Εκδόθηκαν σε τόμο στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, όλες οι επίσημες ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου που πραγματοποίησε τις παραμονές και κατά τη διάρκεια της ιστορικής Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Πρόκειται για έναν ξεχωριστό τόμο, με τίτλο: «Πατριαρχικός Λόγος περί την Αγίαν και ΜεγάληνΣύνοδον», ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο πλέον σημαντικό και ιστορικό γεγονός της νεότερης εκκλησιαστικής μας ζωής, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, τον Ιούνιο του 2016. Το βιβλίο εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες από την Αδελφότητα Οφικιάλιων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «Παναγία η Παμμακάριστος».
Το βιβλίο προλογίζει ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τονίζει πως «αυτό τούτο το γεγονός της Συνόδου και αι αποφάσεις αυτής αποτελούν σημαντικόν κεφάλαιον της συνοδικής ιστορίας της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και βεβαίαν παρακαταθήκην διά τας επερχομένας γενεάς των Ορθοδόξων».
Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει πως «ως εσημειώθη εις το Μήνυμα της Συνάξεως των Ορθοδόξων Προκαθημένων τον Μάρτιον του 2014, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος συνεκλήθη ‘διά να μαρτυρήσει την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την ευθύνην και την στοργήν αυτής προς τον σύγχρονον κόσμον’. Το Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου προς τον Ορθόδοξον λαόν και κάθε άνθρωπον καλής θελήσεως επιβεβαιώνει ότι ‘βασική προτεραιότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου υπήρξε η διακήρυξη της ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας’».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην αιφνίδια απόφαση τεσσάρων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών να μην συμμετάσχουν στις εργασίες της Μεγάλης Συνόδου. Αναφέρει πως «η ανακοινωθείσα την δωδεκάτην ώραν απόφασις τεσσάρων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών να μη συμμετάσχουν εις τας εργασίας της Συνόδου προκάλεσε θλίψιν πολλήν, ουδόλως όμως έθιξε την συνοδικήν ταυτότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθ’ ότι προφανέστατα αύτη δεν ελήφθη επί τη βάσει εκκλησιολογικών ή άλλων θεολογικών κριτηρίων».
Υπογραμμίζει ότι τα κείμενα «εκφράζουν αυθεντικώς την πιστότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την αδιαλείπτως βιωθείσαν και βιουμένην εν αυτή Παράδοσιν της Αληθείας και αποτελούν πολύτιμον πνευματικόν θησαυρόν διά την ανά την οικουμένην Ορθοδοξίαν. […] Προβάλλουν την αυτοσυνειδησίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, την ευαισθησίαν και την θεάρεστον μέριμναν αυτής διά τον άνθρωπον και την εν Χριστώ και κατά Χριστόν βιοτήν αυτού, υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον της Ορθοδοξίας διά την κτίσιν, διά την κοινωνίαν και τον πολιτισμόν.
»Δίδουν τοιουτοτρόπως επί τη βάσει των κεντρικών θεολογικών παραδοχών της πίστεώς μας απάντησιν εις όλους εκείνους, οι οποίοι επιρρίπτουν εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν αδιαφορίαν διά τον κόσμον και την ιστορίαν εν ονόματι του ουρανού και της αιωνιότητος. Τα θεολογικώς αρτιώτατα συνοδικά κείμενα ακυρώνουν εκ των προτέρων και τους θορυβώδεις αυτοκλήτους κριτάς της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, οι οποίοι, με τον ου κατ’ επίγνωσιν ζήλον των, αμφισβητούν την κανονικότητα αυτής και την Ορθοδοξίαν των αποφάσεών της, σκανδαλίζοντες ούτω και διχάζοντες τον λαόν του Θεού».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σοβαρός διάλογος και εμπεριστατωμένη θεολογική συζήτηση για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. «Πάντως, ευρισκόμεθα ακόμη εις την αρχήν της διαδικασίας προσλήψεως και αξιολογήσεως των αποφάσεων και της αποτιμήσεως του συνολικού έργου της Αγίας και Μεγάλης ταύτης Συνόδου».