Αντίθετοι στο μέτρο να πληρώνουν από την τσέπη τους το rapid test δηλώνουν εργαζόμενοι στον επισιτισμό- τουρισμό. Επιπλέον, λένε ότι οι εργοδότες θα το χρησιμοποιήσουν για να κάνουν απολύσεις.
Τιμωρητικό χαρακτηρίζουν εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και τουρισμού το νέο μέτρο που θα ισχύει από τις 13 Σεπτεμβρίου περί πληρωμένου rapid test από μικροβιολογικό εργαστήριο.
Μιλώντας στο Sputnik το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Επισιτισμού- Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, Βασίλης Κεφαλάς εξέφρασε την αντίθεσή του στο μέτρο θυμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει από την αρχή της πανδημίας να δοθούν μαζικά δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους.
«Είχαμε ζητήσει από την αρχή μαζικά δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους για να προστατευθούν έναντι του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά πρέπει να επιβαρύνουν το κράτος κι όχι τον εργαζόμενο όπως ήδη γίνεται. Και αυτή τη στιγμή γίνεται καθεστώς με το πρόσχημα ότι “δεν πάτε να εμβολιαστείτε”. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας» είπε ο κ. Κεφαλάς.
Πρόσθεσε ότι ήδη οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων κλάδων- επισιτισμού και τουρισμού- στους οποίους περιλαμβάνονται και οι διανομείς φαγητού πληρώνουν από την τσέπη τους τα μέτρα προστασίας, όπως τις μάσκες και τα αντισηπτικά.
«Ήδη οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα πληρώνουν από την τσέπη τους τα αντισηπτικά, τις μάσκες κ.ά. μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Τώρα μας φορτώνουν ένα ακόμα κόστος (σ.σ. το κόστος του εργαστηριακού rapid test) χωρίς να λύνεται το πρόβλημα γιατί είναι εκδικητικό το μέτρο και δεν θα προτρέψει, δεν θα πείσει κάποιον να πάει να εμβολιαστεί» τόνισε.
Επισήμανε επίσης ότι οι εργοδότες θα χρησιμοποιήσουν το όλο θέμα για να προβούν σε απολύσεις εργαζόμενων.
«Θα το χρησιμοποιήσουν οι εργοδότες για κάνουν απολύσεις και να διώξουν εργαζόμενους που τυχόν είναι ανεπιθύμητοι ή επειδή έχουν πτώση τζίρου» είπε.
Εν κατακλείδι ο κ. Κεφαλάς θεωρεί ότι το μέτρο δεν θα βοηθήσει, αντίθετα θα δημιουργήσει προβλήματα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι τιμωρητικό και δεν λύνει το πρόβλημα».