19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης: “Πρέπει να υπερασπιστούμε το διάλογο των πολιτισμών για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο”

Ημερομηνία:

«Πρέπει να υπερασπιστούμε το διάλογο των πολιτισμών για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο και αν δεν το κατανοήσουμε αυτό και δεν το πράξουμε θα είναι αργά για την ανθρωπότητα. Αυτό η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης το έχει καταλάβει και το υπηρετεί για αυτό και εγώ προσωπικά, θα βρίσκομαι δίπλα της στο μετερίζι της και συμπαραστάτης της», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας της ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων.

Ο κ. Παυλόπουλος απόψε, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ιεραρχών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, των Αρχιεπισκόπων Αλβανίας και Κύπρου, ιεραρχών ξένων δογμάτων, του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων από όλη την Κρήτη, εξήρε το έργο που για 50 χρόνια διακονεί η Ο.Α.Κ αλλά και τις δράσεις της που όπως ανέφερε, υπηρετεί και υπερασπίζεται με παρρησία την Ορθόδοξη Πίστη και το λόγο της αλήθειας.

Τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου επιβεβαίωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς όλους όσους εργάζονται με ζήλο στην ΟΑΚ. «Με τη βοήθεια του θεού, στους καιρούς με τις μεγάλες ή τις μικρές προκλήσεις, πορευόμαστε με ειρήνη και αγάπη με πραότητα, μένοντας πιστοί στην κρίση αλλά και την διακονία όλων», Το Πατριαρχείο όπως ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρει ακέραια την ευθύνη να διατηρηθούν όλα σε μία τάξη, ώστε να μην μετατραπεί η εκκλησία σε ένα συντεχνιακό μόρφωμα που θα εξυπηρετεί και θα προωθεί ίδια συμφέροντα, «που δεν θα είναι πάντοτε ακραιφνώς εκκλησιαστικής φύσης και επίσης το Οικουμενικό Πατριαρχείο οφείλει να διασφαλίζει την ενότητα ώστε να μπορέσει να μεταφέρει την αλήθεια», είπε.

Για έργο θεάρεστο και κατανοητό έκανε λόγο ο υφυπουργός εξωτερικών που εκπροσώπησε την κυβέρνηση Μάρκος Μπόλαρης,στην εκδήλωση επισημαίνοντας πως: «Πρόκειται για μία επιτυχημένη προσπάθεια που είναι η λειτουργία της ορθοδόξου Ακαδημίας, με Ορθόδοξη μαρτυρία. Μία μαρτυρία ευθύνης δείχνοντας παράλληλα ότι η Κρητική αναγέννηση συνεχίζεται».

Ο Υφυπουργός μετέφερε τα συγχαρητήρια αλλά και τις ευχές για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων και τη λειτουργία της ορθοδόξου ακαδημίας τόσο από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και όπως ανέφερε έχει την πεποίθηση ότι: «Ο ιδρυτής της ακαδημίας ο Μακαριστός ιεράρχης Ειρηναίος, είχε την απόλυτη πεποίθηση ότι υπήρξε και αποδείχθηκε αυτό, εντολοδόχος του ιδρυτή της εκκλησίας Αποστόλου Τίτου. Και είναι το έργο η προσφορά και η διακονία της ορθόδοξης Ακαδημίας που αποδεικνύει τη μέγιστη θεία οικονομία και εντολή που έδωσε ο Απόστολος Παύλος, στον πρώτο επίσκοπο Κρήτης τον Απόστολο Τίτο. Η εκκλησία της Κρήτης στην οποία υπάγεται η ορθόδοξη ακαδημία, είναι μία εκκλησία αγώνων και προσφοράς μία εκκλησία που δημιουργεί διαρκώς θεολογικά και πολιτιστικά πλεονάσματα σε ανθρώπινο δυναμικό ώστε να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες και άλλων εκκλησιών εντός και εκτός του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Στους καιρούς που έρχονται στους καιρούς και τους αιώνες στις προκλήσεις που έρχονται, η διακονία όπως αυτή της ορθοδόξου ακαδημίας είναι πολύ χρήσιμη και πρέπει να την προασπίσουμε και υπερασπιστούμε και στα εκκλησιαστικά και στα ιστορικά βήματα της, αλλά και σε ότι αφορά στις σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν στα φαντάσματα του παρελθόντος που απειλούν τον άνθρωπο, δίνοντας ένα καινούργιο ένα νόημα και βρίσκοντας παράλληλα καινούργιους δρόμους, όπως χρειάζεται για μία δουλειά όπως αυτή, η οποία γίνεται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης».

Η Περιφέρεια Κρήτης πέρα από τη συνεχή ενίσχυση στις δράσεις και το έργο της Ακαδημίας, θα χρηματοδοτήσει το έργο της ανακαίνισης της παλιάς πτέρυγας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα της εκδήλωσης για τα 50 χρόνια της Ακαδημίας. «Θα ανταποκριθούμε στο αίτημα κι όπως με τις υπηρεσίες μας βοηθήσαμε για τη μελέτη έτσι και θα χρηματοδοτήσουμε το έργο ανακαίνισης και παρακαλούμε Παναγιότατε να έρθετε να το εγκαινιάσετε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης ανταποκρινόμενος στο αίτημα για αναβάθμιση των παλαιών υποδομών του Ιδρύματος.

Σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο κ. Αρναουτάκης είπε πως: «Προσβλέπουμε στην πνευματική δύναμη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, το οποίο ακόμη και σε πιο χαλεπούς καιρούς, υπήρξε φάρος ελπίδας και στήριγμα του γένους, διασώζοντας μαζί με την πίστη και την ελληνική γλώσσα και την ξεχωριστή πολιτισμική μας ταυτότητα». Επισήμανε επίσης πως η Ακαδημία προάγει το εκκλησιαστικό φρόνημα, καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της εκκλησίας και της Ορθοδοξίας γενικότερα δεδομένου ότι συνυπάρχει η επιστημονική μόρφωση και ο ιεροπρεπής βίος, ενώ προάγεται η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Απευθυνόμενος στους Ιεράρχες αλλά και τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο περιφερειάρχης Κρήτης τους είπε ότι γνωρίζουν καλά πως η κοινωνία βρίσκεται σε σύγχυση αφού βιώνει έντονα το αίσθημα της ανασφάλειας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Η ορθόδοξη εκκλησία έχει τη δύναμη όμως να προσφέρει διέξοδο όπως έχει αποδειχτεί από την μακραίωνη πορεία της. Μπορεί να πλησιάσει το σύγχρονο άνθρωπο να του προσφέρει κοινωνία σχέσεων, με αγάπη ταπεινοφροσύνη και σεβασμό προς την ταυτότητα του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο προσβλέπουμε όλοι σε πρωτοβουλίες της ορθοδόξου εκκλησίας που ανά τους αιώνες έχει προσφορά μεγάλη».

Μιλώντας για στην εκδήλωση ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου και πρόεδρος της ΟΑΚ κ Αμφιλόχιος είπε πως η λειτουργία της ακαδημίας αφορά σε: «Μία Παρουσία πού εδράζεται στο παρελθόν και διακονεί το μέλλον. Μία σχέση προσφοράς, σχέση η οποία υποστηρίζει με το έργο της, την ορθοδοξία και τον άνθρωπο. Στους στόχους της ορθόδοξης ακαδημίας Κρήτης είναι, η ανάπτυξη του χριστιανισμού, η θέση της Κρήτης στη Μεσόγειο ως σταυροδρόμι πολιτισμών ιδεών και θρησκειών καθώς αποτελεί το νησί, το κέντρο τριών ηπείρων, αλλά και τα κίνητρα για ανάπτυξη με τα δεδομένα της οικουμενικής εποχής που ξεκινά στις αρχές του εικοστού αιώνα κορυφώνεται ύστερα από τη λήξη των δύο παγκοσμίων πολέμων και εξακολουθεί μέχρι σήμερα», ανέφερε τονίζοντας παράλληλα πως η Μεσόγειος από σημείο διακίνησης του εμπορίου των ιδεών της πολιτισμικότητας και της ζωής, γίνεται πέρασμα θανάτου -όπως όλοι έχουν αναγνωρίσει. Και η Κρήτη όπου και βρίσκεται η ΟΑΚ, λόγω της νευραλγικής θέσεως της, τόσο από γεωγραφικής απόψεως όσο και ως γέφυρα ανάμεσα στις τρεις γηραιές Ηπείρους, αποτελεί ανέκαθεν σημείο και οχυρό στρατηγικής σημασίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ισχυρών της γης.

Στην Κρήτη που αναπτύχθηκαν μεγάλοι πολιτισμοί, στο νησί αυτό δραστηριοποιείται και η Ορθόδοξη Ακαδημία η οποία σύμφωνα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ΄ «Διέδωσε το διάλογο ως μέσο επικοινωνίας για σημαντικά ερευνητικά επιστημονικά θεολογικά συνεδρία, μέσα από ορθόδοξες και χριστιανικές συναντήσεις και κατέστη κέντρο εκκλησιαστικό, ορθόδοξο και Οικουμενικό και κέντρο πολιτισμού. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για όλη τη συνεισφορά της τόσο στην ορθοδοξία όσο και στην κοινωνία όχι μόνο της Κρήτης, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά την κοινωνία των Εθνών», ανέφερε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Για τα χρόνια που διανύουμε μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ λέγοντας πως: «Η δεκαετία του 60′ ήταν πράγματι κρίσιμη για ολόκληρη την ανθρωπότητα, διότι βρισκόταν τότε σε έξαρση τα απελευθερωτικά κινήματα που προοιωνίζονταν έναν κόσμο απαλλαγμένο από την αποικιοκρατία. Συνιστούσε ταυτόχρονα η δεκαετία εκείνη και μία περίοδο επιστημονικών προσπαθειών και αγώνων για κατάκτηση της φύσης. Άφησαν όμως να χαλαρώνουν επικίνδυνα και η κοινωνική ζωή και τα ήθη παγκοσμίως και να περιφρονούνται χωρίς προσχήματα βασικές αρχές, κοινωνικές αξίες καθώς και η ίδια η ανθρώπινη προσωπικότητα. Την ίδια περίοδο όμως, κάποιοι επιτήδειοι προέβαλαν το επιχείρημα ότι σκοπός της εκκλησίας είναι η ικανοποίηση αποκλειστικός των υπερβατικών αναζητήσεων του ανθρώπου, χωρίς να δικαιούται να έχει η εκκλησία άποψη, για τα μεγάλα σύγχρονα κοινωνικά και άλλα προβλήματα τα οποία χαρακτήριζαν οι επιτήδειοι, ως κοσμικές υποθέσεις. Ευτυχώς όμως σε οριακούς καιρούς, εμφανίζονται στη χειμαζόμενη κοινωνία άνθρωποι πρωτοπόροι. αποφασισμένη να την εξυγιάνουν και να τη μεταμορφώσουν, όχι με πομπώδη επιχειρήματα αλλά με έργα θετικά και πρακτικά. Και αυτό συνέβη και με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και τις σκέψεις ώστε να ξεκινήσει η πορεία πραγμάτωση της, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη και το συνεργάτη του καθηγητή Αλέξανδρο Παπαδερό».

Οι δυο τους ανέφερε ο κ.κ. Χρυσόστομος, κατανοούσαν ότι οι χριστιανοί δεν μπορούν οι άνθρωποι, να υμνούν τον πολιτισμό του καιρού μας: «ότι όποιες και να είναι οι επιφυλάξεις, όσο σημαντικές και να είναι οι εγκρίσεις μας απέναντί του, είμαστε αναγκασμένοι με αυτόν τον πολιτισμό να αναμετρηθούμε πνευματικά, αυτόν τον πολιτισμό να φωτίσουμε με το φως της χριστιανοσύνης και να το γονιμοποιήσουμε με ζωή, παράδοση και χριστιανικές εμπειρίες. Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα έχει κυριολεκτικά απορυθμιστεί και αξίες που για αιώνες θεωρούνταν ως βάση πολιτισμού, δε διασφαλίζονται και κατακρημνίζονται και ο σημερινός άνθρωπος διέρχεται πλάνη όπως ο άσωτος της παραβολής. Ο άνθρωπος μόνος του, ιδιαίτερα στην εποχή μας, χωρίς βοήθεια ορθόδοξη αδυνατεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα της ύπαρξής του και του προορισμού του. Μπορεί η λογική του ανθρώπου να οδηγήσει στα καταπληκτικά επιτεύγματα της προηγμένης τεχνολογίας, καταρρέει όμως μπροστά στο μέγεθος του θανάτου διότι δεν μπορεί να εναρμονίσει την ιδέα του κυρίαρχου ανθρώπου με το ευτελές παίγνιο της συμφοράς. Αν λοιπόν ήταν αναγκαία η ύπαρξη της ακαδημίας πριν από 50 χρόνια, σήμερα είναι πολύ περισσότερο από αναγκαία και αν είναι να δώσουμε απαντήσεις στον κόσμο για καίρια υπαρξιακά θέματα μπορούμε να ενισχύσουμε την ΟΑΚ στα προγράμματα της και τις δράσεις της».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μίλησε και για τον τουρκικό επεκτατισμό ο οποίος όπως είπε, απειλεί τη θρησκευτική υπόστασή μας. «Οι τρόποι με τον οποίο εκδηλώνεται ο τουρκικός επεκτατισμός είναι πολλοί και ευδιάκριτοι στον καθένα, όπως οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί και οι καθημερινές προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, η διοχέτευση στρατιών μουσουλμάνων λαθρομεταναστών σε Ελλάδα και Κύπρο, ο εποικισμός των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, η δημογραφική έκρηξη στην Τουρκία σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα σε εμάς και η υπόσκαψη των αξιών και της γλώσσας μας, η επιχειρούμενη αποσύνδεση μας από την ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων μας σε συνάρτηση με τη χαλάρωση των ηθών που επιβάλλουν ορισμένοι».

Για εξαιρετικό ξεχωριστό πνευματικό ίδρυμα στον ορθόδοξο κόσμο που είναι η ΟΑΚ έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, το οποίο συντελεί στη δημιουργική συνάντηση της ορθοδόξου παραδόσεως με τη σύγχρονη διανόηση και αφουγκράζεται τις ανησυχίες στο μεταβαλλόμενο κόσμο μας. «Με σειρά δράσεων και συνεδρίων, συμπόσιων και άλλων εκδηλώσεων και δημοσιεύσεων, προβάλλει τη σημαντικότητα χριστιανικών αξιών στις σύγχρονες πνευματικές ανακατατάξεις και αναζητήσεις. Πάντοτε με νηφαλιότητα και τόλμη που δεν είναι και πολύ συνηθισμένα χαρακτηριστικά στις μέρες μας, καταθέτει τη δυναμική μαρτυρία της Ορθοδοξίας. Αυτή την τόλμη και τη νηφαλιότητα χρειάζεται να διαθέτουμε και όλοι εμείς, για να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα του διαθρησκειακού διαλόγου και όλα τα θέματα τα οποία δημιουργούν οι συγκρούσεις με ποικίλους τρόπους από διάφορους παράγοντες», είπε ο κ.κ. Αναστάσιος.

Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης τίμησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με την ύψιστη τιμή για την προσφορά του και τη στήριξη του με το Σταυρό της Ακαδημίας και με έναν κλάδο Ελαίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...