ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
27/03/2023 - «Βουλιάζει» το ΕΣΥ: 3.000 παιδιά στην «ουρά» του Αγία Σοφία για χειρουργείο – Λείπουν πάνω από 5.200 γιατροί και 25.000 νοσηλευτές – 4 χρόνια αναμονή για να βγάλει λάμες
27/03/2023 - Κρήτη: «Να ανοίξουν τα στόματα» ζητά η μητέρα του 11χρονου – Τι λένε οι δικηγόροι της οικογένειας
27/03/2023 - Κώστας Μίσσιος: Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο ποιητής και συγγραφέας
27/03/2023 - Αυτός είναι ο Κρητικός λυράρης που βίαζε και εξέδιδε τον 11χρονο
27/03/2023 - Τσίπρας: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το κλειδί για πολιτική αλλαγή – Ο Ανδρουλάκης βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο
27/03/2023 - Κρήτη-βιασμός 11χρονου: «Μίλησα για να δώσω δύναμη σε άλλους», είπε το παιδί
27/03/2023 - Κι όμως επιβάλλαν πρόστιμο 42.515,65 ευρώ στην Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι για την Τράπεζα Σπόρων – Πώς μπορείτε να στηρίξετε
27/03/2023 - Κοινή παρουσίαση των βιβλίων Κούλογλου και Κύρτσου: «Να αποφύγουμε τη βαλκανοποίηση της χώρας»
27/03/2023 - Μύκονος: Συνεχίζονται αποκαλύψεις για μαφιόζικες απειλές εις βάρος αρχαιολόγων
27/03/2023 - Κρήτη: Πάνω απο 10.000 τουρίστες έρχονται μέχρι τέλος Μαρτίου για το Πάσχα
27/03/2023 - Τα προϊόντα της Κρήτης αναζητούν μια θέση στις αγορές της Γερμανίας – Οι επισκέπτες τα ψάχνουν και στον τόπο τους
27/03/2023 - Περιοχή μελέτης του SIGMA NEXUS και η Λίμνη του Κουρνά
27/03/2023 - Υπόθεση “Κολωνού” στην Κρήτη με θύμα ανήλικο αγόρι και δράστη καλλιτέχνη Κρητικής μουσικής – Δικογραφία “βόμβα”!
27/03/2023 - Λοβέρδος: Εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται – Εμένα κανείς δεν μπορεί να με ακουμπήσει
27/03/2023 - Σοκ στην Κρήτη: 66χρονος κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε ανήλικο αγόρι μέσω διαδικτύου
27/03/2023 - Σπιτικές προτάσεις
27/03/2023 - Δ. Κουτσούμπας: «Όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατοί οι αγώνες, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος για τον λαό»
27/03/2023 - Λαϊκή Ενότητα: Καταγγέλλει φακέλωμα «αντιφρονούντων» πολιτών και παράνομο αρχείο φωτογραφιών
27/03/2023 - Τζιν Σινγκ: Η Κινέζα Όπρα τυγχάνει να είναι τρανς
27/03/2023 - Στη Βουλή το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κατά των πλειστηριασμών κατοικιών και επιχειρήσεων
Αγώνας της Κρήτης

Δικαστικός αγώνας δεκαετιών φτάνει στο τέλος του υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων στα Ταμπαχανιά

Κανένα σχόλιο

Σε δικαστικό αγώνα εδώ και χρόνια βρίσκονται κάτοικοι στην περιοχή των βυρσοδεψείων της Αγίας Κυριακής και επί της οδού Βιβιλάκη, μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν το 1984 και 1985 από την τότε νομαρχία Χανίων που καθόριζε, σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βυρσοδεψειών “Ταμπαχανιά”, εσφαλμένα τις γραμμές παλαιού και νέου αιγιαλού καθώς και τη γραμμή παραλίας. Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι ότι εκτάσεις και κτήματα που μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού να περάσουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου παρότι οι ιδιοκτήτες τους είχαν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας ήδη από το 1900.

Σημειώνουμε ότι οι ιδιοκτήτες έχουν δικαιωθεί στο ΣτΕ και πλέον αυτό που μένει είναι η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής για επαναχάραξη της γραμμής παλαιού και νέου αιγιαλού, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και η διαδικασία για ανακατασκευή και συντήρησή τους, πριν καταρρεύσουν.

Διαβάστε τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος:

"Sponsored links"

Από το 1850 στην παράκτια ζώνη της Χαλέπας (τόσο στην οδό Βιβιλάκη όσο και στην Αγία Κυριακή) βρίσκονται τα Ταμπακαριά (Βυρσοδεψεία), όπως προκύπτει από πληθώρα ιστορικών στοιχείων. Για 100 και πλέον χρόνια αποτέλεσαν ζωτικό ιστό της κοινωνίας των Χανίων και πλέον τα περισσότερα είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένα.

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τη συντήρηση και την ανάδειξη του μοναδικού αυτού αρχιτεκτονικού συνόλου:

• Με την 283/7.1.2014 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΑΑΠ 27/24.1.2014) εικοσιέξι (26) κτίρια της οδού Βιβιλάκη και αντίστοιχα, με την 48080/2677/7.8.2018 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεκαεπτά (17) κτίρια της Αγ. Κυριακής έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

• Έχει ξεκινήσει, και βρίσκεται σε εξέλιξη, από το Δήμο Χανίων η ανάπλαση των δύο περιοχών, έργο που έχει ενταχθεί στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.

Όμως, με τις αποφάσεις 19564/12.12.1984 και 400/9.1.1985 της Νομαρχίας Χανίων καθορίστηκαν αναιτιολόγητα και εσφαλμένα, οι γραμμές παλαιού και νέου αιγιαλού, καθώς και η γραμμή παραλίας. Με βάση αυτές τις διοικητικές πράξεις, οι εκτάσεις και τα κτίσματα που περιλαμβάνονται μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού ανήκουν κατά τεκμήριο στο Ελληνικό Δημόσιο, παρότι τα περισσότερα κτίρια της ζώνης αυτής κατέχονται με νόμιμους τίτλους από ιδιώτες προ του 1900. Και ενώ πολλά από αυτά τα κτίρια κτίστηκαν με νόμιμη άδεια του ελληνικού κράτους από το 1923 και μετά, οι ιδιοκτήτες τους σήμερα δεν μπορούν να εκδώσουν νόμιμες άδειες ανακατασκευής και συντήρησής τους και κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν δικαστικά καταφέρει, μεμονωμένα, να τους επιστραφούν από το Δημόσιο οι ιδιοκτησίες τους. Προκύπτει έτσι το εξής παράδοξο: Σε όμορες ιδιοκτησίες, στη μία να έχει καταργηθεί ο παλαιός αιγιαλός και το κτίριο να ανήκει στον ιδιοκτήτη του, οπότε έχει νόμιμα τη δυνατότητα ανακατασκευής του, ενώ στην ακριβώς διπλανή ιδιοκτησία το κτίσμα να περιλαμβάνεται στον παλιό αιγιαλό και να μην μπορεί να το συντηρήσει.

Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων κατέθεσαν αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣΤΕ), στηριζόμενοι σε αδιάσειστα τεχνικά στοιχεία για τον εσφαλμένο καθορισμό των γραμμών αιγιαλού, παραλίας και τη μη ύπαρξη γραμμής παλαιού αιγιαλού στις παραπάνω περιοχές. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις αποφάσεις 43/2022 και 44/2022, δικαίωσε τους ιδιοκτήτες, αφού έκανε δεκτές τις αιτήσεις τους, και αποδέχτηκε την αναγκαιότητα επανακαθορισμού των παραπάνω οριογραμμών από την αρμόδια επιτροπή.

Μένει πλέον η σωστή επαναχάραξη των γραμμών αιγιαλού – παραλίας από το Ελληνικό Δημόσιο (Κτηματική Υπηρεσία Χανίων), ώστε τα κτίρια, που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους, και να μπορούν να εκδώσουν νόμιμες άδειες ανακατασκευής και συντήρησης πριν την ολική τους κατάρρευση.

Εξάλλου, η μη δυνατότητα αναστήλωσης υπονομεύει την ανάπλαση των περιοχών, που είναι σε εξέλιξη από το Δήμο Χανίων, και έχει σαν στόχο την ανάδειξη του διατηρητέου μετώπου και τη δημιουργία ενιαίας ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών.

"Sponsored links"

Αντίθετα, η ανακατασκευή των κτιρίων από τους ιδιοκτήτες τους θα βρεθεί στην ίδια κατεύθυνση με την προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής από το Δήμο και θα επιτρέψει την διατήρηση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς, Δήμο Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης, ΤΕΕ, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας, να ταχθούν υπέρ της διατήρησης αυτών των βιοτεχνικών κτηρίων, που ανήκουν στην ιστορική κληρονομιά της πόλης μας.

Μετά από αγώνες δεκαετιών και αφάνταστη ταλαιπωρία των ιδιοκτητών, υπάρχει σε εξέλιξη η επικείμενη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Κτηματικής Υπηρεσίας, η οποία είναι αρμόδια, εκ του νόμου, να αποφασίσει για τον επανακαθορισμό του αιγιαλού.

Πιστεύουμε, ότι θα συνεκτιμήσει όλα τα αδιάσειστα στοιχεία που παραθέτουμε, μαζί με την επιστημονική μελέτη από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που αποδεικνύουν, ότι είναι απόλυτα εσφαλμένη και άδικη η απόφαση καθορισμού του αιγιαλού του 1984 και θα αποκαταστήσει με την απόφασή της το δίκιο για τους ιδιοκτήτες και για την φυσιογνωμία της πόλης μας, επανακαθορίζοντας τον αιγιαλό στην πραγματική του θέση, στην οποία βρισκόταν το 1984.

Οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες των κτιρίων, που βρισκόμαστε όμηροι ενός απόλυτου παραλογισμού, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την πλήρη δικαίωσή μας».

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live