Τα αλλάζει όλα στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πλέον, με τη δεύτερη φάση της νομοθετικής διαδικασίας, μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος σε λιγότερο από δύο έτη, ενώ επιταχύνεται και ο ρυθμός υλοποίησης νέων επενδύσεων, ύψους 10 δισ. ευρώ και συνολικής ισχύος 12 GW. Τα στάδια αδειοδότησης περιορίζονται από 7 σε 5, ενώ τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν μειώνονται από 91 σε μόλις 54, με το σύνολο της διαδικασίας να διεκπεραιώνεται ψηφιακά.
Στόχος είναι η εγκατάσταση έργων συνολικής ισχύος 20.000 MW έως το 2030. Για να επιτευχθεί πρέπει να γίνουν άλματα, μιας και σήμερα σε λειτουργία υπάρχουν έργα με συνολική ισχύ 8.270 MW. Απαιτείται, δηλαδή, μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, η υλοποίηση και λειτουργία νέων έργων, συνολικής ισχύος 12.000 MW.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2022.
Ειδικότερα, με το νέο νομοσχέδιο, οι απαιτούμενοι έλεγχοι από εδώ και στο εξής διαχωρίζονται ανά στάδιο αδειοδότησης, με την κάθε υπηρεσία να ελέγχει αποκλειστικά τα θέματα αρμοδιότητάς της. Παράλληλα, απευθείας θα μπορεί να γίνεται η υποβολή αίτησης για οριστική προσφορά σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ – εάν πρόκειται για έργα έως 8 MW – ή στον ΑΔΜΗΕ.
Οι σχετικές αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται τις πρώτες 10 μέρες κάθε μήνα, ενώ καταργείται η Μη Δεσμευτική Προσφορά Σύνδεσης και μειώνεται ο όγκος αιτημάτων στον Διαχειριστή με την υποχρέωση προσκόμισης της εγγυητικής επιστολής στο στάδιο της αίτησης για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης.
Επιπρόσθετα, με τη νέα αδειοδοτική διαδικασία μειώνονται οι περιπτώσεις όπου απαιτείται τροποποίηση των αδειών και πλέον δίνεται η δυνατότητα Απλής Ενημέρωσης – Επικαιροποίησης των φακέλων των επενδυτών χωρίς να καθυστερεί η ανάπτυξη του έργου και να πρέπει να αδειοδοτηθεί όλο το έργο από την αρχή. Ωστόσο, στο νέο αυτό σύστημα οι επενδυτές θα πρέπει, μέσα σε έναν χρόνο από την έκδοση Οριστικής Προσφορά Σύνδεσης, να υποβάλουν αίτημα για Άδεια Εγκατάστασης.
Τέλος, δημιουργείται ειδική υπηρεσία μίας στάσης στο ΥΠΕΝ, καθώς και Πληροφοριακό Σύστημα ΑΠΕ για την παρακολούθηση της εξέλιξης των αδειοδοτικών διαδικασιών. Το σύστημα αυτό θα συνδέεται με όλα τα επιμέρους πληροφοριακά συστήματα και τις βάσεις δεδομένων των αδειοδοτικών φορέων, δηλαδή ΡΑΕ, Περιβαλλοντικές Διευθύνσεις, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Διαχειριστές Συστήματος και Δικτύου, ΔΑΠΕΕΠ.
Δυναμική άνοδος στις τιμές των διαμερισμάτων
Άνοδο 7,9% καταγράφουν οι τιμές διαμερισμάτων στο τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στην Αθήνα και φθάνει στο 9,8%, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη και 5,9% και άλλες μεγάλες αστικές περιοχές με άνοδο 5,9%.
Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 7,6% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 8,2% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση των τιμών των νέων διαμερισμάτων κατά 4,5% και 6,2% αντίστοιχα, ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4,1% και 6,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχα τρίμηνα του 2020. Για το 2020, οι τιμές για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα αυξήθηκαν, με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,8% και 4,2% αντίστοιχα.
Το κοινωνικό μέρισμα του 2021 θα είναι 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, των οποίων το εισόδημα δεν ξεπερνά το όριο των 7.200 ευρώ, και μισός μισθός για τους υγειονομικούς. Επίσης, 250 ευρώ θα πάρουν στο τέλος του χρόνου και 173.000 πολίτες με αναπηρία. Η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος υπολογίζεται στο τέλος της χρονιάς.
Το τρίτο τρίμηνο του 2021 ο τζίρος του λιανικού εμπορίου σημείωσε αύξηση 11% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, με τον κύκλο εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων να διαμορφώνεται στα 14,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αυξήθηκε 8,2% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021, όπου είχε διαμορφωθεί σε 13,5 δισ. ευρώ.
Για τις ασφαλισμένες μητέρες (Δημοσίου και ΔΕΚΟ – τραπεζών) που συμπλήρωσαν 25ετία από την 1η Ιανουαρίου 2013 κι έπειτα και τις ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκου που συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 5.500 ημέρες ασφάλισης μετά την 1.1.2013, το όριο ηλικίας είναι τα 62 για μειωμένη σύνταξη και τα 67 για πλήρη ή τα 62 με 40 έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη.
Ξεκινά ο έλεγχος και η επιστροφή των αποζημιώσεων που δόθηκαν για τα μισθώματα μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2021 σε εκμισθωτές οι οποίοι δεν τη δικαιούνταν. Η διαδικασία αναζήτησης των συγκεκριμένων ποσών διενεργείται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών, βάσει των στοιχείων που αποστέλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).