17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Δεύτερη σε χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας η Κρήτη με 9,4% αλλά χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης

Ημερομηνία:

Δεύτερη σε χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας βρίσκεται η Κρήτη σε όλη την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Συγκεκριμένα, εμφανή είναι τα σημάδια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, τα οποία έχουν γίνει αντιληπτά εδώ και πάρα πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ανεργία, κάτι το οποίο συνέβη επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο 16,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το β’ τρίμηνο φέτος, αισθητά μειωμένο τόσο σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2019 (19,2%) όσο και με το β’ τρίμηνο πέρυσι (19%). Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στο τέλος του 2014 η ανεργία βρισκόταν στο 26%.

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι άνεργοι ανήλθαν σε 805.047 άτομα και ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 11,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 11,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, περίπου 570.000 άτομα (ποσοστό 70,8% των ανέργων) είναι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς αναζητούν εργασία έναν και πλέον χρόνο.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Στέλιο Βοργιά, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ο οποίος μίλησε για το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η μείωση δεν είναι αυτή που επιθυμούσαμε. Η μείωση αυτή έχει γίνει εις βάρος της απασχόλησης και έχουν χαθεί πολλές θέσεις πλήρους απασχόλησης. Έχουν δημιουργηθεί πολλές ελαστικές μορφές απασχόλησης. Το ισοζύγιο το δείχνει στην “Εργάνη”, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης να έχουν ξεπεράσει τις νέες μόνιμες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, με αποτέλεσμα ναι μεν να έχουμε μείωση, αλλά αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εργαζομένων ίσως στον υπερβολικό αλλά πραγματικό αριθμό της τάξης του 20%, που δουλεύουν και ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, δηλαδή ζουν με 200, 300 ή 400 ευρώ.

Το θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρξουν πολιτικές ανάπτυξης για θέσεις μόνιμης και πλήρους απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να ζουν με αξιοπρεπές τρόπο, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους».

Παράλληλα, το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 20,8%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 11%.

Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.956.424 άτομα και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η μερική απασχόληση ανέρχεται στο 9,1% του συνόλου των απασχολουμένων.

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας παραμένει σημαντικά υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες (20,9% έναντι 13,7%).

Υψηλή στους νέους

Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις ομάδες 15-19 ετών (41,5%) και 20-24 ετών (32,7%). Ακολουθούν οι ηλικίες 25-29 ετών (24,6%), 30-44 ετών (16,6%), 45-64 ετών (13,8%) και 65 ετών και άνω (10%).

«Το Εργατικό Κέντρο το έχει επισημάνει: Οι πτυχιούχοι και συγκεκριμένα οι μικρότεροι σε ηλικία νέοι μας πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Πολλές φορές, οι νέοι, ακόμη κι αν βρουν κάτι, το βρίσκουν στη “μαύρη” ανασφάλιστη εργασία, με αποτέλεσμα να μη φαίνονται στα νούμερα. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος του “brain drain”. Πάρα πολλοί νέοι μας έχουν φύγει για το εξωτερικό γιατί δε βρίσκουν, ανάλογα με τα προσόντα και τα πτυχία τους, κάποιες δουλειές αξιοπρέπειας. Δε γίνεται ένα παιδί, το οποίο έχει σπουδάσει, να πηγαίνει να εργαστεί και να μην αναγνωρίζεται το πιο απλό και αυτονόητο, που είναι το πτυχίο του».

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δυτική Μακεδονία (24,6%), η Δυτική Ελλάδα (23,9%) και η Κεντρική Μακεδονία (19,6%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (17,9%), η Αττική (17,2%), το Βόρειο Αιγαίο (17,1%), η Ήπειρος (16%), η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (15,9%), η Στερεά Ελλάδα (15,6%), η Πελοπόννησος (12,2%), οι Ιόνιοι Νήσοι (11,9%), η Κρήτη (9,4%) και το Νότιο Αιγαίο (8,1%).

Ο κ. Βοργιάς, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Κρήτη βρίσκεται στη δεύτερη θέση ως γεωγραφικό διαμέρισμα με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας. Συγκεκριμένα, o κ. Βοργίας είπε: «Μία από τις βαριές βιομηχανίες της χώρας είναι ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια. Η Κρήτη και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου είναι πρωταθλητές σε αυτό, και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα η Κρήτη έχει και έναν πρωτογενή τομέα παραγωγής, αλλά και μεγάλες βιομηχανικές οικονομικές ζώνες. Είναι, επίσης, μεγάλο εμπορικό κέντρο. Ο συνδυασμός όλων αυτών έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζει τη δεύτερη μικρότερη ανεργία στη χώρα».

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Φωτιά» και φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: 150 ευρώ για 6 άτομα – Αναλυτικά οι τιμές

Ακόμα πιο «τσουχτερό» αναμένεται φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως επιβεβαιώνει...