Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Τετάρτης αφίχθη στο Ξενοδοχείο «Ερμής», στον παραλιακό δρόμο του Αγίου Νικολάου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα προς τα Μ.Μ.Ε., στην κεντρική αίθουσα του ξενοδοχείου, ακολούθησε η ενημερωτική ομιλία του Πρωθυπουργού προς τους διάφορους φορείς του Νομού Λασιθίου.
«Είναι μεγάλη η χαρά μου που ξαναβρίσκομαι στο Λασίθι και ιδιαίτερα στον Άγιο Νικόλαο, έναν τόπο με πολύ σημαντικές δυνατότητες, έναν τόπο που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Ήλθα εδώ για να συζητήσω με τους φορείς τα προβλήματα, να ακούσω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, αλλά και να παλέψουμε μαζί για να βρούμε λύση στα προβλήματα αυτά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα σε δύσκολες συνθήκες για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να ξεπεράσουμε σιγά-σιγά την κρίση. Πρόθεσή μας είναι να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που έχει ο τόπος για να προχωρήσουμε στο μεγάλο όραμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες. Θα έχω την ευκαιρία να κουβεντιάσω, να ακούσω και να ψάξουμε, να δώσαμε λύσεις στα προβλήματα, τα οποία είναι γνωστά, αλλά είναι γνωστή και η διάθεση να βρούμε λύση», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με σημερινή ανακοίνωση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ΝΔ ψάχνει να βρει τρόπο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αντιτάχθηκε στην απόφαση μας να δώσουμε τη 13η σύνταξη, 629 εκατ. ευρώ, που είναι σχεδόν πέντε φορές περισσότερα απ όσα κόπηκαν στο ΕΚΑΣ, δυστυχώς με δεσμεύσεις που μας είχαν υποχρεώσει αυτοί, οι κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου και δεν καταφέραμε να πάρουμε πίσω μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015. Αντιτάχθηκε, λοιπόν, σε κάτι που ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη και όχι άμεσα, στην αρχή είπε θα το στηρίξουμε. Αλλά μόλις υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από κάποιες ακραίες φωνές εντός των δανειστών, άλλαξε θέση. Όλοι, λοιπόν, κρινόμαστε και κρίνονται και αυτοί από τον ελληνικό λαό και πιστεύω πως ο καθένας έχει βγάλει τα συμπεράσματά του».
Σε σχέση με την αυριανή ημέρα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Υλοποιούμε μία δέσμευση ακριβώς επειδή έχουμε τη δυνατότητα να την υλοποιήσιμε και είμαστε απόλυτα μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας. Τα χρήματα αυτά δεν μας τα χάρισε κανείς είναι χρήματα που καταφέραμε να εξοικονομήσουμε με βάση τη συμφωνία και με βάση την υπεραπόδοση των εσόδων έναντι στόχων, εξαιτίας του γεγονότος ότι εμείς στοχευμένα δουλέψαμε για να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση από τις λίστες της φοροδιαφυγής, από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και από άλλες σημαντικές παρεμβάσεις που κάναμε αυτό το διάστημα».
«Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά πως είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι υπερβαίνει την απόδοση των στόχων με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης που είναι η κυρίαρχη- διότι υπάρχει Δημοκρατία στην Ευρώπη, είναι κυρίαρχες οι κυβερνήσεις- να αποδίδονται τα χρήματα εκεί που αποφασίζει η κυρίαρχη κυβέρνηση. Και η δική μας κυβέρνηση τα αποδίδει εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, στους ανθρώπους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης», συμπλήρωσε.
«Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις, θέλω να πω ότι δεν με ανησυχούν ιδιαιτέρα. Περιμένουμε χρόνια τώρα για το αυτονόητο που προβλέπεται από τις συμφωνίες και την τελευταία συμφωνία του ’15, δηλαδή για τα μέτρα απομείωσης του χρέους, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τον προηγούμενο Μάιο όταν και ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει ή όχι μία μικρή καθυστέρηση. Το ζήτημα είναι πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς παράλογες απαιτήσεις για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά, που είναι ένα βήμα πριν το τέλος το οριστικό της κρίσης», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι οι προβλέψεις για το 2017 είναι αισιόδοξες: «2,7% ανάπτυξη, 3,1% το 2018, είμαστε έτοιμοι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αρκεί κάποιοι να μην θέλουν να κρατάνε τα φτερά μας. Αν το επιθυμούν αυτό πρέπει να καταλάβουν- η Ευρώπη βρίσκεται σε μία τεράστια αβεβαιότητα- το να κρατάς καθηλωμένη μία εκ των χωρών της Ευρωζώνης είναι στην ουσία σαν να πυροβολείς τα πόδια σου». «Όποιοι ακραίοι αυτό δεν το έχουν καταλάβει οφείλουν να το κατανοήσουν. Οφείλουν οι ηγεσίες της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα και είμαι βέβαιος ότι θα τα πράξουν», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση πως κάποιοι λένε ότι η περιοδεία είναι προεκλογική, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά είναι ανοησίες, προσθέτοντας πως το να βρίσκονται η κυβέρνση και ο πρωθυπουργός μπροστά στα προβλήματα, να μη διστάζει να ακούσει την κριτική των ανθρώπων, να συνομιλεί με τους φορείς, να ακούει και παράπονα, δεν είναι ζήτημα εκλογών και πρέπει να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας. «Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της τετραετίας, έχουμε δρόμο μπροστά μας και οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή τον Σεπτέμβρη του 2019. Μέχρι τότε, όμως, πρέπει να έχουμε εκπληρώσει δύο μεγάλους στόχους: Την έξοδο από τα προγράμματα επιτροπείας- αυτό θα συμβεί στο μέσον της θητείας μας- και από κει πέρα το μεγάλο όραμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=7sg6ZO-mIcY”]
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=vq0xM5G5fdg”]