12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Ειρήνη Δημητρουλάκη: «Εμείς δεν κάνουμε πίσω, προχωράμε» – Συνέντευξη της προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Χανίων σχετικά με την σύλληψή της

Ημερομηνία:

Τώρα διώκεται και ο συνδικαλισμός | Την Πέμπτη 14 Μαρτίου η πρόεδρος του πρωτοβάθμιου Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Χανιά και μέλος του ΠΑΜΕ, Ειρήνη Δημητρουλάκη, συνελήφθη από την αστυνομία στο χώρο εργασίας της επειδή υποστήριξε, ως όφειλε, την απολυμένη υπάλληλο ιδιωτικού καταστήματος ύστερα από καταγγελία που έκανε η ίδια στην επιθεώρηση εργασίας.

Η σύλληψη προκλήθηκε ύστερα από μήνυση της διευθύντριας του καταστήματος τόσο εναντίον της προέδρου του σωματείου όσο και εναντίον της απολυμένης για συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση και απειλές. Η κα Δημητρουλάκη μας μίλησε σχετικά με το περιστατικό: «Μία βδομάδα πριν τη σύλληψή μου, στις 5 Μαρτίου, κάναμε παρέμβαση στο κατάστημα όπου συζητήσαμε με τη διεύθυνση τα παράπονα που μας είχαν θέσει οι εργαζόμενοι εκεί, χωρίς φυσικά να αναφέρουμε τα ονόματά τους. Τα παράπονα αυτά επικεντρώνονταν στο θέμα των ατομικών συμβάσεων, τις οποίες πιέζονταν οι εργαζόμενοι να υπογράψουν, αλλά και των αδειών που δικαιούνταν αλλά δεν έπαιρναν. Η διευθύντρια εξοργίστηκε με την παρουσία μας εκεί και καθώς φεύγαμε μας δήλωσε ότι γνωρίζει ποια υπάλληλος έκανε τα παράπονα και θα την απολύσει, μαζί με άλλα τέσσερα άτομα. Πράγματι, την άλλη μέρα απολύθηκε μία υπάλληλος, η οποία είχε απεργήσει στις προηγούμενες δύο απεργιακές κινητοποιήσεις και της είχε γίνει τότε σύσταση ότι “τέτοιο μοντέλο εργασίας δεν το θέλουμε εδώ”. Η αιτιολόγηση της απόλυσης έγινε στη βάση μικροπεριστατικών που κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι “Δεν μπορούσαμε να συνεργαστούμε άλλο”. Το Εργατικό Κέντρο Χανιών παρενέβη ζητώντας ανάκληση της απόλυσης, επί ματαίω.  Έτσι, η απολυμένη προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας καθώς η απόλυση για συνδικαλιστικούς λόγους είναι παράνομη , γεγονός που προκάλεσε φυσικά και τη δική μας παρέμβαση. Ως σωματείο κάναμε αυτό που οφείλαμε, δηλαδή δηλώσαμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας στην εργαζόμενη κάνοντας διήμερη παράσταση διαμαρτυρίας (11 & 12 Μαρτίου) έξω από το κατάστημα όπου εργαζόταν αναρτώντας πανό ενάντια στις απολύσεις. Δεν συνέβη τίποτα το ιδιαίτερο εκεί, αλλά στο μεταξύ η διευθύντρια του καταστήματος κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση και απειλές, γενικά και αόριστα, ζητώντας την αυτόφωρο σύλληψή μου καθώς και της απολυμένης. Μάλιστα, απλή μήνυση κατέθεσε προς τα υπόλοιπα μέλη του σωματείου.

»… Στις 14 Μαρτίου το απόγευμα ήρθε η αστυνομία και με συνέλαβε στη δουλειά μου. Ο εργοδότης μου είχε μείνει έκπληκτος και προσπαθούσα να του πω να μην ανησυχεί, πως δεν έχω κάνει τίποτα και θα επιστρέψω. Με προφορική εντολή του εισαγγελέα αφέθηκα ελεύθερη, αλλά τώρα περιμένω την απόφασή του και την προανακριτική εξέταση». Με αυτά τα λόγια περιγράφει η Ειρήνη Δημητρουλάκη το περιστατικό, το οποίο φυσικά δεν παραλείπει να σχολιάσει. «Επιδιώκουν τη φίμωση όλων των εργαζομένων. Αυτές οι ενέργειες συνιστούν ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Εντάσσεται το πράγμα στις πολιτικές διώξεις που γίνονται στα Χανιά, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Δείτε τι έγινε μετά την επιστράτευση στο Μετρό, όπου συνδικαλιστές διώκονται ποινικά αυτή τη στιγμή».

Βιομηχανία ποινικών/πολιτικών διώξεων στα Χανιά

Ένα πρωτοφανές κύμα ποινικών διώξεων με ξεκάθαρα πολιτικά κριτήρια έχει στηθεί τους τελευταίους μήνες στα Χανιά εναντίον όσων παραμένουν ενεργοί και αντιδρούν στη μνημονιακή πολιτική. Τα όρια φαίνεται να ξεπεράστηκαν με την αυτόφωρη σύλληψη συνδικαλίστριας επειδή το σωματείο στο οποίο προεδρεύει έκανε παράσταση διαμαρτυρίας υπέρ συναδέλφου που απολύθηκε παρανόμως! Τώρα και αυτό το όριο φαίνεται να ξεπερνιέται καθώς, μετά τη σύλληψη της Ε. Δημητρουλάκη, ακολούθησε και η σύλληψη του προέδρου του συλλόγου κτηνοτρόφων κ. Μανούσου Σταυριανουδάκη ύστερα από μήνυση του σούπερ μάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος, επειδή οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους. Ακολούθησε νέα διαμαρτυρία, με σύλληψη άλλων τριών μελών του ΔΣ του συλλόγου ύστερα από νέα μήνυση του σούπερ μάρκετ.

Όλοι στα Χανιά γνωρίζουν ότι έχει στηθεί μια βιομηχανία ποινικοποίησης της διαμαρτυρίας και της αλληλεγγύης. Το παραπάνω περιστατικό δεν ήταν το πρώτο ούτε, δυστυχώς, το τελευταίο που συνέβη στα Χανιά τους τελευταίους μήνες. Όμως, όταν ασκείται η νόμιμη συνδικαλιστική δράση, η ποινική δίωξη συνιστά αναβάθμιση του επιπέδου καταστολής των κινημάτων και των συνδικαλιστών.

Στο παιχνίδι αυτό της κυβέρνησης που θέλει να ποινικοποιήσει κάθε πολιτική δράση συμμετέχει, εκτός από την αστυνομία, και η Χρυσή Αυγή. Να θυμίσουμε ότι στις 25 Μαρτίου 2012 η αστυνομία συνέλαβε 3 άτομα (το ένα επειδή τραβούσε φωτογραφίες!) και προσήγαγε άλλα 62 όταν η πορεία διαμαρτυρίας συγκρούστηκε με μια χούφτα νεοναζί της Χ.Α. αφού ένας εξ αυτών έβγαλε όπλο! Η αστυνομία επενέβη όταν οι νεοναζί απειλήθηκαν να φάνε ξύλο και κανείς εξ αυτών δεν προσήχθη παρά την οπλοφορία! Στο τμήμα διεξήχθησαν βασανιστήρια: έναν νέο τον έβαλαν γδυτό στο πάτωμα να λέει το «πάτερ υμών». Τότε δεν ασκήθηκε καμία μήνυση από τους διαδηλωτές ύστερα από έντονο τραμπουκισμό τους στην ασφάλεια. Αρκετοί εξ αυτών ήταν μαθητές άλλωστε. Τέλος(;), όταν στις 2 Απριλίου 2013 μέλη της Χρυσής Αυγής έκαναν μεθυσμένα το γύρο της πόλης τραμπουκίζοντας πολίτες και χτυπώντας μετανάστες, η αστυνομία επενέβη μόνο όταν πολίτες έθεσαν τέρμα σε αυτή την κατάσταση, πετώντας μάλιστα τον Βλαμάκη στη θάλασσα. Στη συνέχεια η αστυνομία, καθ’ υπόδειξη του Βλαμάκη, συνέλαβε άσχετη με το συμβάν συνδικαλίστρια δασκάλα, ενώ στο τμήμα προχώρησαν και σε μηνύσεις ανθρώπων ήδη στοχοποιημένων μέσα από τα κινήματα, κυρίως δημοσίους υπαλλήλους, που πλήττονται μέσω του νόμου που τους θέτει σε αργία αν παραπεμφθούν ποινικά. Κατά παράδοξο τρόπο, ο μεθυσμένος υποψήφιος της Χ.Α. κατονόμασε τα άτομα με πλήρη στοιχεία, μέχρι και αριθμούς ταυτότητας!

Γιατί στα Χανιά;

Αν στις παραπάνω διώξεις προσθέσουμε και αυτές που έχουν δρομολογηθεί εναντίον των ανθρώπων που αντιστάθηκαν το 2010 στη λεηλασία των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Αποπηγάδι, όπου για χάρη της πολυεθνικής EDF κινητοποιήθηκαν τα ΜΑΤ μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες (βλ. Αποπηγάδι: νερό, το πιο πολύτιμο αγαθό, Unfollow #7)… Αν προσθέσουμε την πειθαρχική δίωξη εναντίον του καθηγητή του Πολυτεχνείου Δημήτρη Πατέλη επειδή άσκησε δημόσια κριτική στον πρώην πρύτανη για παρανομίες, που έχουν πιστοποιηθεί από το ΣτΕ… Αν προσθέσουμε και την πειθαρχική δίωξη εναντίον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων Γιάννη Πενταγιώτη με αφορμή ανοικτή επιστολή του αναφορικά με τις κινητοποιήσεις του κλάδου και το χρέος όλων να αντισταθούν στο “καθεστώτος κατοχής”…, τότε είναι σαφές ότι κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Αυτές οι διώξεις γίνονται με τόσο έντονο και απροσχημάτιστο τρόπο που έχουν προβληματίσει πολύ κόσμο στα Χανιά, κόσμο που αναρωτιέται για ποιο λόγο γίνονται αυτά στην πόλη τους. Οι γνώμες ποικίλουν φυσικά. Οι περισσότερες εστιάζουν στο γεγονός ότι τα Χανιά αποτελούν μία από τις πιο ενεργές και κινηματικές επαρχιακές πόλεις στην Ελλάδα με αντιμνημονιακή δράση – δράση που πρέπει να παταχθεί σύμφωνα με την κυβέρνηση.  Άλλοι στη σχετικά καλή επικοινωνία και συνεργασία των διαφόρων ομάδων, και άλλοι στο γεγονός ότι αυτή η στήριξη και συνεργασία δεν αφήνει περιθώρια στην αστυνομία να προβεί στην πολυπόθητη εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera, έναν από τους «χώρους ανομίας» για την κυβέρνηση αλλά όχι και για τους χανιώτες. Όπως και να’ χει, τα Χανιά δεν αποτελούν ίσως μια ιδιαιτερότητα καθώς, σε πανελλαδικό επίπεδο, η κυβέρνηση πραγματοποιεί πολύπλευρες επιθέσεις σε ανθρώπους, ομάδες και χώρους που αντιτίθενται ενεργά στα σχέδιά της. Με αυτή την έννοια, θα ήταν ίσως προτιμότερο να αφήσουμε την Ειρήνη Δημητρουλάκη να «γράψει» τον επίλογο αυτού του ρεπορτάζ.

«Σε λίγο δεν θα επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε ως σωματείο. Στον Πειραιά έστειλαν αστυνομικούς σε συνέλευση πρωτοβάθμιου σωματείου. Πρέπει να οργανωθούν οι εργαζόμενοι, να είναι πιο ισχυροί. Τώρα με τις ατομικές συμβάσεις ο εργαζόμενος χάνει. Όμως, όσες φορές μας έχουν προσεγγίσει και συμβουλευτεί εκ των προτέρων, έχουμε νίκη. Όλες τις φορές. Μόνος δρόμος είναι η ενίσχυση των συνδικάτων. Εμείς δεν κάνουμε πίσω, προχωράμε.»

Περισσότερα άρθρα, συνεντεύξεις καθώς και έρευνες μπορείτε να βρείτε και στην προσωπική ιστοσελίδα της δημοσιογράφου στο www.nellypsarrou.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ