13.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Δηλητηριάζοντας τη ζωή των Παλαιστινίων από το 1948 – Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο στρατός του Ισραήλ δηλητηρίαζε τα πηγάδια παλαιστινιακών πόλεων και χωριών

Ημερομηνία:

Πολλά «σκοτεινά» κομμάτια της ιστορίας βγαίνουν στο φως, όταν κάποιος μπαίνει στον κόπο να ψάξει τα καλά αποθηκευμένα μυστικά ενός κράτους στα αρχεία του. Η αναζήτηση των ιστορικών Μπένι Μορίς και Μπέντζαμιν Κεντάρ στα Κρατικά Αρχεία του Ισραήλ έπεσε πάνω στο 1948 και την εκδίωξη του λαού των Παλαιστινίων από τη γη τους με έναν πόλεμο βιολογικό.

Αυθεντικά στρατιωτικά έγγραφα, χειρόγραφες επιστολές και δεκάδες σημειώσεις, αποθηκευμένες στα αρχεία του κράτους του Ισραήλ, επιβεβαιώνουν ότι ισραηλινός στρατός έκανε χρήση χημικών και βιολογικών όπλων κατά τη διάρκεια του πρώτου αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948. Μία από αυτές τις «επιχειρήσεις» προέβλεπε τη μόλυνση του νερού στα πηγάδια των παλαιστινιακών πόλεων και χωριών.

Η «επιχείρηση» αυτή, που σχεδιάστηκε υπό την ηγεσία του μελλοντικού πρωθυπουργού Νταβίντ Μπεν Γκουριόν και του μελλοντικού αρχηγού του επιτελείου του Γιαγκαέλ Γιαντίν ονομάστηκε «Ρίξε το ψωμί σου» και είχε ως στόχο να αποτρέψει την επιστροφή των Παλαιστινίων μετά την εκδίωξή τους. Τα έγγραφα έδειξαν ότι Ισραηλινοί πολιτικοί, ανώτατοι στρατιωτικοί και ορισμένοι ακαδημαϊκοί ήταν «συνένοχοι» σε αυτήν την στην απόφαση και είχαν μάλιστα σχεδιάσει να δηλητηριάσουν τα νερά στο Κάιρο και τη Βηρυτό, αλλά άλλαξαν γνώμη την τελευταία στιγμή.

Με τον βιολογικό πόλεμο του 1948 έχει ασχοληθεί που περισσότερο από άλλους συναδέλφους του ο δημοσιογράφος Οφέρ Αντερέτ της Haaretz. Στο τελευταίο του σχετικό άρθρο του έγραψε ότι η απόπειρα δηλητηρίασης των πηγαδιών των Παλαιστίνιων ήταν γνωστή χρόνια τώρα από αραβικές πηγές, βασισμένες σε φήμες και προφορικές μαρτυρίες σε εφημερίδες και βιβλία. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές οι πρώτες δηλητηριάσεις έγιναν από τον ισραηλινό στρατό τον Απρίλιο του 1948 με βακτήρια στο πόσιμο νερό των πηγαδιών της Άκρας στη δυτική Γαλιλαία και τη Γάζα. «Η έρευνα των Μορίς και Κεντάρ στην επιθεώρηση Middle Eastern Studies, είναι μοναδική γιατί διενεργήθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα ενάντια στις επιθυμίες του ισραηλινού κατεστημένου ασφαλείας, το οποίο προσπαθεί συστηματικά να μπλοκάρει κάθε ντροπιαστικό ιστορικό έγγραφο που αποκαλύπτει εγκλήματα πολέμου κατά των Αράβων, όπως δολοφονίες αιχμαλώτων, εθνοκάθαρση και καταστροφή χωριών», έγραψε ο Οφέρ Αντερέτ στη  Haaretz.

Ο Αντερέτ αναφέρει ότι το σχέδιο προέβλεπε δηλητηριάσεις σε εγκαταλελειμμένα αραβικά χωριά, καθώς και σε εβραϊκές τοποθεσίες που επρόκειτο να εκκενωθούν από το υπό σύσταση νέο κράτος του Ισραήλ. «Ο στόχος δεν ήταν μια μαζική δηλητηρίαση, αλλά μια πράξη αποτροπής που θα εμπόδιζε τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν σε περιοχές όπου το νερό δεν θα ήταν πια πόσιμο», επισήμανε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος. Οι ιστορικοί Μορίς και Κεντάρ διαπίστωσαν ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στα πηγάδια προκαλούσε μαζικές λοιμώξεις δυσεντερίας και τύφου. Παρατήρησαν μάλιστα ραγδαία εξάπλωση αυτών των ασθενειών στην Άκρα.

Εκ των ακαδημαϊκών που αντιτάχθηκε σθεναρά στο βιολογικό πόλεμο του 1948 ήταν κυρίως ο Ισραηλινός αρχαιολόγος, Σμαριά Γκούτμαν. Το 1988 ο Γκούτμαν είχε καταθέσει ότι αντιστάθηκε σθεναρά στην επιχείρηση για ηθικούς λόγους αλλά επειδή πίστευε ότι αυτές οι δηλητηριάσεις θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των εβραϊκών πληθυσμών. Όσο για τη Βηρυτό και το Κάιρο, οι Μορίς και Κεντάρ ανακάλυψαν ότι οι Ισραηλινοί πράκτορες, που είχαν αναλάβει την αποστολή να ταξιδέψουν στις δύο πρωτεύουσες, έλαβαν ξαφνικές εντολές να γυρίσουν πίσω. Απ’ ό,τι φαίνεται, η επιχείρηση ξεσκεπάστηκε τον Μάιο του 1948, όταν οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν στη Γάζα δύο Ισραηλινούς στρατιώτες, που παρίσταναν τους Άραβες, με σωλήνες που περιείχαν βακτήρια τύφου.

kosmodromio.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ