Κάθε μέρα που περνάει είναι και χειρότερη στα νοσοκομεία, ενώ η επιστράτευση των 200 ιδιωτών γιατρών δεν λύνει το πρόβλημα των χιλιάδων ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές, των μετακινήσεων ασθενών και υγειονομικών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, των ελλείψεων σε εξοπλισμό.
Χωρίς ΜΕΘ το «Θριάσιο»
Στα όριά του είναι το Θριάσιο Νοσοκομείο, όπως ανέφερε μιλώντας στο «Mega» το πρωί της Τρίτης ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ. Μετά την εφημερία, και τα 17 κρεβάτια της ΜΕΘ είναι γεμάτα, 4 ασθενείς Covid και 2 non Covid είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν μόλις 6 κενά απλά κρεβάτια.
Η μοναδική ενίσχυση στο νοσοκομείο ήταν μόνο 2 γιατροί τόνισε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και πρόσθεσε ότι υπάρχουν εκατοντάδες υγειονομικοί άνεργοι που θέλουν να προσληφθούν και η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί το αίτημά τους.
Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας
Στο Νοσοκομείο Νίκαιας ξεκινάμε την εφημερία με ελάχιστα κενά κρεβάτια σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες σημείωσε η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ 1.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, υπάρχουν μέρες που λείπουν ακόμη και αναπνευστήρες, ενώ το προσωπικό και οι δομές που υπάρχουν δεν επαρκούν.
Τόνισε την ανάγκη να επιταχθεί συνολικά και άνευ όρων ο ιδιωτικός τομέας, να ενταχθεί στη μάχη με όλον τον εξοπλισμό που έχει, με όλο το επιστημονικό δυναμικό, με όλα τα κρεβάτια.
Ασφυκτική η κατάσταση και στη Θεσσαλία
Ασφυκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας καθώς χτες η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid έφτασε το 95%. Όπως τονίζουν οι γιατροί, στις Μονάδες νοσηλεύονται βαριά περιστατικά, τα οποία συνήθως χρήζουν νοσηλείας 2-3 εβδομάδων και κατά συνέπεια δεν προβλέπεται σύντομα να υπάρξουν διαθέσιμα κρεβάτια. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι διακομιδές από τα Νοσοκομεία της Λαμίας και της Χαλκίδας, αφού αυτά έχουν πληρότητα που αγγίζει το 100% και εξυπηρετούν δεκάδες κρούσματα από την Αττική.
Όλες αυτές τις μέρες αξιοποιούνται οι πρόχειρες ΜΕΘ Covid που στήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, όχι μόνο σε χειρουργικές αίθουσες, αλλά και σε απλούς θαλάμους, σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών. Χαρακτηριστικά, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας τα μισά χειρουργεία, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό του νοσοκομείου έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, έχουν ανασταλεί. Σύμφωνα με στοιχεία, ο αριθμός των χειρουργείων που πραγματοποιήθηκαν τον Φλεβάρη του 2021 είναι 266 τακτικά και 155 έκτακτα, δηλαδή συνολικά 421, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουν γίνει τα διπλάσια. Που σημαίνει ότι περισσότεροι από 400 ασθενείς με προβλήματα υγείας, πιθανόν και σοβαρά, δεν είχαν τη δυνατότητα να χειρουργηθούν, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία τους. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας που έχει μετατραπεί ξανά σε μιας νόσου.
902.gr