22.8 C
Chania
Monday, October 7, 2024

Εδώ, δεν υπάρχει δικαιολογία. Μετά το Μάτι, δε θα έπρεπε να είχε ξανασυμβεί παρόμοια καταστροφή

Ημερομηνία:

Όλοι θυμόμαστε την καταστροφή στο Μάτι και το πόσο σκληρή κριτική άσκησε η Νέα Δημοκρατία.

Θυμόμαστε τότε τη συζήτηση που ήταν πολύ έντονη και που σε κάποια στιγμή άγγιξε και το ζήτημα της κλιματικής κρίσης.

Ειπώθηκε πώς οι πυρκαγιές ως φαινόμενο θα είναι και πιο συχνές και πιο έντονες, κι οτι γι’ αυτό το λόγο η πολιτεία θα πρέπει να είναι έτοιμη.

Θυμόμαστε ακόμα την παρουσιαση του καθηγητή Κωνσταντίνου Συνολάκη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, παρουσία του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία αναλύθηκαν σε μορφή μελέτης τα αίτια της καταστροφής στο Μάτι.

Τότε, ειπώθηκαν και τα εξής για την αναγκαιότητα ύπαρξης “επιχειρησιακού μοντέλου προσομοίωσης πυρκαγιάς” για να γίνεται αποτελεσματικά η εκτίμηση για τον χρόνο εξέλιξής της, αναλογως της περιοχής όπου συμβαίνει και των υλικών τα οποία φλέγονται.

Σύμφωνα με τη μελέτη την οποία είχε χειροκροτήσει ο σημερινός πρωθυπουργός, “επιβάλλεται η βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων πρώτης προσβολής δασικών πυρκαγιών. Η αναβάθμιση του στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών, η αυξημένη ετοιμότητα ή/και εναέρια επιτήρηση από πυροσβεστικά αεροσκάφη τις ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, η εγκατάσταση συστήματος με βιντεοκάμερες ασφαλείας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, καθώς και η βελτίωση της συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων”.

Όλα αυτά θεωρούνταν κρίσιμες παραμέτροι μίας αποτελεσματικής στρατηγικής που “θα συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επέμβαση για την αντιμετώπιση κάθε πυρκαγιάς στα πρώτα κρίσιμα λεπτά”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μετά το τέλος της παρουσίασης ότι πρέπει “να δούμε τι πρέπει να κάνουμε επιτέλους για να μην ξανασυμβεί ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία” για να σημειώσει την “τεράστια απόσταση που μας χωρίζει από το πώς είναι οργανωμένο σήμερα το κράτος και πώς στην κυριολεξία πηγαίνουμε στην τύχη για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστροφές και το τι πρέπει να γίνει για να μπορέσουμε επιτέλους με επαγγελματισμό, με σοβαροτητα να εξασφαλίσουμε αυτό που είναι το πιο σημαντικό για κάθε κράτος: την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας”.

Τα χρόνια πέρασαν, η κυβέρνηση άλλαξε. Η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία έχοντας αξιοποιήσει πολιτικά και την τραγωδία στο Μάτι.

Τώρα, ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, όμως αν και αναγνωρίστηκε ότι έχουμε πλέον εισέλθει σε μια εποχή όπου τέτοια φαινόμενα θα είναι ολο και πιο πυκνά και πιο έντονα, δεν βελτιώθηκαν οι επιχειρησιακές δυνατότητες πρώτης προσβολής δασικών πυρκαγιών, δεν αναβαθμίστηκε ο στόλος, δεν υπήρξε επιτήρηση, δεν υπήρξε άμεση επεμβαση στα σημεία των πυρκαγιών ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα γίνουν καταστροφικές.

Τα πρώτα κρίσιμα λεπτά πέρασαν σε όλα τα μέτωπα δίχως τις κατάλληλες ενέργειες. Σε κάποια μέτωπα τα λεπτά έγιναν ώρες. Κάπου ακόμα περιμένουν να εμφανιστεί η πυροσβεστική.

Το αποτέλεσμα είναι η καταστροφή των τελευταίων ημερών. Η Ελλάδα που φλέγεται και ο κίνδυνος η καταστροφή να τελειώσει όχι μέσω της επιτυχής αντιμετωπισής της από το κράτος αλλά επειδή κάποια στιγμή δε θα υπάρχει τίποτα άλλο να καεί γιατί η θάλασσα δεν αρπάζει φωτιά. Καμμένη γη… περικυκλωμένη από θάλασσα λοιπόν.

Στην Ελλάδα, το κράτος φαίνεται λειτουργεί αποτελεσματικά και γίνονται σοβαρες επενδύσεις για την αποτελεσματική λειτουργια του μόνο ως φορέας καταστολής αλλά και ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Όμως οι φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπιζονται μέ τα γκλοπ της αστυνομίας, ούτε με τους αλγόριθμους της εφορίας και το κυνήγι των πολιτών. Οι φυσικές καταστροφές, αντιμετωπίζονται με επενδύσεις που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, υπό αντίξοες συνθήκες. Η ομαλή λειτουργια της κοινωνίας διασφαλίζεται όταν οι κίνδυνοι που την απειλούν αντιμετωπίζονται επιτυχώς. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να προοδεύει όταν αισθάνεται διαρκώς υπό κίνδυνο, όταν ανά πάσα στιγμή το βιος και η ζωή των πολιτών κινδυνεύει και κυριαρχεί το αίσθημα ότι βρισκομαστε απολύτως απροστάτευτοι.

Ειτε αυτός ο κίνδυνος ειναι μια πανδημία, είτε είναι οι καταστροφικές πυρκαγιές, χρειάζεται σχέδιο, δομές, αναβάθμιση των εργαλείων αντιμετώπισης των καταστροφών, στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού που καλείται να αντιμετωπίσει τις καταστροφές ώστε να μείνει η κοινωνία όρθια. Γιατί δίχως την κοινωνια όρθια, δεν υπάρχει τίποτα.

Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει.

Κι αν σε σχέση με την πανδημία, μπορεί να υπήρχε η δικαιολογία του πρωτόγνωρου της όλης κατάστασης, αυτό δεν ισχύει με τις πυρκαγιές που κατακαίνει την Ελλάδα. Εδώ, δεν υπάρχει δικαιολογία. Γιατί όλοι γνωρίζαμε. Υπήρχε το Μάτι.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτος με 10 μονάδες διαφορά ο Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου...

Σοβαρές καταγγελίες από μηχανικούς Χανίων για παρατυπίες σε δικαστικό έλεγχο – Αποφάσισαν αποχή

Μηχανικοί των Χανίων καταγγέλλουν σοβαρές παρατυπίες κατά τη διάρκεια...

Εστίαση: Φορολογούν τώρα και τα… πουρμπουάρ – Τα POS μετατρέπουν το φιλοδώρημα σε μέρος του μισθού

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει στα καταστήματα εστίασης...

«Νομοθετήστε για τα smartphones σαν να είναι τσιγάρα», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ

Την άποψη ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους...