11.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

Επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων ο γερο-δάσκαλος Βασίλης Ιγγλεζάκης

Ημερομηνία:

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χανίων την, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, συμμετείχε σε τιμητική εκδήλωση “για το γέρο-δάσκαλο”, Βασίλη Ιγγλεζάκη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του οποίου υπήρξε ενεργό μέλος και συνδικαλιστής “σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές για τον τόπο μας.”

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Για να δούμε όμως το δέντρο πρέπει να ξέρουμε και το δάσος…

Τα όργανα της Δικτατορίας το 1967, στην προσπάθειά τους να ποδηγετήσουν όσο πιο έντεχνα μπορούσαν τον ρόλο του δασκάλου, έβαλαν τον συνδικαλιστικό του φορέα, τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Τους πρώτους μήνες μετά το πραξικόπημα τη διοίκησή της αναλαμβάνει νέο «διορισμένο» συμβούλιο. Στην πρώτη επέτειο της δικτατορίας, το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας οργανώνει συγκέντρωση εκπαιδευτικών, στην οποία ομιλητής είναι ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Καλαμποκιάς , Υπουργός Παιδείας της χούντας έλεγε «Δεν θέλουμε σοφούς, θέλουμε πιστούς».

Με μια σειρά εγκυκλίων- διαταγών το καθεστώς επιδιώκει να καταστήσει τους εκπαιδευτικούς φερέφωνα του ιδεολογικού προσανατολισμού του.

Η επίκληση στις αξίες της παράδοσης σε συνδυασμό με την ιδεολογία του αντικομουνισμού αποτέλεσε το ιδεολογικό στήριγμα για αποκλεισμούς, ποινές και διώξεις των εκπαιδευτικών.

Ο Βασίλης Ιγγλεζάκης , που είχε πρωτοστατήσει μαζί με τον Βαγγέλη Πρωτοπαπαδάκη στη μεγάλη απεργία, 17 ημερών, των Δασκάλων, το 1963, απομακρύνθηκε από την προεδρία του Διδασκαλικού Συλλόγου, καθώς δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του καθεστώτος. Δεν ήταν ο άνθρωπος που θα έσκυβε το κεφάλι. Δεν ήταν εκείνος που θα έκανε εκπτώσεις στις διεκδικήσεις για το κοινό συμφέρον των συναδέλφων του.

Οι συνάδελφοι του εκτίμησαν την γεμάτη αξίες πορεία του. Έτσι, επανεκλέγεται με δημοκρατικές διαδικασίες μετά την πτώση της δικτατορίας. Γιατί, όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά. Όπως λέει και ο μεγάλος Ρήγας Φεραίος.

Η πολυεπίπεδη δασκαλική, συνδικαλιστική, επιστημονική και κοινωνική παρουσία του Βασίλη Ιγγλεζάκη, στις μέρες μας που κυριαρχεί ο ατομισμός και η κριτική εκ του ασφαλούς, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για την εκπαιδευτική κοινότητα και για τους ενεργούς πολίτες. Να υπηρετείς το δίκαιο, τους ανθρώπους, την επιστήμη, να αγωνίζεσαι για το κοινό συμφέρον, να ανοίγεις δρόμους, να δείχνεις αλληλεγγύη είναι τα μαθήματα που μας δίδαξε, μαθήματα ζωής.

Από το βήμα, εκ μέρους των εκπαιδευτικών ευχαριστήσαμε τον δάσκαλό μας για όλα όσα μας έδωσε και τον διαβεβαιώσαμε ότι, το έργο του αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους εκπαιδευτικούς του τόπου μας και όλης της χώρας.

Χτες, εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, τον αναγορεύσαμε Επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου μας, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. , για την προσφορά σας στην εκπαίδευση από όποια θέση κι αν ανέλαβε στη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του.

Μεγάλος δάσκαλος δεν είναι αυτός που διδάσκει το καλό με ωραία λόγια, αλλά εκείνος που το διδάσκει με το παράδειγμά του μας λέει ο Πεσταλότσι.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ