11.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Ενεργειακή θωράκιση – Κρήτη: Τι αλλαγές φέρνει για το νησί;

Ημερομηνία:

Μέσα στις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες είναι πολύ πιθανόν να ηλεκτριστεί η ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου

Όπως έγινε γνωστό χθες από πηγές του ΑΔΜΗΕ, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες πόντισης από τη μία ανάδοχο εταιρεία τού ενός εκ των δύο καλωδίων που συνθέτουν την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση και έπεται προσεχώς η ολοκλήρωση της πόντισης του έτερου καλωδίου από την άλλη ανάδοχο εταιρεία.

Αναλυτικότερα, όπως έγινε γνωστό χθες από πηγές του ΑΔΜΗΕ, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες πόντισης από τη μία ανάδοχο εταιρεία του ενός εκ των δύο καλωδίων που συνθέτουν την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση και έπεται προσεχώς η ολοκλήρωση της πόντισης του έτερου καλωδίου από την άλλη ανάδοχο εταιρεία.Προ των πυλών είναι πλέον μια ιστορική στιγμή για την Κρήτη αλλά και τη χώρα ολόκληρη, αφού πέφτει η “αυλαία” των εργασιών πόντισης και μέσα στις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες είναι πολύ πιθανόν να ηλεκτριστεί η ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου. Ή αλλιώς το λεγόμενο μικρό καλώδιο της Κρήτης…Μόλις ηλεκτριστεί μέσα στον επόμενο μήνα, η πρώτη “μικρή” ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού. Με την ολοκλήρωση και της “μεγάλης” διασύνδεσης Ηρακλείου-Αττικής, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2023, η Κρήτη θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά πια από το ηπειρωτικό σύστημα και οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν σήμερα στο νησί θα σβήσουν οριστικά.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για το Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας και το μεγαλύτερο νησί της χώρας, καθώς ένα όραμα πολλών ετών πλησιάζει στην υλοποίησή του. Η νέα σταθερή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος της Κρήτης θα τροφοδοτείται από τα πρωτοπόρα παγκοσμίως και ανθεκτικά τριπολικά καλώδια μόνωσης XLPE, τα οποία ποντίζονται σε βάθος 1.000 μέτρων, κάτι το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτιά», δήλωσαν χαρακτηριστικά πηγές του ΑΔΜΗΕ με γνώση του θέματος στο energypress.gr.Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, παρά τις όλες αντίξοες συνθήκες λόγω της κατάστασης με την πανδημία της COVID-19, και εντός των επόμενων εβδομάδων η νέα γραμμή θα ηλεκτριστεί μεταφέροντας για πρώτη φορά στην Κρήτη φορτία υψηλής τάσης (150 kV).

Η ικανοποίηση για την επικείμενη ηλέκτριση του λεγόμενου μικρού υποθαλάσσιου καλωδίου Κρήτης-Πελοποννήσου φαντάζει απόλυτα εύλογη, δεδομένου ότι δε μιλάμε για ένα συνηθισμένο έργο αλλά για ένα ιστορικό τεχνολογικό επίτευγμα!

Πρόκειται, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, η οποία περιλαμβάνει την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου 132 χιλιομέτρων σε βάθος που φτάνει τα 1.000 μέτρα.

Η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο.

Προκειμένου να γίνει δυνατή η υλοποίηση του έργου, έχουν ενσωματωθεί σημαντικές καινοτομίες για τη βελτίωση του σχεδιασμού καλωδίων (καλώδια ελαφρύτερα και ισχυρότερα) και πόντισης καλωδίων (μεγαλύτερα σκάφη και βελτιωμένες τεχνικές).

Η πόντιση των δύο υποβρύχιων καλωδίων της μικρής διασύνδεσης, προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ, “έτρεξε” παράλληλα το διάστημα αυτό από τις δύο ανάδοχες εταιρείες Fulgor- “Ελληνικά Καλώδια” και την Prysmian. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου ενσωματώνει μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά παγκοσμίως και αποτελεί ένα πολύ απαιτητικό έργο. Κι αυτό διότι:

– Αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος ανά τον πλανήτη.

– Η πόντιση των καλωδίων πραγματοποιείται σε θαλάσσιο βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης στον κόσμο.

– Έχουν ενσωματωθεί σημαντικές καινοτομίες για τη βελτίωση του σχεδιασμού των καλωδίων (είναι ελαφρύτερα και ισχυρότερα) αλλά και της πόντισής τους (μεγαλύτερα σκάφη και βελτιωμένες τεχνικές).

– Έχει μήκος 174 χλμ., εκ των οποίων τα 132 χλμ. είναι υποθαλάσσια (από τον κόλπο του Κισσάμου Κρήτης έως τη Νεάπολη Πελοποννήσου).

– Το δυναμικό της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου ανέρχεται σε 2×200 MVA στην τάση των 150 kV.

Το έργο, εκτός από τα δύο υποβρύχια καλώδια, περιλαμβάνει και αναβαθμίσεις των υφιστάμενων, καθώς επίσης την κατασκευή εναέριων γραμμών μεταφοράς αλλά και υποσταθμών στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Ενεργειακή θωράκιση του νησιού μας

Η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα που θα θωρακίσει ενεργειακά την Κρήτη και θα διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια για τους χειμερινούς μήνες. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ που είναι ο φορέας λειτουργίας του έργου, μόλις ηλεκτριστεί το καλώδιο, τον ερχόμενο μήνα Δεκέμβριο, η πρώτη μικρή διασύνδεση της Κρήτης θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού. Με την ολοκλήρωση και της λεγόμενης “μεγάλης” διασύνδεσης, Κρήτης-Αττικής, το 2023, το νησί θα ηλεκτρίζεται αποκλειστικά από το εθνικό σύστημα και οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας θα σβήσουν οριστικά. Έτσι θα αρθεί πλήρως ο ενεργειακός αποκλεισμός της Κρήτης και θα τεθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του νησιού.

cna.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ