Σε “fake news” αναφέρεται η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χανίων σχετικά με την είδηση ότι σε ΦΕΚ αναφέρονται τα ονόματα 39 συνεργατών Υπουργείων που συμμετείχαν σε ομάδα εργασίας για να εξετάσεις τα ακίνητα που μεταφέρονται στο Υπερταμείο. Σύμφωνα με την είδηση, οι Υπουργοί είχαν προσωπική εικόνα για τα ακίνητα που περνάνε στο Υπερταμείο. Σύμφωνα με τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χανίων αυτό δεν είναι αληθές αφού δεν έγινε κάποια επιλογή αλλά “…υπό την πίεση της ανάγκης ταχείας ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την 4η αξιολόγηση, μεταφέρθηκαν ομάδες ακινήτων, οι οποίες στη συνέχεια αξιολογούνται εκ νέου”. Σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Επιτροπή “πολλά από τα ακίνητα που έχουν μεταφερθεί θα αφαιρεθούν από το Υπερταμείο, ενώ άλλα, που ακόμα δεν έχουν μεταφερθεί, θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο”.
Αλλά η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ δε μένει εκεί και υποστηρίζει ότι άλλλο το “ξεπούλημα” και άλλο η “αξιοποίηση της περιουσίας που θα παραμείνει στο Δημόσιο”:
“Η αξιοποίηση προφανώς διαφέρει από την πώληση, όπως επίσης και από την παραχώρηση προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη. Αξιοποίηση ενός ακινήτου είναι η χρήση του προς όφελος της κοινωνίας, που συχνά μέχρι τώρα αναγκαζόταν να προσφεύγει σε ιδιώτες και να τους αμείβει αδρά για να καλύπτει ανάγκες της. Για παράδειγμα, στην πόλη των Χανίων, το κτίριο του πρώην ΙΚΑ παραμένει κενό και ρημάζει, τη στιγμή που Δημόσιες Υπηρεσίες στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια, ακόμα και λίγα μέτρα μακρύτερα.”
Διαβάστε τι αναφέρεται:
Διαβάζοντας πρόσφατο δημοσίευμα ειδησεογραφικού δικτυακού τόπου των Χανίων, διαπιστώσαμε ότι επιχειρεί να δημιουργήσει σκηνικό παραπολιτικής συζήτησης σε καφενείο. Πώς αλλιώς, άλλωστε, αφού η εκδοχή της πραγματικότητας που περιγράφει είναι ελλειπτική, καθώς τονίζει εκείνα τα σημεία που εξυπηρετούν για να προκύψει το επιθυμητό, από την αρχή, συμπέρασμα: Ένα ΦΕΚ αναφέρει ότι 39 συνεργάτες Υπουργών δημιούργησαν ομάδα εργασίας προκειμένου να εξετάσουν τα ακίνητα του Δημοσίου που μεταφέρονται στο Υπερταμείο. Άρα, όλοι τους είχαν προσωπική εικόνα για το σύνολο των χιλιάδων ακινήτων. Και βέβαια, έδωσαν αναλυτική αναφορά στους Υπουργούς. Συνεπώς, οι Υπουργοί δεν μπορεί παρά να τα γνώριζαν όλα. Οπότε, αβίαστο το συμπέρασμα, ψεύδονται.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η ΝΟΔΕ Χανίων εξέλαβε, καταρχάς, το δημοσίευμα ως σοβαρό και, ως εκ τούτου, αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα! Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, βρισκόμαστε μπροστά στη γνώριμη πρακτική κατασκευής ψευδών ειδήσεων (τα γνωστά fake news). Η πρακτική αυτή ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια: αρχικά, εμφανίζοντας «στημένες» δημόσιες καταγγελίες πολιτών· στη συνέχεια, με αναπαραγωγή τους από ΜΜΕ άμεσα εξαρτημένα από κόμματα και, τελικά, με την αξιοποίηση των παραπάνω στη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση, ως καταγγελίες / αποκαλύψεις / κατηγορώ της κοινωνίας των πολιτών. Αναγκαζόμαστε, λοιπόν, εκ νέου να απαντήσουμε παραθέτοντας τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή:
-
Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που θα περιέλθει στο Υπερταμείο είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Η μεταφορά ακινήτων ξεκίνησε σε μια ιδιαίτερα πιεστική περίοδο, όταν ακόμα η χώρα δεν είχε αφήσει πίσω της οριστικά την περίοδο των Μνημονίων. Υπό την πίεση της ανάγκης ταχείας ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την 4ηαξιολόγηση, μεταφέρθηκαν ομάδες ακινήτων, οι οποίες στη συνέχεια αξιολογούνται εκ νέου. Όπως με σαφήνεια αναφέρουν σχετικές ανακοινώσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού, πολλά από τα ακίνητα που έχουν μεταφερθεί θα αφαιρεθούν από το Υπερταμείο, ενώ άλλα, που ακόμα δεν έχουν μεταφερθεί, θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο.
-
Τα ακίνητα που μεταφέρονται στο Υπερταμείο δεν διατίθενται προς… ξεπούλημα. Αντιθέτως, όταν τελικά προκύψει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Υπερταμείου, τότε θα δρομολογηθούν οι βέλτιστες διαδικασίες για την αξιοποίηση της περιουσίας που θα παραμείνει στο Δημόσιο.
-
Η αξιοποίηση προφανώς διαφέρει από την πώληση, όπως επίσης και από την παραχώρηση προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη. Αξιοποίηση ενός ακινήτου είναι η χρήση του προς όφελος της κοινωνίας, που συχνά μέχρι τώρα αναγκαζόταν να προσφεύγει σε ιδιώτες και να τους αμείβει αδρά για να καλύπτει ανάγκες της. Για παράδειγμα, στην πόλη των Χανίων, το κτίριο του πρώην ΙΚΑ παραμένει κενό και ρημάζει, τη στιγμή που Δημόσιες Υπηρεσίες στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια, ακόμα και λίγα μέτρα μακρύτερα.
-
Στο ερώτημα γιατί επιλέχτηκαν τα συγκεκριμένα ακίνητα στα Χανιά και την υπόλοιπη χώρα, η απάντηση είναι ότι αυτά είχαν κτηματογραφηθεί και διέθεταν ΚΑΕΚ. Έτσι, για παράδειγμα, η οικία Βενιζέλου στη Χαλέπα εντάχθηκε στον κατάλογο, ενώ το αρχηγείο του Βενιζέλου στο Θέρισο έμεινε εκτός. Όμως, όπως προαναφέρθηκε, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του Υπερταμείου θα αλλάξει.
-
Τα μέλη της επιτροπής που αναφέρει το ΦΕΚ επιλέχθηκαν ως εκπρόσωποι Υπουργείων και όχι Υπουργών (που ενδεχομένως είναι και βουλευτές, εκπροσωπώντας συγκεκριμένες περιφέρειες). Άρα, δεν είχαν μέριμνα για μέρη της επικράτειας αλλά για το σύνολό της, σε σχέση με το Υπουργείο που εκπροσωπούσαν. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου (και όχι του Υπουργού) Περιβάλλοντος και Ενέργειας (για τον λόγο αυτό η μια από τις δυο είναι υπηρεσιακή υπάλληλος), για παράδειγμα, θα συμμετείχαν στις εργασίες της επιτροπής, αν θα εξετάζονταν τα ακίνητα του συγκεκριμένου Υπουργείου, όχι άλλων. (Ακόμα δεν έχει γίνει αυτό.) Ανήκει στο παρελθόν η παλαιοκομματική και παρωχημένη εικόνα συνεργατών Υπουργών που ασχολούνται αποκλειστικά με την επανεκλογή του πολιτικού προϊσταμένου τους και όχι με το κυβερνητικό έργο. Και οι ίδιοι οι Υπουργοί, δεν ενδιαφέρονται να οργανώνουν στην περιφέρεια όπου εκλέγονται φιέστες εγκαινίων έργων, που δεν λειτουργούν και τα χρυσοπληρώνουμε (βλέπε, για παράδειγμα, φράγμα Βαλσαμιώτη), αλλά να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον.