13.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Επανέρχονται τα σενάρια για ρήγματα στη σχέση Τσίπρα – Καμμένου – Συζητήσεις με Σταύρο Θεοδωράκη;

Ημερομηνία:

Χαμηλούς τόνους εξακολουθεί να κρατά η κυβέρνηση για το θέμα των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αδριανούπολη περιμένοντας το τελικό κατηγορητήριο, που θα αποκαλύψει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά το διπλωματικό και δικαστικό σκέλος της υπόθεσης η κυβέρνηση εξακολουθεί να διεκδικεί τη γρήγορη επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης αποκάλυψε μιλώντας στο δελτίο του AΝΤ1 την Τρίτη πως στην Τουρκία ήδη βρίσκεται Έλληνας πραγματογνώμονας προκειμένου να είναι παρών στην έρευνα που θα διενεργήσουν οι τουρκικές αρχές στα κινητά των «δύο».

Σημειώνεται ότι το θέμα της έρευνας στα κινητά συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς, αφενός γιατί θεωρείται ότι πάνω σε αυτό πατά η τουρκική κωλυσιεργία για τη σύνταξη του κατηγορητηρίου, αφετέρου διότι από το αποτέλεσμα της έρευνας μπορεί να προκύψει επέκταση του κατηγορητηρίου και σε απόπειρα κατασκοπείας, πέρα από την παράνομη είσοδο, κατηγορία βάσει της οποίας ο ανθυπολοχαγός Α. Μητρετώδης και ο υπαξιωματικός Δ. Κούκλατζης κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Ερωτήματα για Καμμένο

Πάντως, σε κυβερνητικό επίπεδο, η υπόθεση των δύο στρατιωτικών έχει τροφοδοτήσει εκ νέου τα σενάρια για ρήγματα στη σχέση Τσίπρα – Καμμένου. Αν για το Σκοπιανό η δυσκολία έδειχνε να είναι πολιτική με τη διαφοροποίηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να είναι επίσημη και αποδεκτή από το Μαξίμου και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τη στιβαρή συνεργασία μεταξύ των δύο εταίρων, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, πλέον τα πράγματα δείχνουν να έχουν αλλάξει.

Στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών ο Πάνος Καμμένος έδειξε να διαφοροποιείται από τη ρητορική και τη στάση χαμηλών τόνων του Μαξίμου κάνοντας λόγο – από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας – για «ομηρεία» των δύο. Η αρχή έγινε με δηλώσεις του σε επίσημη συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του στο Βουκουρέστι.

Ο υπουργός Άμυνας έδειξε να υιοθετεί δημόσια τα όσα ενδεχομένως λέγονται στο παρασκήνιο, υποστηρίζονται από μεγάλη μερίδα αξιωματούχων και παραγόντων των Ενόπλων Δυνάμεων, καταγράφονται σε ρεπορτάζ και αναλύσεις για τη στρατηγική της Τουρκίας κ.λπ.

Επίσης, υπάρχει ερωτηματικό για το αν ο υπουργός Άμυνας συνειδητώς έχει αποστασιοποιηθεί από την πρώτη γραμμή των χειρισμών της υπόθεσης ή το θέμα έχει ανατεθεί στον Φώτη Κουβέλη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Από την πρώτη στιγμή εκείνος που φαίνεται πως χειρίζεται και παρακολουθεί το θέμα, αλλά και ενημερώνει σχετικώς στις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, είναι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και όχι ο υπουργός.

Άδειασμα από Κουβέλη

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών συνέπεσε με τον ανασχηματισμό και την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Άμυνας, όπου στη θέση του Δημήτρη Βίτσα ανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης.

Κοινώς, με το «καλημέρα» ο Φώτης Κουβέλης φαίνεται πως όχι μόνο δεν είναι «διακοσμητικός», αλλά χειρίζεται μια κρίσιμη υπόθεση, περιφρουρώντας παράλληλα την κεντρική «γραμμή», κάτι που διεμήνυσε και επισήμως λέγοντας σε συνέντευξή του ότι δεν είναι «υπουργός του Καμμένου», αλλά αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Προχθές φάνηκε να αδειάζει τον υπουργό Άμυνας (συνέντευξη AΝΤ1) κατηγορώντας τον εμμέσως για «υπερτροφικές» δηλώσεις αναφορικά με τα περί «ομηρείας» των δύο στρατιωτικών.

Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος Κουβέλη στο κυβερνητικό σχήμα κατά τον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό αποτέλεσε έκπληξη και θεωρήθηκε ευρέως ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την κίνηση αυτή επιχείρησε να στείλει στον κυβερνητικό εταίρο το μήνυμα για ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση στα εθνικά και ειδικότερα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, διαφορετικά επικρέμαται η «απειλή» της απομάκρυνσής του από το υπουργείο.

Κι αν αυτό ήταν ένα πρώτο φανερό μήνυμα προς τον Πάνο Καμμένο, αλλά και «σήμα» ότι ο Τσίπρας έχει πλέον αρχίσει να προβληματίζεται για τη βιωσιμότητα της κυβερνητικής συνεργασίας αναζητώντας «εναλλακτικές», ένα δεύτερο σήμα αυτών των αναζητήσεων φαίνεται πως ήταν η συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μαξίμου.

Σενάρια λόγω Σταύρου

Μετά τη γνωστοποίηση, το μεσημέρι της Παρασκευής, ότι ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και συμφώνησαν να συναντηθούν τη Δευτέρα στο Μαξίμου για να συζητήσουν την πρόταση του Ποταμιού για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας φούντωσαν οι φήμες και τα σενάρια:

Αφενός ότι υπάρχει δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τον Πάνο Καμμένο.

Αφετέρου ότι ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ακόμη μήνυμα στον κυβερνητικό εταίρο ή ακόμη και ότι αναζητεί πλέον εναλλακτική κυβερνητική συνεργασία, σε περίπτωση που ο υπουργός Άμυνας αποφασίσει να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα με αφορμή το Σκοπιανό.

Το ερώτημα πλέον για το Μαξίμου είναι αν ο Πάνος Καμμένος σε περίπτωση που αποχωρήσει με επίδικο τα εθνικά θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει, ή θα ακολουθήσει δική του πορεία με στόχο την κοινοβουλευτική του διάσωση, δηλαδή την επανείσοδο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στη Βουλή. Στη δεύτερη περίπτωση η σεναριολογία των ημερών θέλει το όχημα του Καμμένου για την πολιτικοεκλογική του διάσωση να περνά μέσα από τη Βόρεια Ελλάδα.

Από την περίοδο των συλλαλητηρίων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στις αρχές Φεβρουαρίου τα σενάρια μιλούσαν για διεργασίες σε πρώιμο στάδιο με στόχο τη συγκρότηση ενός κόμματος του Βορρά με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και αιχμή την εθνική ατζέντα, στις οποίες μετέχουν ή κλείνουν το μάτι παράγοντες της Ν.Δ. και του ευρύτερου δεξιού ή και ακροδεξιού χώρου. Αυτό που πονοκεφαλιάζει το Μαξίμου είναι αν στο κάδρο αυτών των σεναρίων είναι ενδεχόμενο να μπει και ο Πάνος Καμμένος, του οποίου οι θέσεις για τα εθνικά έχουν διείσδυση στη Β. Ελλάδα σε αντίθεση με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ