Παρά το γεγονός πως η πανδημία καλπάζει και εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για το επιδημιολογικό αποτύπωμα που ενδέχεται να επιφέρει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, ένας κληρικός στο Αμύνταιο τα έβαλε με εκπαιδευτικούς, κατά την τελετή του αγιασμού σε σχολείο, επειδή προέτρεψαν τα παιδιά να μη βγάζουν τη μάσκα όταν θα ασπαστούν τον σταυρό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Kozan.gr, ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής του καθιερωμένου αγιασμού ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, στο Γενικό Λύκειο Αμυνταίου, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιμανδρίτη π. Σεβαστιανό Τοπάλη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας, Ιωάννη Κιοσέ, του Δημάρχου Αμυνταίου, Άνθιμου Μπιτάκη και εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού και των μαθητών, με τη τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, λόγω της πανδημίας.
Την έντονη αντίδραση του Αρχιμανδρίτη π. Σεβαστιανού, προκάλεσε η παρέμβαση και προτροπή της Λυκειάρχη του ΓΕΛ Αμυνταίου προς τις μαθήτριες, ώστε να μην βγάλουν την προστατευτική μάσκα κατά τον χαιρετισμό του Τιμίου Σταυρού, καθώς και η απαγόρευση παρουσίας του ιερωμένου στις τάξεις του σχολείου, εφόσον δεν φορούσε την απαιτούμενη μάσκα προσώπου.
«Να κρατάω τον σταυρό και να φοράω μάσκα;»
«Ο σταυρός θα μολύνει τους ανθρώπους;» ρωτάει εμφανώς εκνευρισμένος ο ιεράρχης και συνεχίζει:
«Ντροπή σας! Τουλάχιστον να το κλείνετε μπροστά μου!
Οι άρχοντες του τόπου φιλήσανε τον σταυρό χωρίς μάσκα και εσείς θα μου κάμετε επεισόδιο εδώ την ώρα του αγιασμού; Και να μου απαγορεύετε να μπω μέσα στις τάξεις επειδή δε φοράω μάσκα;
Να κρατάω τον σταυρό του Χριστού και να φοράω μάσκα; Ντροπή σας!
Είναι αναίδεια…»
Και κατέληξε:
«Οι άρχοντες του τόπου έδωσαν παράδειγμα ευλάβειας στα παιδιά μας και εσείς τι δίνετε;»
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.
Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.