14.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Εικονικοί πρόσφυγες στο μετασύμπαν

Ημερομηνία:

Της Τασούλας Καραϊσκάκη

Το σύμπαν είναι μια λέξη συναρπαστική. Συνδέεται με την έννοια της απεραντοσύνης, του κοσμικού απείρου, του απεριόριστου χωροχρόνου, με την πρωταρχική άφθαρτη αιτία των πραγμάτων, την πρώτη ύλη της ζωής. Με τη γένεση του κόσμου, το μυστήριο και τον γρίφο της ύπαρξης. Μετασύμπαν είναι ό,τι γεννήθηκε από την έκρηξη ενός προγενέστερου σύμπαντος, αλλά και ένα σύνολο παράλληλων συμπάντων, εναλλακτικών κόσμων, ένα πολυσύμπαν, που περικλείει όσα υφίστανται κι όσα κάποτε θα υπάρξουν.

Metaverse ή meta. Ο διάδοχος του Facebook, το νέο στοίχημα των τεχνολογικών κολοσσών, είναι επινόηση της cyberpunk κουλτούρας των 90s – κάθε έμπνευση εκπορεύεται από μια ικανότητα υπερβολής. Το meta ως προϊόν της επαυξημένης πραγματικότητας, ως σύζευξη του φυσικού και του εικονικού κόσμου, δεν είναι απλώς ένα φανταστικό σύμπαν, όπως ο Γαλαξίας του Πολέμου των Αστρων του Λούκας, το Χόγκουαρτς της Ρόουλινγκ, η Μέση Γη του Τόλκιν, η φουτουριστική Νέα Υόρκη της Μάρβελ, αλλά ένας εικονικός κόσμος όπου η ζωή μας θα επαναλαμβάνεται ψηφιακά. Θα μπαινοβγαίνουμε σε αυτόν από το φυσικό μας περιβάλλον, όπως ο ιδιοφυής χάκερ Χίρο, ο ήρωας του Νιλ Στίβενσον, επινοητή του όρου metaverse, στο Snow Crash (1992, εκδ. Μέδουσα, 2017), ο οποίος δραπετεύει από το δυστοπικό χαοτικό Λος Αντζελες με τις περιφραγμένες κοινότητες και τους ιδιωτικούς στρατούς στο θαυμαστό του μετασύμπαν. Κινείται τόσο αβίαστα μεταξύ ψηφιακής και φυσικής πραγματικότητας, που καθίστανται μεταξύ τους αξεδιάλυτες.

Εδέμ ή παγίδα, μακριά από τα καυτά και τα επείγοντα, ο κόσμος όπου η ζωή θα επαναλαμβάνεται ψηφιακά;

Ο εικονικός κόσμος του Στίβενσον μάλλον δεν απέχει πολύ από το metaverse του Ζούκερμπεργκ. Οι νέοι Χίρο θα φορούν τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και τα άβατάρ τους θα ζουν μια σχεδόν απτή ζωή – πάρτι με φίλους σε ψηφιακά σπίτια, εργασία σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε εικονικά ακίνητα, συνεργασίες με άβαταρ συναδέλφων σε ψηφιακά γραφεία, αγορές προϊόντων με tokens, ταξίδια στα δυσθεώρητα πέρατα της Γης και εξερευνήσεις στ’ αστέρια. Το metaverse δεν είναι βιντεοπαιχνίδι, Second Life, Roblox ή Fortnite, αλλά μια τεράστια πραγματική αγορά καμωμένη από ένα γιγαντιαίο δίκτυο πλατφορμών όλων των εταιρειών (οι οποίες θα συμπράξουν για τη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου ενοποιημένου εικονικο-φυσικού κόσμου), ένα υπερμέγεθες χρηματιστήριο υλικών και άυλων αγαθών με μυριάδες ταυτόχρονες ανόδους και καθόδους, ένας μεταπολιτισμός που θα αναπτύσσεται σε πολλαπλά παράλληλα επίπεδα.

Θα κληρονομήσει τις στρεβλώσεις των κοινωνικών δικτύων; Τη συγκέντρωση της εξουσίας σε λίγα χέρια, την αδυναμία πραγματικού ελέγχου του αχανούς ψηφιακού περιεχομένου, την καθολική ψηφιακή επιτήρηση και τη χειραγώγηση απόψεων. Θα αποκτήσει τις αρρώστιες τους; Την παραπληροφόρηση, τον ιδεολογικό εξτρεμισμό, τη ρητορική μίσους, τους διχασμούς, τις δολοφονίες χαρακτήρων, τα αρνητικά νοήματα της Ιστορίας. Θα αναπαραγάγει τους μηχανισμούς εθισμού; Διότι η αυτοπροβολή, η αδιάκοπη επιβεβαίωση των προκαταλήψεων και των θέσεών μας, η δυνατότητα πρόσβασης στα άλλοτε κλειστά μέσα επικοινωνίας, η συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο, η απρόσκοπτη διασπορά ιδεών πυροδοτούν μια αλυσίδα μικρών απολαύσεων ως ανταμοιβή για τη διαρκή προσκόλλησή μας στα δίκτυα. Στον εικονικό κόσμο, η τεχνολογία αποκαθιστά τις απογοητεύσεις που δημιουργεί η πραγματικότητα, η οποία αψηφά επιθυμίες και προσδοκίες. Από την άλλη, η προσκόλληση αυτή, κατά τους νευροεπιστήμονες, αλλάζει τη νευροχημεία μας, αναπλάθει τον εσωτερικό μας κόσμο, επηρεάζει αποφάσεις, σταδιοδρομίες, την οικονομία, την πολιτική, μετασχηματίζει την κοινωνία.

Το Facebook δεν αποτελεί λείψανο μιας μακρινής εποχής, και τα σκότη του δεν αποσείονται με ακόμη περισσότερο Facebook/Meta, με το ολοκληρωτικό βύθισμα εντός του. Επιπλέον, το μετασύμπαν του Ζούκερμπεργκ μοιάζει να είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από την οπτικοποίηση του διευρυνόμενου κόσμου μεικτής πραγματικότητας που έχουν ήδη πλάσει οι ψηφιακές πλατφόρμες. Μπορεί να είναι μια Εδέμ, η μόνη ανακουφιστική διέξοδος σε έναν ολοκαίνουργιο αμόλευτο κόσμο απερίγραπτων απολαύσεων, όμως ενδέχεται να κάνει περισσότερο εκκωφαντική τη σημερινή κακοφωνία, να διασπείρει κι άλλο τη σύγχυση, να εγκλωβίσει τους χρήστες του σε περισσότερο στεγανές φούσκες, μακριά από τις επίγειες κρίσεις και την πιεστική ανάγκη για πλανητική σύγκλιση. Αν ριζώσουμε εκεί, εκπατρισμένοι από τη φυσική πραγματικότητα, αποσπασμένοι από τις πρότερες παραφορές της ύλης, μη θέλοντας να απομυζήσουμε κάτι θετικό από το προβληματικό έξω, μάλλον θα καταστρεφόμαστε αργά μαζί του.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Συμβουλές για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2025

Οι χειμερινές εκπτώσεις 2025 αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13...

Χανιά: Στέλνουν παραγεγραμμένες οφειλές από τη Δημοτική Αστυνομία σε έκπληκτους πολίτες

Ζήτημα που εγείρει προβληματισμούς και αγανάκτηση στους πολίτες φέρνει...

Θλίψη στα Χανιά: Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Βλοντάκη, η φωνή του Ράδιο Ταξί Ερμής

Σε βαρύ πένθος βρίσκεται η οικογένεια του Ράδιο Ταξί...

Κρήτη: 30 άνδρες εγκατέστησαν το panic button

Στα… ψιλά πέρασε μια σημαντική παράμετρος της αυξητικής τάσης...