Η ΕΛΜΕ Χανίων, σε συνεργασία με συλλόγους γονέων, πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί έξω από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διαμαρτυρόμενη για τα σχέδια συγχώνευσης και κατάργησης σχολικών τμημάτων. Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι αυτές οι ενέργειες υποβαθμίζουν την εκπαίδευση και στερούν από τα παιδιά τους το δικαίωμα σε μια ποιοτική και ισότιμη εκπαίδευση.
Αντίθετα, ζητούν την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό, την παροχή παράλληλης στήριξης σε όλους τους μαθητές που τη χρειάζονται και τη δημιουργία μικρότερων τμημάτων για καλύτερη εξατομικευμένη διδασκαλία. Επιπλέον, τονίζουν την ανάγκη για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, πλήρως εξοπλισμένα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Θεωρούμε απαράδεκτη και πλήρως αντιπαιδαγωγική την πρόθεση της Δ.Π.Ε. να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις –καταργήσεις τμημάτων οδηγώντας σε υποβάθμιση και σταδιακά σε κλείσιμο σχολικών μονάδων στο Δήμο μας και γενικά στο νομό μας, για μια ακόμα φορά εν μέσω καλοκαιριού, με κλειστά σχολεία κατ εντολή του Υπουργείου Παιδείας.
Με συμπεριφορές απαράδεκτες που μόνο αντιεκπαιδευτικές μπορούν να χαρακτηριστούν, ασκούνται πιέσεις τηλεφωνικά σε γονείς για να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο της γειτονιάς. Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί να μπαίνουν σε κουτάκια!!
Δεν μπορεί συνεχώς η ζωή και η μόρφωση τους να μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους – οφέλους.
Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα έπρεπε να φροντίζουν για την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό από το πρώτο κουδούνι, να υπάρχει παράλληλη στήριξη για κάθε παιδί που έχει ανάγκη, μόνιμος ψυχολόγος και βοηθητικό προσωπικό σε κάθε σχολική μονάδα.
Να επικεντρωθούν στο πως θα γίνει πιο ποιοτική, αναβαθμισμένη και ισότιμη η εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, μέσα σε σύγχρονα ασφαλή σχολεία, πλήρως εξοπλισμένα. Καλούμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα να μην επιτρέψει τέτοιες εξελίξεις. Το ξέρουν καλά και η πείρα έχει δείξει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα τους αποτρέψουμε! Καμιά έκπτωση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας!
Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Τμήματα 15 μαθητών για Α και Β τάξεις και 20 στις υπόλοιπες. Κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης για όλους τους μαθητές.
Τμήματα ένταξης σε κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο”.