Σε εξέλιξη από την Τετάρτη 19 Ιουνίου βρίσκονται οι εκδηλώσεις για τα 15α γενέθλια της Rosa Nera.
Το πρόγραμμα των υπόλοιπων ημερών έχει ως εξής:
Πέμπτη 20 Ιουνίου
Εκδήλωση- συζήτηση με θέμα «Τα κοινωνικά απόνερα των εθνικιστικών συλλαλητηρίων και τα ψευτοδιλλήματα της δεξιάς και αριστερής κρατικής διαχείρισης». Θα ξεκινήσει στις 8:00 μ.μ.
Παράλληλα στις 8:30 μ.μ θα έχουμε αφηγήσεις παραμυθιών με ταξιδευτές τον Νίκο και τον Ισίδωρο.
Θα ακολουθήσει θερινό καφενείο.
Παρασκευή 21 Ιουνίου
Εκδήλωση-συζήτηση «Γιατί είμαστε ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων; Κρητικές δυστοπίες και κριτικές προσεγγίσεις γύρω από την ενέργεια, την ανάπτυξη και την οικολογία». Εισήγηση από την Πρωτοβουλία Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων και συζήτηση για όλα τα ζητήματα που άπτονται του θέματος. Θα ξεκινήσει στις 8:00 μ.μ.
Από τις 6:00 μ.μ. όμως θα πραγματοποιείται καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά με θέμα «Φτου και βγαίνω».
Σάββατο 22 Ιουνίου
Συζήτηση για το στεγαστικό ζήτημα και τις συλλογικές μορφές αγώνα απέναντι στην σύγχρονη πραγματικότητα με εισηγήσεις από την Rosa Nera, την συνέλευση πόλης 790 (Αθήνα) και την κοινότητα συνάντησης και αγώνα «λούπα» (Θεσσαλονίκη). Θα αρχίσει στις 8:00 μ.μ. και όταν ολοκληρωθεί…
Live με τους The Thymics, Oi Kompoloi, once upon a time… the end.
Κυριακή 23 Ιουνίου
Από τις 6:00 μ.μ. Καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά με θέμα «Σπίτι μου, σπιτάκι σου και φτωχοκαλυβάκι μας»
ενώ από τις 9:00 μ.μ. θα αρχίσει το Γλέντι με τα όλα του.
H ιστορία του κτιρίου
Το κτήριο της κατάληψης κτίστηκε γύρω στο 1890 από τους Tούρκους για χρήση του πασά. Ο πασάς έφυγε με την επανάσταση του 1897-8 και στο ίδιο κτήριο βρέθηκε ο πρίγκιπας Γεώργιος ως ύπατος αρμοστής ο οποίος έφυγε το 1905 με την Επανάσταση.
Επί κατοχής εγκαταστάθηκε εκεί η Κομαντατούρα και η Γκεστάπο με τα υπόγεια κελιά του κτιρίου να αποτελούν χώρο βασανιστηρίων. Επί χούντας, εγκαταστήθηκε εκεί η στρατιωτική διοίκηση και τα Ε.Σ.Α.
Το 1984 παραχωρήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης και έκτοτε ήταν εγκαταλειμμένο για 20 χρόνια, μέχρι τον Ιούνη του 2004 που καταλήφθηκε από αναρχικούς και μετατράπηκε σε κοινωνικό χώρο.
Δραστηριότητες και δράσεις στην κατάληψη Rosa Nera
Στην κατάληψη Rosa Nera έχουν φιλοξενηθεί δεκάδες κοινωνικές πολιτιστικές και πολιτικές ομάδες, μετανάστες απεργοί πείνας μετά τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα τους, θύματα ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων, κούρδοι πρόσφυγες που έφτασαν με σαπιοκάραβα στις ακτές μας, φτωχοί έλληνες και μετανάστες, μέλη της αποστολής στη Γάζα.
Ως κατάληψη με κείμενα αλλά και δράσεις έχουν συμμετάσχει σε μία σειρά τοπικών και λαϊκών αγώνων, από τις διεκδικήσεις για το στρατόπεδο Μαρκόπουλου έως τον αντιβασικό αγώνα και τις απεργίες για τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Στην κατάληψη έχουν γίνει ανά καιρούς μαθήματα κεραμικής, μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, θεωρητικά μαθήματα μουσικής (σολφέζ), πρακτικά μαθήματα μουσικής, μαθήματα ριζίτικου τραγουδιού, μαθήματα capoeira, σκοποβολής με αεροβόλο, μαθήματα απόσταξης ρακής, πρακτικά μαθήματα κουράς, σφαξίματος, γδαρσίματος και μελίσματος αμνοεριφίων, μαθήματα μαγειρικής και μαθήματα παρασκευής ψωμιού. ποιητικές βραδιές, μουσικές θεματικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων και ταινιών συλλογικοτήτων από τις ίδιες κ.λπ.