομεία. Ουαί κι αλίμονο στον Ασθενή.

Η καθυστέρηση στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Έκτακτα περιστατικά προσέρχονται σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Διαπιστώνεται ότι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Παρά ταύτα δεν τους αναλαμβάνει το Εφημερεύον Νοσοκομείο υποδοχής, λόγω έλλειψης προσωπικού, υποδομών, υλικών και εξοπλισμού. Έτσι αναγκάζονται να διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Έκτακτα περιστατικά προσέρχονται σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία στα οποία δεν λειτουργεί καμία χειρουργική αίθουσα.

Απόγευμα – νύκτα τα Περιφερειακά Νοσοκομεία διαθέτουν μία χειρουργική αίθουσα. Αν προσέλθει δεύτερο έκτακτο περιστατικό που χρίζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης μεταφέρεται σε άλλο Νοσοκομείο με μεγάλο κίνδυνο εξ αιτίας των καθυστερήσεων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων καλείται προσωπικό από το σπίτι του για να ανοίξει και άλλη χειρουργική αίθουσα. Πολλές φορές εάν δεν βρεθεί προσωπικό ή δεν διακομισθεί σε άλλο Νοσοκομείο περιμένει τη σειρά του. Η καθυστέρηση που είναι αναπόφευκτη, δυσκολεύει την χειρουργική επέμβαση.

Ασθενείς που περιμένουν στις λίστες αναμονής δεν εμφανίζονται να χειρουργηθούν. Αυτό σημαίνει ότι ή ξεπουλήθηκαν και πήγαν στον Ιδιωτικό Τομέα ή δυστυχώς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Όποιος δεν έχει χρήματα στη τσέπη του πεθαίνει!!! Τέτοιο Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχουμε.

Ασθενείς που χρειάζονται άμεσα να υποβληθούν σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, δεν χειρουργούνται επειδή δεν είναι εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ μετά το χειρουργείο. Πεθαίνουν αβοήθητοι.

Αναβάλλονται χειρουργεία επειδή δεν υπάρχουν Αναισθησιολόγοι, δεν λειτουργούν αναισθησιολογικά μηχανήματα, δεν υπάρχουν διαγνωστικά μηχανήματα (Αξονικοί Τομογράφοι), λείπουν Χειρουργοί Ιατροί, Νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες απαραίτητες υποστηρικτικές ειδικότητες Ιατρών, επειδή δεν υπάρχουν αναπτυγμένα Τμήματα (π.χ.Αιμοδοσίας κ.α.) και απαραίτητες κλινικές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε Νοσοκομεία με προβλήματα στα χειρουργεία:

1. Γ.Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»: ΚΛΕΙΣΤΕΣ 2 Αίθουσες Χειρουργείων, λόγω μεγάλης έλλειψης Νοσηλευτικών και Χειρουργών Ιατρών, (όπως ΩΡΛ). Εξαιτίας των κλειστών χειρουργικών αιθουσών δεν καλύπτονται οι ανάγκες των εφημεριών. Ο εξοπλισμός (χειρουργικά κρεβάτια, αναισθησιολογικά μηχανήματα κλπ) είναι αρκετά παλιός 20ετίας. Η τελευταία συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των χειρουργείων έγινε το 2001. Ανεπαρκής η προμήθεια αναλώσιμων χειρουργικών υλικών λόγω έλλειψης χρημάτων (μάσκες ,γάντια κλπ). Δεν υπάρχει χειρουργικός ιματισμός (προσωπικού, ασθενών), με αποτέλεσμα να καταναλώνεται ιματισμός μιας χρήσης που ανεβάζει κατά πολύ το κόστος.

2. ΠΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: ΚΛΕΙΣΤΕΣ 9 Αίθουσες Χειρουργείων από τις 15 λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Αυξάνονται οι λίστες αναμονής των Ασθενών για χειρουργείο πολλούς μήνες. Η λίστα αναμονής για χειρουργεία σοβαρά γυναικολογικών περιστατικών ξεπερνά τους 16 μήνες. Πολλοί Ασθενής όταν έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν μετά από μήνες, δεν προσέρχονται. Δεν γνωρίζει κανείς τι απέγιναν.

3. ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ: Τα χειρουργεία ΩΡΛ καλύπτουν και τις εφημερίες του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς. Νοσηλευτικό προσωπικό κάτω του ορίου ασφαλείας. Το λιγοστό προσωπικό επιβαρύνεται με βαριά ωράρια. Οφείλονται πολλά ρεπό και άδειες. Ένας νοσηλευτής χειρουργείου καλύπτει στις εφημερίες δύο και τρεις χειρουργικές αίθουσες διαφορετικών κλινικών και ΤΕΠ.

4. ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΚΛΕΙΣΤΕΣ 2 αίθουσες χειρουργείων λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

1 νοσηλευτής κίνησης χειρουργείων σε τρείς αίθουσες συγχρόνως. Δύο αίθουσες χειρουργείων καλύπτει ένας Νοσηλευτής Αναισθησιολογικού. Υπάρχει ένας (1) Νοσηλευτής αναισθησιολογικού για τις χειρουργικές αίθουσες φυσιολογικών τοκετών, καισαρικών τομών, μαιευτικής και τη λήψη ωαρίων εξωσωματικών. ΑΝΑΜΟΝΗ ασθενών εξαιτίας της μεγάλης λίστας, για ορθοπεδικά περιστατικά χειρουργεία 1,5 έτος, για μαιευτικά και γυναικολογικά περιστατικά 2 έτη. Δεν γνωρίζει κανείς τι απέγιναν οι ασθενείς που δεν εμφανίζονται για χειρουργεία μετά από δύο χρόνια.

5. ΓΝΘ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: Χειρουργεία παλαιά. Δεν συντηρούνται οι υποδομές και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

6. Γ.Ν. ΙΚΑΡΙΑΣ: Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος και κυρίως δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για να γίνει προεγχειρητικός έλεγχος για λοιμώδη νοσήματα ( HIV,HBV,HCV ), βιοχημικά κλπ. Δεν υπάρχει αναπνευστήρας. Τα βαριά περιστατικά διακινούνται σε άλλα νοσοκομεία με αεροδιακομιδές (υψηλό κόστος). Δεν γίνονται τοκετοί λόγω έλλειψης παιδιάτρου. Οι ασθενείς αναγκάζονται να εξυπηρετούνται μόνο σε ιδιωτικά κέντρα, ή να μετακινούνται σε άλλες πόλεις με μεγάλο κόστος.

7. Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ: 2 χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα έξι λειτουργούν τα 4 λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών.

8. Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ: 2 χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα έξι λειτουργούν τα 4 λόγω έλλειψης Χειρουργών Ιατρών και Νοσηλευτικού προσωπικού.

9. Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: 3 χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα 9 λειτουργούν συνήθως 6 λόγω έλλειψης προσωπικού (καμιά φορά τα 8). Πολλές οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης για κάθε νοσηλευτή και οφείλονται σε όλους το σύνολο της άδειας του έτους 2016.

10. Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: 2 χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα 3 χειρουργικά τραπέζια που διαθέτει το Νοσοκομείο λειτουργεί μόνο το ένα λόγω έλλειψης Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού. Οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης 40 κατά μέσο όρο σε κάθε νοσηλευτή, και το σύνολο των αδειών του έτους 2016

11. Γ.Ν. ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ: Από τα 5 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 2 και τα άλλα 3 είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

12. Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ: Αναβάλλονται πολλά χειρουργεία γιατί η Παθολογική κλινική είναι κλειστή εδώ και ένα χρόνο, καθώς και οι άλλες κλινικές υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

13. Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: 6 χειρουργικές αίθουσες κλειστές. Λειτουργούν οι 5 από τις 11 λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης λείπουν διάφορα χειρουργικά εργαλεία και διαθερμίες. Μεγάλες οι λίστες αναμονής. Διαλυμένα τα φορεία και τα καρότσια μεταφοράς των Ασθενών στα χειρουργεία. Η λίστα αναμονής στα περισσότερα χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους έξι μήνες.

14. Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: Η λίστα αναμονής στα οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους οκτώ μήνες. Παλαιά αναισθησιολογικά μηχανήματα τακτικά εκτός λειτουργίας. Ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος.

15. Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Η λίστα αναμονής στα οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους δεκαπέντε μήνες, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού (υπάρχει ένας ιατρός). Μεγάλη έλλειψη υλικών.

16. Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Στα οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά η λίστα αναμονής ξεπερνά τους 6 μήνες.

17. Γ.Ν.ΝΙΚΑΙΑΣ «ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»: 4 χειρουργικά τραπέζια κλειστά. 5 χειρουργικά τραπέζια θέλουν επισκευή. Αντικατάσταση κλιματισμού. Αγορά ενός ΚΛΙΒΑΝΟΥ – ΠΛΑΣΜΑ. Επισκευή ή αντικατάσταση ΚΛΙΒΑΝΟΥ – ΑΕΡΙΟΥ. Επισκευή χρειάζονται οι προβολείς και οι διαθερμίες. Δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (λείπουν 15 Νοσηλευτές). Υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής που ξεπερνούν τους 3 μήνες στα χρόνια περιστατικά.

18. ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΜΕΤΑΞΑ»: 1 χειρουργικό τραπέζι κλειστό. 2 αναισθησιολογικά μηχανήματα θέλουν άμεσα αντικατάσταση, χωρίς όμως να υπάρχουν χρήματα για την αντικατάστασή τους. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού (λείπουν 5 Νοσηλευτές). ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) κλειστή ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (δεν λειτούργησε ποτέ).

19. Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ: 7 Κλειστά χειρουργικά τραπέζια. 28 άτομα προσωπικό χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Ελλείψεις σε αναπνευστήρες. Μεγάλες λίστες αναμονής.

20. Γ.Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΘΡΙΑΣΙΟ: Από τα 12 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 5 και ένα κατά περίπτωση. Ελλείψεις σε Προσωπικό. Πεπαλαιωμένος εξοπλισμός, αναισθησιολογικά μηχανήματα και μόνιτορ 17 χρόνων. Ακτινοσκοπικά μηχανήματα –C-ARM 2 προβληματικά.

Καθημερινά δημιουργούνται προβλήματα με την λειτουργία των αναισθησιολογικών μηχανημάτων και το συνοδό monitoring τους, τα οποία έχουν θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των Ασθενών. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος αισθάνεται ότι λειτουργεί σε περιβάλλον ανασφάλειας, επικινδυνότητας και υψηλού stress.

Το σύνολο των συστημάτων παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών των χειρουργικών ασθενών (monitoring) υπολειτουργεί, δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στη διαχείριση των ασθενών και προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας στους αναισθησιολόγους και στους χειρουργούς και γενικά σε όλο το προσωπικό του χειρουργείου.

Δεκάδες Ασθενείς κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους από τα σαράβαλα Αναισθησιολογικά Μηχανήματα.

21. Γ. Ν. ΧΑΝΙΩΝ: Από τις 7 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 6. Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.

Το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά. Απόγευμα και νύχτα λειτουργεί ένα χειρουργικό τραπέζι. Εάν προκύψουν επιπλέον επείγοντα χειρουργεία καλείται προσωπικό από το σπίτι.

Μεγάλο μέρος του βίο-ιατρικού εξοπλισμού είναι από δωρεές.

22. Γ. Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχουν 4 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργεί καθημερινά η μία (1) αίθουσα και μία επιπλέον αίθουσα 2 φορές την εβδομάδα.

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.

Δεν λειτουργεί αίθουσα ανάνηψης.

Τα χειρουργικά εργαλεία πλένονται στο χέρι γιατί εδώ και 5 χρόνια εν έχει επισκευαστεί το πλυντήριο εργαλείων.

23. Γ.Ν. – Κ.Υ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ: Λειτουργεί μία χειρουργική αίθουσα καθημερινά και επιπλέον μία δύο φορές την εβδομάδα λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Βοηθητικό προσωπικό δεν υπάρχει και τα πάντα καλύπτονται από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Απόγευμα και νύχτα δεν λειτουργεί καμία αίθουσα και αν προκύψει επείγον περιστατικό καλείται προσωπικό από το σπίτι.

Στον οργανισμό του νοσοκομείου δεν προβλέπεται θέση προϊσταμένου.

Αίθουσα ανάνηψης δεν υπάρχει.

24. Γ.Ν. – Κ.Υ. ΣΗΤΕΙΑΣ: Μεγάλη αναγκαιότητα προμήθειας αναισθησιολογικού μηχανήματος και πύργου μηχανημάτων για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Απαιτείται άμεση αντικατάσταση του κλιβάνου αποστείρωσης εργαλείων καθώς και άμεση αντικατάσταση χειρουργικού τραπεζιού το οποίο είναι 20ετίας.

25. Γ.Ν.«ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ»: Από τις 8 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν 4 λόγω μεγάλων ελλείψεων Νοσηλευτικού Προσωπικού.

26. Γ.Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Η εκτίμηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου και πρότασή τους είναι ότι απαιτείται η ολική ανακατασκευή του χώρου των χειρουργείων και προμήθεια νέου εξοπλισμού. Δεν υπάρχει σύστημα απαγωγής των αναισθητικών αερίων. Υπάρχουν (4) αίθουσες χειρουργικές, (2) κεντρικές (γενικής χειρουργικές και ορθοπεδικό) (1) σηπτικό και (1) κυστεοσκοπήσεων, με (4) αντίστοιχα κρεβάτια. Και τα τέσσερα (4) χρήζουν αντικατάσταση. Το γενικό χειρουργικό είναι 25ετίας, το ορθοπεδικό 25ετίας, το σηπτικό 10ετίας, το κυστεοσκοπήσεων έχει μεταφερθεί από το Κ.Υ ΠΑΡΓΑΣ. Το Ακτινολογικό μηχάνημα του χειρουργείου C-ARM παρουσιάζει συνέχεια βλάβες και χρήζει άμεσης αντικατάστασης ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Για την εύρυθμη λειτουργία του χειρουργείου χρειάζονται (3) επιπλέον εκπαιδευμένοι νοσηλευτών πέραν των υπηρετούντων (9).

27. Γ.Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Λειτουργούν (4) αίθουσες και (1) έκτατων αναγκών. Λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού υπάρχουν συχνές ελλείψεις υλικών, τόσο ορθοπεδικών (εταιρία ορθοπεδικών υλικών έχει αποσύρει τα υλικά από το νοσοκομείο λόγω μη πληρωμής των τιμολογίων από το νοσοκομείο εδώ και χρόνια και βρίσκονται σε δικαστική διένεξη), όσο και άλλα υλικά που χρειάζονται για χειρουργικές επεμβάσεις. Στα χειρουργεία υπηρετούν 10 νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο, από αυτούς 4 το πρωί συν την προϊσταμένη το απόγευμα 2 και την νύχτα 1 συν (1 on call) όταν υπάρχει έκτατο περιστατικό. Χρωστούμενες άδειες και ρεπό 1500. Το απόγευμα λειτουργούν με δύο νοσηλευτές και την νύχτα με μία συν μία on call. Στα όρια ασφαλείας η λειτουργία των χειρουργείων από προσωπικό.

28. Γ.Ν. ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Τα χειρουργεία λειτουργούν στην νέα πτέρυγα εδώ κι έναν χρόνο, με χειρουργικά κρεβάτια (1) 14 ετών, (1) 19 ετών και (1) 25 ετών. Από τις τρείς αίθουσες οι δύο έχουν ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Τα χειρουργεία λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των εργασιακά εξαντλημένο, εξουθενωμένο και υποστελεχωμένο προσωπικό του νοσοκομείου Φιλιατών προς όφελος των ασθενών. Υπερβάλουν εαυτό τόσο το Ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί οι χρωστούμενες άδειες ξεπερνούν τις 110 ημέρες. Εφημερεύει καθημερινά και την νύχτα με έναν νοσηλευτή-τρια και έναν on call.

29. Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»: Γενικά χρειάζεται ανανέωση όλος ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός των χειρουργείων. Το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο. Χρειάζεται ενίσχυση. Εξουθενωμένο εργασιακά. Υπερβάλουν εαυτό και προσφέρουν νοσηλεία προς όφελος των ασθενών.

30. Γ.Ν.ΡΟΔΟΥ: Λειτουργούν μόνο 2 από τα οχτώ χειρουργικά τραπέζια λόγω ελλείψεως νοσηλευτικού προσωπικού. Διαθέτει παλαιωμένο εξοπλισμό. Μεγάλες λίστες αναμονής.

31. Γ.Ν.Α. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Λειτουργούν 12 χειρουργικά τραπέζια και υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση των νέων χειρουργικών αιθουσών. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ποιο προσωπικό θα στελεχωθούν. Μεγάλες λίστες αναμονής.

32. Γ.Ν.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: Η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών επετεύχθητε σε βάρος των κλινικών. Μεταφέρθηκε νοσηλευτικό προσωπικό από τις κλινικές στα χειρουργεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης στις κλινικές. Μεγάλο πρόβλημα θα προκύψει στο άμεσο μέλλον λόγω αποχώρησης των δυο επικουρικών αναισθησιολόγων. Μεγάλες λίστες αναμονής.

33. Γ.Ν.ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ: Λειτουργούν τρεις από τα τέσσερις χειρουργικές αίθουσες με πολύ λίγο (κάτω των ορίων ασφαλείας) προσωπικό. Πεπαλαιωμένοι αναπνευστήρες.

34. Γ.Ν.Α. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Κλειστό ένα χειρουργικό τραπέζι. Πολύ μεγάλη και σοβαρή η υποστελέχωση των χειρουργείων σε Νοσηλευτικό προσωπικό. Εξαντλητικές βάρδιες και αναγκαστική υπερωριακή εργασία. Πεπαλαιωμένα μηχανήματα που χρήζουν σταδιακής αντικατάστασης.

35. Γ.Ν. ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Λειτουργούν 2 χειρουργικά τραπέζια από 4 που διαθέτει το Νοσοκομείο. Στα δύο χειρουργικά τραπέζια χειρουργούνται Ασθενείς των δύο χειρουργικών κλινικών του Νοσοκομείου καθώς επίσης γυναικολογικά περιστατικά από τις γυναικολογικές κλινικές.

Γίνονται 60 χειρουργεία κατά μέσο όρο το μήνα, ενώ οι ανάγκες είναι για τα τριπλά χειρουργεία. Το Νοσοκομείο για να καλύψει τις ανάγκες χρειάζεται 6 χειρουργικά τραπέζια σε λειτουργία. Υπάρχει λίστα αναμονής άνω του μήνα σε Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας. Το αποτέλεσμα είναι να φεύγουν στον Ιδιωτικό Τομέα να χειρουργηθούν. Όσες γυναίκες δεν έχουν χρήματα κινδυνεύουν!!!

Το μηχάνημα οστικής πυκνότητας του Νοσοκομείου είναι χαλασμένο ένα χρόνο. Δεν υπάρχουν χρήματα για επισκευή. Οι Ασθενείς οδηγούνται στον Ιδιωτικό Τομέα.

36. Γ.Ν. Ε.Ε.Σ. : Δύο κλειστά χειρουργικά τραπέζια.

37. Γ.Ν.Α. «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ»: Πεπαλαιωμένα μηχανήματα. Έλλειψη προσωπικού 30%. Η κάλυψη είναι σε οριακό επίπεδο με πολλά χρωστούμενα repo. Λίστες αναμονής στα χρόνια περιστατικά 3-6 μήνες.

38. ΚΑΤ: 1 χειρουργικό τραπέζι δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεων προσωπικού. Μεγάλες ελλείψεις Νοσηλευτικού προσωπικού. Μεγάλες οι λίστες αναμονής κυρίως στα ψυχρά περιστατικά.

39. ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ: Δεν λειτουργούν περιοδικά αίθουσες χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων (1 μόνιμος, 5 κενές μόνιμες). Υπάρχουν 2 με μετακίνηση και 1 επικουρικός.

40. Γ.Ν.ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ: 4 κλειστές χειρουργικές αίθουσες από τις 10 λόγω έλλειψης προσωπικού. Μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού. Μεγάλες λίστες αναμονής. Πεπαλαιωμένος εξοπλισμός.

41. Γ.Ν. ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ: Δεν λειτουργεί η 1 χειρουργική αίθουσα από τις 2 λόγω έλλειψης προσωπικού. Πεπαλαιωμένος εξοπλισμός. Λίστες αναμονής ξεπερνάνε τους 2 μήνες. Μεγάλη έλλειψη θα υπάρξει σε Αναισθησιολόγους σε λίγο χρονικό διάστημα καθότι οι δύο φεύγουν (σύνταξη και νέος διορισμός)

42. ΓΟΝΚ: Δεν λειτουργεί 1 χειρουργική αίθουσα λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτων.

43. Π.Γ.Ν. ΡΙΟΥ: Μεγάλη αναμονή σε τακτικά χειρουργεία. Λίστα αναμονής μέχρι και 6 μήνες. Ελλείψεις υλικών.

Αναμονή σε διαγνωστικές εξετάσεις (μαγνητικές-αξονικές) 1 με 1,5 μήνα

44. Γ.Ν. ΑΙΓΙΟΥ: Παρ’ ότι Νοσοκομείο κορμός (διασυνδεόμενο με το Καλαβρύτων) αναστέλλεται η λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής λόγω έλλειψης προσωπικού με μεταφορά των ασθενών στο Ρίο. Χειρουργεία STOP.

45. ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣ. «ΑΓΙΟΣ ΣΒΒΑΣ»: Δεν λειτουργεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με αποτέλεσμα σοβαρά περιστατικά μετά το χειρουργείο να Νοσηλεύονται σε θαλάμους με κίνδυνο της ζωής τους.

Μεγάλες λίστες αναμονής. Παράδειγμα στα γυναικολογικά περιστατικά μπορεί να ξεπεράσει τους 5 μήνες.

46. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Το χειρουργείο λειτουργεί μόνο για μικροεπεμβάσεις. Τα περιστατικά αεροδιακομίζονται σε Νοσοκομεία της Κρήτης και της Αθήνας. Δεν υπάρχει αξονικός, προσωπικό, υποστηρικτικές ειδικότητες Ιατρών, αναπτυγμένες κλινικές και τμήματα.

iatropedia.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...