17.8 C
Chania
Thursday, November 14, 2024

Ειδικευόμενοι γιατροί του Βενιζέλιου Νοσοκομείου: Καλύπτουμε τα κενά ενός διαλυμένου τομέα Υγείας, δουλεύουμε 32 ώρες άυπνοι και πρέπει να ανεχόμαστε τις δηλώσεις του εκάστοτε κύριου Μάρκου

Ημερομηνία:

Οι ειδικευόμενοι γιατροί του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του ΚΕΣΥ Κώστα Μάρκου που χαρακτήρισε τους ειδικευόμενους γιατρούς “εκπαιδευόμενους και όχι εργαζόμενους” απαντούν και μιλούν για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι παραμένουν άυπνοι έως και 32 ώρες ενώ έχει προηγηθεί 24ώρη γενική εφημερία.

Διαβάστε την ανακοίνωση των ιατρών:

Τα μέλη του συλλόγου ειδικευόμενων γιατρών απαντούν στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΚΕΣΥ, χαρακτηρίζοντας τους “εκπαιδευόμενους και όχι εργαζόμενους”

Η ίδιοι με μια μακροσκελή ανακοίνωση απαντούν για τις άθλιες συνθήκες εργασίεας που μάλιστα αναφέρουν ότι παραμένουν άυπνοι 32 ώρες μετά από 24ωρη γενική εφημερία

Με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΚΕΣΥ Κώστα Μάρκου, αναφορικά με τους ειδικευόμενους-εκπαιδευόμενους και όχι εργαζόμενους , το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου ειδικευομένων Β.Π.Γ.Ν.Η. λαμβάνει θέση και τάσσεται ενάντια σε κάθε δήλωση που υποβαθμίζει το έργο των ειδικευόμενων ιατρών, οι οποίοι είναι οι εργαζόμενοι που στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα ελληνικά νοσοκομεία παρά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας.

Επειδή, λοιπόν, τις συγκεκριμένες – εκτός πραγματικότητας – αναφορές αλλά και τις συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις τις έχουμε ακούσει ξανά, με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έφεραν τη χώρα και την Υγεία στην τωρινή κατάσταση και τις ακούμε πάλι με όσους ανέλαβαν να συνεχίσουν το καταστροφικό έργο των προηγούμενων, οφείλουμε να ενημερώσουμε αυτούς  (ΚΕΣΥ, Υπουργείο Υγείας) που θα έπρεπε να είχαν ήδη γνώση της κατάστασης, τα εξής:

Τα τελευταία χρόνια στη δίνη μιας κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που έχει επιβληθεί στη χώρα μας , μεγάλο μέρος του επιστημονικού κόσμου έχει αναγκαστεί να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, προς ανεύρεση καλύτερων συνθηκών εργασίας, τόσο σε επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ειδικότερα στο χώρο της υγείας τεράστιο ποσοστό  νέων ιατρών ωθείται στην μετανάστευση , την ώρα που κλινικές κλείνουν και νοσοκομεία υπολειτουργούν ελλείψει  προσωπικού με αποτέλεσμα το πλήγμα στην δημόσια υγεία να είναι ανεπανόρθωτο.

Σε αυτήν λοιπόν την πραγματικότητα των ελληνικών νοσοκομείων, με τα τεράστια κενά σε θέσεις εργασίας και τις ολοένα αυξανόμενες εργασιακές απαιτήσεις, οι ειδικευόμενοι ιατροί που αποφάσισαν να μείνουν και να ειδικευτούν στην Ελλάδα καλούνται εκτός από τις καθημερινές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εργασίας και εκπαίδευσής τους, να ανέχονται και τις δηλώσεις του εκάστοτε κύριου Μάρκου που υποτιμάει τους ιατρούς που δίνουν καθημερινά τη ψυχή τους προκειμένου να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και να συνεχίζεται να παρέχεται δωρεάν δημόσια υγεία σε όλους  τους πολίτες που υποφέρουν εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι ειδικευόμενοι ιατροί λοιπόν, είναι βαριά εργαζόμενοι καθώς είναι αυτοί που στελεχώνουν τόσο τις κλινικές και τα εργαστήρια του νοσοκομείου σε καθημερινή βάση, αλλά είναι και οι γιατροί της πρώτης γραμμής που στελεχώνουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και είναι αυτοί που μένουν άυπνοι μέχρι και 32 ώρες μετά από 24ωρή γενική εφημερία, καθώς οι ελλείψεις σε θέσεις εργασίας είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μην παίρνουν τα προβλεπόμενα από το νόμο ρεπό τα οποία δικαιούνται και οφείλουν οι διευθυντές των κλινικών να δίνουν μετά από 24ωρη εργασία-εφημερία, καθώς δεν ‘’βγαίνει’’ η δουλειά των τμημάτων τα πρωινά μετά από τις εφημερίες .

Όσο για το κατά πόσο οι ειδικευόμενοι ιατροί είναι εκπαιδευόμενοι στα ελληνικά νοσοκομεία, όπως αναφέρει ο κ. Μάρκου που μάλλον απέχει πολύ από την πραγματικότητα, να ενημερώσουμε ότι η εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών δεν είναι ενιαία όπως θα όφειλε αλλά εξατομικεύεται ανάλογα με το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόμαστε-εκπαιδευόμαστε και φυσικά από την πρόθεση και διάθεση των μόνιμων ιατρών του ΕΣΥ που στελεχώνουν τα νοσοκομεία.  Η εν λόγω πρόθεση λοιπόν στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μηδαμινή τόσο λόγω των αντίξοων εργασιακών συνθηκών που βιώνουμε σε καθημερινή βάση, όσο και λόγω των τεράστιων  ελλείψεων σε προσωπικό. Από την άλλη και οι ειδικευόμενοι ιατροί συχνά από τη δική μας μεριά, συνήθως θυσιάζουμε την εκπαίδευση μας  στο βωμό της εργασίας καθώς σαν προτεραιότητα βάζουμε τους ασθενείς μας. Άρα οι ειδικευόμενοι ιατροί είναι πολύ περισσότερο εργαζόμενοι παρά εκπαιδευόμενοι στα ελληνικά νοσοκομεία του σήμερα.

Με αφορμή λοιπόν την ελλιπή και ανισομερή εκπαίδευση που γίνεται στα νοσοκομεία της χώρας, και ενόψει του νομοσχεδίου που πρόκειται να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί στα τέλη του 2017, που αφορά πανελλήνιες εξετάσεις για ειδικότητα μόνο 3 φορές το χρόνο και ετήσια αξιολόγηση κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, το υπουργείο υγείας πριν μεταβεί σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οφείλει να λάβει υπόψη την εκπαίδευση δύο και τριών ταχυτήτων που συμβαίνει στα ελληνικά νοσοκομεία , την ανυπαρξία  τόσο εκπαιδευτών όσο  και πολλές φορές προγράμματος σπουδών , το οποίο ακόμα και αν υπάρχει καταστρατηγείται στο βωμό της εξυπηρέτησης των βασικών αναγκών της κάθε κλινικής. Θα πρέπει να οριστούν συγκεκριμένοι εκπαιδευτές,  οι οποίοι θα αφοσιώνονται  σε ένα ενιαίο πανελλαδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης , το οποίο θα τηρούν αυστηρά και πάνω στο οποίο θα αξιολογούνται οι ίδιοι πριν από την αξιολόγηση των ειδικευομένων.  Θα ερωτηθεί βέβαια  κανείς στην Ελλάδα του σήμερα,  ποιος θα αξιολογήσει ποιον, με ποια κριτήρια, κατά πόσο θα υπάρχει αξιοκρατία και κατά πόσο ένα τέτοιο ενιαίο σύστημα θα μπορέσει να μείνει αδιάβλητο.

Όλα αυτά όμως έρχονται να καλύψουν, πιθανά και όχι τυχαία, το σημείο των δηλώσεων που αφορά τη μετακίνηση των ειδικευόμενων και ειδικευμένων ιατρών μέσα στα νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας . Ειδικευόμενους ιατρούς λοιπόν νομάδες ονειρεύονται οι υψηλά ιστάμενοι του Υπουργείου Υγείας. Γνωρίζαμε ότι οι ειδικευόμενοι γεμίζουν τις τρύπες και τα κενά του ΕΣΥ αλλά μάλλον δεν υπάρχουν όρια σε αυτή τη τακτική. Τακτική η οποία έρχεται σε αντίθεση με την έννοια και τη πράξη της εκπαίδευσης για την οποία τόσο γίνεται λόγος από τον κ. Μάρκου. Αλήθεια πόσο εκπαιδευτικό, εποικοδομητικό και ρεαλιστικό είναι να αλλάζει μέρος εργασίας ένας ιατρός ανά πάσα ώρα και στιγμή; Και όλα αυτά τη στιγμή που θα αξιολογούμαστε ανά έτος. Ας ελπίσουμε ότι  η αξιολόγηση δε θα συμπίπτει με τη μετακόμιση!!

Ο σύλλογος ειδικευομένων ΒΠΓΝΗ, τάσσεται ενάντια σε κάθε παράνομη μετακίνηση συναδέλφων που καταπατάει τόσο τα ατομικά μας  δικαιώματα όσο και το συλλογικό εργατικό δίκαιο όλων  των εργαζομένων, προκειμένου να καλυφθούν οι ‘’τρύπες’’ του ΕΣΥ.

Η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει με τις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου οι νέοι ιατροί να έχουν την δυνατότητα να κάνουν την ειδικότητα στη χώρα τους, να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό και έτσι η δημόσια υγεία να σταθεί στα πόδια της εξυπηρετώντας την δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ειδικευομένων ΒΠΓΝΗ”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πάνω από 20% το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου – Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό μετά τη νέα...