12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Εμφύλιος στο Σουδάν: Θάνατος, τρόμος και τεράστιες ελλείψεις – Εικόνες από drone και δορυφόρο

Ημερομηνία:

Τρίτη ημέρα σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του σουδανικού στρατού και της ισχυρής ομάδας παραστρατιωτικών δυνάμεων. Σχεδόν 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά και τις εκρήξεις που συγκλονίζουν το Χαρτούμ.

H παγκόσμια ανησυχία αυξάνεται ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι έχουν αρχίσει ελλείψεις στα νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών που είναι εκατοντάδες.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Ενωσης Σουδανών Γιατρών, τουλάχιστον 97 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών.

Οι νεκροί μαχητές ανέρχονται σε «δεκάδες», σύμφωνα με τους γιατρούς, αλλά κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 83 νεκρούς και 1.126 τραυματίες και επισημαίνει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική.

Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες στο Σουδάν

Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, με την ελληνική κοινότητα να βιώνει τις μέρες υπό το καθεστώς φόβου κι ανασφάλειας. Ανάμεσα στους 15 πιστούς που έχουν εγκλωβιστεί στον ναό βρίσκονται και Ελληνες ενώ όπως είπε στην ΕΡΤ ο μητροπολίτης Σάββας, τα πυρά δεν έχουν σταματήσει λεπτό. Οι Έλληνες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους μετά τον τραυματισμό δύο από ρουκέτα, οι οποίοι νοσηλεύονται και περιμένουν να χειρουργηθούν.

Εντωμεταξύ, η φωτογραφία από τα τραύματα ενός εκ των δύο Ελλήνων που τραυματίστηκαν από ρίψη ρουκέτας στο Σουδάν, συγκλονίζει.

Ο τραυματίας μίλησε στο Open και είπε πώς βγήκε γρήγορα από το αυτοκίνητό του μετά την επίθεση με ρουκέτα και ένας άνθρωπος με όχημα, μετέφερε τον ίδιο και τον άλλο Έλληνα στο νοσοκομείο.

Οι Έλληνες κάνουν δραματική έκκληση για βοήθεια με τον ομογενή να αναφέρει πως αιμορραγεί στο πόδι του και πως δεν υπάρχουν γιατροί στο νοσοκομείο καθώς δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο λόγω των οδομαχιών. Ο τραυματίας λέει επίσης πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στη χώρα, με τον ίδιο παρότι νοσηλευόμενος, να μην έχει φάει καλά και να μην έχει πιει νερό, με την κατάστασή του να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Οι δύο τραυματισμένοι Έλληνες αναμένουν να χειρουργηθούν ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις από υλικά όπως λάμες και τα καταστήματα που προμηθεύουν το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

Όπως είπε στο «Πρώτο πρόγραμμα» η κα Αλεξάνδρα Καλουμέτη, 15 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στη Μητρόπολη ενώ απ’εξω ακούγονται ασταμάτητοι πυροβολισμοί.

«Είμαστε εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη. Είμαστε καλά, έχουμε φαγητό. Το φαγητό είναι για 2-4 μέρες. Μόνο που οι πυροβολισμοί είναι που ακούγονται ασταμάτητα. Τα μεσάνυχτα είχαν ηρεμήσει λίγο αλλά μετά ξανά από τις 5 το πρωί τα ίδια» περιγράφει. «Έχουμε ρεύμα μόνο όταν ανάβουν τη γεννήτρια. Τώρα έχει μείνει πολύ λίγο πετρέλαιο και δεν ξέρω για πόσες μέρες θα κρατήσει αυτό».

Όπως αναφέρει υπάρχει επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών και θα προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν και να τους προσφέρουν ό,τι μπορούν.

Για τους Έλληνες τραυματίες η κ. Καλουμέτη είπε: «Πριν τραυματιστούν είχαν μπει στην εκκλησία. Ήταν πριν αρχίσουν οι πυροβολισμοί και μας είχαν ειδοποιήσει ότι άρχισαν να χτυπάνε και πρέπει να κόψουμε τη λειτουργία. Μετά, πήγαν να μπούνε μέσα στο σπίτι τους έπεσε η ρουκέτα».

Φόβος και ανασφάλεια

«Έχουμε φόβο μέσα μας. Μεγάλη ανησυχία, έχουμε μεγάλο ερωτηματικό. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό. Θα είμαστε καλά αύριο μεθαύριο; Άμα τελειώσει το φαγητό τι θα γίνει. Είναι άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει… Και να θέλεις να βγεις έξω είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Έχουν πυροβολήσει ανθρώπους σήμερα στο δρόμο. Είχαμε σκεφτεί εγώ και η αδερφή μου να βγούμε σήμερα να πάμε στα σπίτια μας γιατί με πήρε η μάνα μου και μου λέει να προσπαθήσουμε να έρθουμε στο σπίτι και μετά μας ξαναπήρε τηλέφωνο και μας λέει όχι, γίνεται χαμός μέσα στο σπίτι μας, καθίστε καλύτερα στη μητρόπολη».

Για τις δραματικές στιγμές που ζει στη χώρα μίλησε στην ΕΡΤ και η κυρία Μαρία Καλλιπέτη: «Η κατάσταση είναι εμπόλεμη, έχει ξεκινήσει από το Σάββατο από τις 8 το πρωί από τα προάστια έξω από το Χαρτούμ και στις 7:30 με 10 πμ, ακριβώς στην καρδιά του Χαρτούμ όπου είναι και το σπίτι μας δίπλα στα 500 μέτρα από την ελληνική κοινότητα και την ελληνική εκκλησία».

«Γίνονται συνέχεια τρομερές μάχες, δεν σταματάνε καθόλου, δεν έχουν σταματήσει ούτε για την προσευχή που είναι στις 6 το απόγευμα για το Ραμαζάνι τους. Ηρεμούν κάπως τα πράγματα το βράδυ αλλά από τις 4 πμ και μετά ξεκινάνε πάλι με βομβαρδισμούς» περιγράφει.

Όσο για το πώς ξεκίνησε η διαμάχη είπε: «Δεν είχε προηγηθεί κάτι, αλλά το κράτος ήταν σε μία ένταση γιατί έπρεπε κανονικά, από ό,τι λέγανε, τα τέσσερα πρώτα χρόνια κυβερνούσε ο στρατός και θα έπρεπε τώρα από τις 4 Απριλίου και μετά να παραδώσουν τα ηνία στη δημοκρατία, στους πολίτες. Φυσικά ο στρατός, τώρα όχι ο στρατός της κυβέρνησης, ένας άλλος στρατός δεν θέλει να παραδώσει τα ηνία».

Βίντεο ντοκουμέντο με τους εγκλωβισμένους

Νωρίτερα, ο ΣΚΑΪ μετέδωσε βίντεο ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, όπου βρίσκονται από την Κυριακή του Πάσχα εγκλωβισμένοι 15 Έλληνες.

Μέσα από το μισόκλειστο παράθυρο φαίνονται οι εχθροπραξίες και την ίδια στιγμή ακούγονται διαρκώς πυροβολισμοί και εκρήξεις. Μέσα από την εκκλησία, η κυρία Αλεξάνδρα Καλημέρη περιγράφει τη δραματική κατάσταση, με την οποία είναι αντιμέτωποι οι Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ του Σουδάν.

«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί από έξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα» περιέγραψε η κυρία Καλημέρη.

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας επισήμανε στην ΕΡΤ ότι μέσα στο κτίριο της Μητρόπολης είναι εκείνος και 15 Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι.

Σε ερώτηση για το πώς είναι η κατάσταση εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ του Σουδάν και τι ανάγκες υπάρχουν απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι ότι υπάρχουν προμήθειες. «Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα» τόνισε.

Σημειώνεται πως μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα: τουλάχιστον 97 μεταξύ αυτών έχουν σκοτωθεί, περίπου οι μισοί στο Χαρτούμ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ