22.8 C
Chania
Sunday, October 6, 2024

Διήμερη επίσκεψη του Νίκου Χρυσόγελου στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Τα Χανιά και το Ηράκλειο επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και ιδρυτικό μέλος του ευρωψηφοδελτίου ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία, την Κυριακή 23 και την Δευτέρα 24 Μαρτίου και είχε σειρά επαφών για την προετοιμασία της εκλογικής καμπάνιας αλλά και  για την συμπλήρωση του ευρωψηφοδελτίου με επιπλέον στελέχη του πράσινου κινήματος και της κοινωνίας των πολιτών από τη Κρήτη.

Μεταξύ των 18 ατόμων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, συμμετέχουν ήδη 2 άτομα από την Κρήτη, η Ρούλα Καστρινάκη και ο Μιχάλης Μπονατάκης. Ο Νίκος Χρυσόγελος παραχώρησε, επίσης, συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ για τα θέματα της υγείας, της οικονομίας, των ανασφάλιστων αλλά και της ανάγκης διαμόρφωσης ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση που θα είναι ισορροπημένο και κοινωνικά δίκαιο, αποτέλεσμα ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων

Τη Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014, ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στα Χανιά, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση και διάδοση του ελληνικού και Κρητικού πολιτισμού και της ναυτικής παράδοσης. Το Μουσείο περιλαμβάνει ποικίλα εκθέματα, όπως αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το βυθό, πίνακες ζωγραφικής, χάρτες, φωτογραφικό υλικό, ναυτικά όργανα, μακέτες πλοίων, αλλά και ανακατασκευές με τη χρήση αυθεντικών υλικών και μακέτες πλοίων που κατασκευάζουν εθελοντές. Οι εκθέσεις που φιλοξενεί δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει ιστορικά γεγονότα, το φαρικό δίκτυο, την ιστορία της ναυπηγικής, αλλά και το πλούσιο θαλάσσιο περιβάλλον και τη σημασία του. Εκθέτονται πάσης φύσεως αντικείμενα και κειμήλια από την εποχή του χαλκού, την ενετοκρατία, τη βυζαντινή περίοδο, το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, μέχρι σήμερα. Πρόσφατα μάλιστα το Μουσείο απέκτησε, με δωρεά, μέρος του αρχείου της συλλογής Τζώρτζη / Τζωρτζάκη με βενετσιάνικα αντικείμενα, νομίσματα, γκραβούρες αλλά και έγγραφο του Πάπα που αφορίζει τον Γαλιλαίο.

Ο Νίκος Χρυσόγελος συζήτησε αναλυτικά με τον διευθυντή του Μουσείου Μανώλη Πετράκο σχετικά με το πώς το Μουσείο μπορεί να ενταχθεί σε έναν γενικότερο σχεδιασμό μιας βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης και ενός διαφορετικού τουριστικού μοντέλου αλλά και πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί από Ευρωπαϊκούς πόρους την επόμενη προγραμματική περίοδο, εντασσόμενο ιδιαίτερα στα θέματα της έρευνας, καινοτομίας, πληροφορικής και «ανταγωνιστικότητας» της τοπικής οικονομίας.

Συμμετοχή στην εκδήλωση για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε, επίσης, στην συγκέντρωση στην ιστορική μονή του Αρκαδίου με θέμα την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, αν και δεν δόθηκε από τους διοργανωτές ο λόγος στον ίδιο και σε άλλους παρευρισκόμενους ευρωβουλευτές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Από την αρχή αυτής της υπόθεσης ο Νίκος Χρυσόγελος έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ότι  τα χημικά όπλα της Συρίας (περίπου 800 τόνοι) πρέπει να καταστραφούν, αλλά με διαφανείς διαδικασίες, πλήρη ενημέρωση και τρόπο ασφαλή για το περιβάλλον και την υγεία. Αυτό το έχει αναδείξει εδώ και καιρό με συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ, επείγουσες επίκαιρες ερωτήσεις προς την Κομισιόν και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ είχε συνάντηση και με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, για να ενημερωθεί σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.[1] Η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι ανάγκη να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος τοπικά (πχ χωματερές) αλλά και αντιμετώπισης της ευρύτερης ρύπανσης της Μεσογείου, αφού η θάλασσα αυτή δέχεται ετησίως πάνω από 150.000 τόνους μαζούτ, 129.000 τόνους χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, 60.000 τόνους υδραργύρου, 3.500 τόνους μολύβδου, 650.000.000 τόνους λυμάτων και 36.000 τόνους φωσφορικών.

Σε κάθε περίπτωση η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών δεν μπορεί να βασίζεται στον λαϊκισμό και σε τερατολογίες αλλά σε τεκμηριωμένες απόψεις και να αναδεικνύει προτάσεις για να γίνει η διαδικασία με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο. Στην κατεύθυνση αυτή ο Νίκος Χρυσόγελος έχει απευθύνει ήδη επιστολή στον Οργανισμό για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων καθώς και στο Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον / Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης, που εμπλέκονται στο θέμα της καταστροφής των χημικών, ώστε να συμμετάσχουν σε μια δημόσια συζήτηση που διοργανώνει ο ευρωβουλευτής των Πράσινων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή και ειδικών επιστημόνων.

Τέλος, επισήμανε ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει να ανέχεται την χρησιμοποίηση χημικών όπλων με όποια δικαιολογία και από όποιο καθεστώς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι το καθεστώς Άσσαντ χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα ενάντια στους Σύριους πολίτες, άρα έπρεπε αυτά να καταστραφούν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΣΟΚ: Ζητείται ελπίς

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν το...

Τέμπη: Sold out η συναυλία στη μνήμη των θυμάτων

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τη συναυλία της προσεχούς Παρασκευής...