10.8 C
Chania
Wednesday, January 15, 2025

Διπλωματικός πυρετός για τη Γάζα: «Φουντώνουν» οι φήμες ότι ο Μπάιντεν θα πάει στο Ισραήλ – Ανησυχία για το πέρασμα της Ράφα

Ημερομηνία:

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η διεθνής διπλωματία προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο στο Ισραήλ που μετρά ήδη πάνω από 4.000 νεκρούς και από τις δύο πλευρές και απειλεί να οδηγήσει σε ανάφλέξη ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ο Τζο Μπάιντεν ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στο Κολοράντο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, εν μέσω αναφορών σε μέσα ενημέρωσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να επισκεφτεί το Ισραήλ μέσα στην εβδομάδα.

Ο Μπάιντεν θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον για να «λάβει μέρος σε συναντήσεις για θέματα εθνικής ασφάλειας», αναφέρει σε σύντομο δελτίο τύπου η αμερικανική προεδρία.

Ωστόσο, η ακύρωση του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου ανακοινώθηκε, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, καθώς ο Μπάιντεν σκέφτεται να επισκεφθεί το Ισραήλ μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αν και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επέστρεψε στο Ισραήλ τη Δευτέρα μετά από πολυήμερες προσπάθειες διπλωματίας σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Διπλωματικός αγώνας δρόμου για κατάπαυση πυρός

Ο Μπλίνκεν πραγματοποίησε περιοδεία σε έξι αραβικές χώρες με στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς σε συνδυασμό με την άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Λωρίδα της Γάζας.

Τέσσερις ημέρες μετά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Αντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε και πάλι σήμερα στο Τελ Αβίβ και πήγε κατευθείαν στην Ιερουσαλήμ για να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Θέλω να έχω την ευκαιρία να μοιραστώ ό,τι άκουσα, ό,τι έμαθα κατά την διάρκεια των τελευταίων αυτών ημερών επισκεπτόμενος τους άλλους εταίρους μας και συζητώντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε με τους συμμάχους και τους ισραηλινούς φίλους», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χθες στους δημοσιογράφους από το Κάιρο, την στιγμή που το Ισραήλ προετοιμάζει μεγάλη χερσαία επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Αντονι Μπλίνκεν διαπίστωσε την ευρεία αντίθεση των αραβικών ηγεσιών απέναντι στην Χαμάς, αλλά και τις ανησυχίες τους για την τύχη των Παλαιστινίων.

«Είπα ξεκάθαρα ότι η Χαμάς δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να συνεχίσει να κάνει σαν να μην έγινε τίποτε», επέμεινε στο Κάιρο ο Αντονι Μπλίνκεν.

«Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας», πρόσθεσε. «Οι πολίτες δεν πρέπει να υποφέρουν από τις φρικαλεότητες» της Χαμάς.

Ο Αντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλίες σε τέσσερις από τις πέντε αραβικές χώρες που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, δηλαδή την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Επισκέφθηκε επίσης την Σαουδική Αραβία, η οποία πάγωσε λόγω του πολέμου τις συνομιλίες με αντικείμενο την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, και το Κατάρ, άλλον εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή που διατηρεί σχέσεις με την Χαμάς.

Συνομιλίες Πούτιν με Ιράν

Ο Πούτιν συνομιλεί με τον Άσαντ, τον Ιρανό πρόεδρο και αναμένεται να μιλήσει τη Δευτέρα με Νετανιάχου και Αμπάς, σύμφωνα με τη Haaretz.

Την είδηση μετέδωσε και το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass που δημοσίευσε στο Telegram ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μίλησαν για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τάχθηκαν υπέρ της άμεσης βοήθειας στη Γάζα, ενώ ζήτησαν επίσης να σταματήσει ο βομβαρδισμός της Γάζας και ο αναγκαστικός εκτοπισμός των κατοίκων της.

Επικοινωνία Ερντογάν με τον Ιρανό πρόεδρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του Εμπραχίμ Ραΐσι συζήτησαν πιθανά βήματα που μπορούν να λάβουν οι χώρες για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων σε τηλεφωνική επικοινωνία, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, το γραφείο του Ερντογάν ανέφερε ότι ο πρόεδρος είπε στον Ραΐζι ότι η Τουρκία εργάζεται για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και επανέλαβε την έκκλησή του να απέχει από βήματα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Διαψεύδει το Ισραήλ την κατάπαυση πυρός

Νωρίτερα, η είδηση που μετέδωσε το Reuters, ότι ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρόςδιαψεύστηκε άμεσα, από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα». Αλλά και ο Ιζάτ αλ Ρισκ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς, επίσης δήλωσε ότι οι πληροφορίες περί συμφωνίας εκεχειρίας «είναι αναληθείς».

Μάλιστα, το Ισραήλ ενεργοποίησε σχέδιο για την απομάκρυνση των κατοίκων 28 χωριών που βρίσκονται σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο. Ένα από τα χωριά στο βόρειο Ισραήλ, η Στούλα, δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ χθες, Κυριακή. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σκοτώθηκε ένας άμαχος.

Στο μεταξύ, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι κατήγγειλε νωρίτερα ότι το Ισραήλ δεν έχει επιτρέψει το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα για την ασφαλή έξοδο των Παλαιστινίων, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «επικίνδυνη».

«Την άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Λωρίδα της Γάζας και τη δημιουργία «διαδρόμων» για να δοθεί βοήθεια στον πληθυσμό, ζήτησε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου. «Αξιώνουμε την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και το άνοιγμα ασφαλών διαδρόμων για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό», δήλωσε ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης των αραβικών χωρών στη Βαγδάτη.

Καθοριστικής σημασίας για τα επόμενα βήματα του πολέμου, που μαίνεται για 10η ημέρα, θα είναι το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκαλέσει για τις 8 το βράδυ τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, όπου δεν αποκλείεται να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις για τη Λωρίδα της Γάζας.

Σαλβίνι: Ανησυχούμε, αλλά όχι για εγωιστικούς λόγους

«Ανησυχούμε, όχι τόσο για τυχόν επιπτώσεις στο μέτωπο του μεταναστευτικού, αλλά διότι παρακολουθούμε με αγωνία, τεράστια προσοχή και ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στους Αγίους Τόπους, όπου μέχρι σήμερα υπάρχουν χιλιάδες θύματα. Ελπίζουμε να μην επεκταθεί η σύρραξη, όχι για εγωιστικούς λόγους, όχι για τα όσα θα μπορούσαν να συμβούν εδώ, στην Λαμπεντούζα ή στο Ποτσάλο της Σικελίας, αλλά επειδή η σύγκρουση αυτή κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια απόλυτη καταστροφή, από κάθε οπτική γωνία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου»

Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), Μάρτιν Γκρίφιθς ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή για να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Ο Γκρίφιθς δήλωσε ότι το γραφείο του βρίσκεται «σε ενδελεχείς συζητήσεις» με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλους.

Εκπρόσωπος του Ocha επεσήμανε ότι ο Γκρίφιθς σκοπεύει να βρίσκεται στο Κάιρο την Τρίτη και αργότερα να μεταβεί σε άλλα σημεία στην περιοχή, ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Ωστόσο, δεν έχουν εκλείψει εντελώς οι ελπίδες ότι έστω και την τελευταία στιγμή προτού αρχίσει η χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων, θα «χτυπήσει» η διπλωματία, σταματώντας τις εχθροπραξίες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συναντάται στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση διπλωματικών οδών.

Για τον ίδιο σκοπό, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, θα ταξιδέψει την Τρίτη στο Ισραήλ, όπως μετέδωσε το δίκτυο ntv επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Την Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης σε μία έκτακτη σύνοδο κορυφής. Σε μία αυστηρή δήλωση που διάβασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι «27» υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά είπαν ότι πρέπει να είναι «σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε την Κυριακή τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους που κρατά, και το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου»!

«Η ανακατάληψη της Γάζας θα είναι σφάλμα»

 Υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ ξεκίνησε και πάλι χθες την υδροδότηση του νότιου τομέα της Γάζας, αφού ανακοίνωσε την διακοπή της τροφοδοσίας του του πυκνοκατοικημένου παλαιστινιακού θύλακα σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Η Ουάσινγκτον όρισε επίσης συντονιστή που είναι επιφορτισμένος με την τροφοδοσία της Γάζας σε ανθρωπιστική βοήθεια, τον βετεράνο διπλωμάτη Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ο οποίος αναμένεται να φθάσει σήμερα στο Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να απαντήσει στην επίθεση της Χαμάς και δεν απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση ή κατάπαυση του πυρός. Αλλά απηύθυνε προειδοποιήσεις έναντι της λήψης περισσότερο ακραίων μέτρων όπως η μαζική απέλαση των Παλαιστινίων, μία προοπτική για την οποία ανησυχεί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αντίπαλος της Χαμάς με έδρα την Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Κατά την συνέντευξή του χθες στο δίκτυο CBS News, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα σήμαινε μία απόπειρα του Ισραήλ να ανακαταλάβει την Λωρίδα της Γάζας.

«Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος», είπε.

Το Ισραήλ αποσύρθηκε από την Λωρίδα της Γάζας το 2005 επιβάλλοντας αποκλεισμό από αέρος, στεριάς και θαλάσσης, ο οποίος εντάθηκε όταν ο παλαιστινιακός θύλακας πέρασε το 2007 υπό τον έλεγχο της Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ισραήλ.

Ένα βήμα μακριά η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Την ίδια ώρα ώρα προετοιμάζεται η μεγάλη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Η ανάφλεξη που απειλεί με γενίκευση σε όλη τη Μέση Ανατολή έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.100 ανθρώπους και στις δύο εμπόλεμες πλευρές, δηλαδή το Ισραήλ και τη Χαμάς, στη μεγάλη πλειοψηφία τους άμαχοι Ισραηλινοί και κάτοικοι της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα στοχοθετεί για κάποιες ώρες σήμερα τους δρόμους που οδηγούν από το βόρειο τμήμα της Γάζας στο νότιο, την ώρα που ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα, όπου κυριαρχεί η Χαμάς.

«Θα αποφύγουμε να στοχοθετήσουμε τους καθορισμένους άξονες έως τις 12 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», είχε δηλώσει ο Αβιχάι Αντραέ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

«Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», είχε προειδοποιήσει ο ίδιος.

Ως γνωστόν, το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους, να μετακινηθούν προς τα νότια, σημειώνοντας ότι πλήττει την πόλη της Γάζας με στόχο να καταστρέψει τα επιχειρησιακά κέντρα της Χαμάς.

Από τις 7 Οκτωβρίου πάντως, 2.750 κάτοικοι του θύλακα έχουν σκοτωθεί και 9.700 έχουν τραυματιστεί, ενώ περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν βρει τραγικό θάνατο στο Ισραήλ.

Επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 199 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό, καθώς ο προηγούμενος έκανε λόγο για 155 ομήρους. «Ενημερώσαμε τις οικογένειες των 199 ομήρων», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Συνέντευξη ηγέτη Χαμάς στο Haberturk: Είμαστε περήφανοι για την 7η Οκτωβρίου

Συνέντευξη στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ΧαμπέρΤουρκ έδωσε ο Halid Mesal ένας από τους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς για το πώς επιτέθηκε η Χαμάς στο Ισραήλ, τι πιστεύει για τον χρόνο της επίθεσης, τι είδους οδικός χάρτης υπάρχει στο τραπέζι για τους ομήρους, τι λέει για τη δολοφονία αμάχων, πού είναι το Ιράν και η Χεζμπολάχ σε αυτή την επίθεση, τι θα κάνει η Χαμάς σε περίπτωση χερσαίας εισβολής στη Γάζα και αν υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών.

«Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου σχετίζεται με αυτό που συνέβη στο πεδίο. Ήταν μέσα στη γενική στρατηγική του κινήματος της Χαμάς. Ήταν ένα βήμα προς την απελευθέρωση από την κατοχή», δήλωσε μεταξύ άλλων, όπως μεταδίδει η Μαρία Ζαχαράκη από την Κωνσταντινούπολη.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατίας για την τραγωδία στη Σούδα

Το Κίνημα Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την τραγωδία...

Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Ξεκάθαρες οι ευθύνες» αστυνομικών και συνοδηγού

O Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δικηγόρος της οικογένειας του 22χρονου που έχασε...