12.8 C
Chania
Monday, December 30, 2024

“Εργοστάσιο μαζικών δολοφονιών”: Μεγάλη Ισραηλινή έρευνα αποκαλύπτει το «Ευαγγέλιο», την Τεχνητή Νοημοσύνη που έχει οδηγήσει στη δολοφονία χιλιάδων αμάχων στη Γάζα

Ημερομηνία:

Του Yuval Abraham

Η διευρυμένη εξουσιοδότηση του ισραηλινού στρατού για βομβαρδισμούς μη στρατιωτικών στόχων, η χαλάρωση των περιορισμών σχετικά με τις αναμενόμενες απώλειες αμάχων και η χρήση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία περισσότερων πιθανών στόχων από ποτέ, φαίνεται να έχουν συμβάλει στην καταστροφική φύση των αρχικών σταδίων του σημερινού πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αποκαλύπτει έρευνα του περιοδικού +972 και του Local Call. Αυτοί οι παράγοντες, όπως περιγράφονται από νυν και πρώην μέλη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, έχουν πιθανότατα παίξει ρόλο στην παραγωγή μιας από τις πιο θανατηφόρες στρατιωτικές εκστρατείες κατά των Παλαιστινίων από τη Nakba του 1948.

Η έρευνα του +972 και του Local Call βασίζεται σε συνομιλίες με επτά νυν και πρώην μέλη της ισραηλινής κοινότητας πληροφοριών -συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών και της πολεμικής αεροπορίας που συμμετείχαν στις ισραηλινές επιχειρήσεις στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας- σε συνδυασμό με μαρτυρίες Παλαιστινίων, δεδομένα και έγγραφα από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου των IDF και άλλων ισραηλινών κρατικών φορέων.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, ο τρέχων πόλεμος – τον οποίο το Ισραήλ ονόμασε “Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά” και ο οποίος ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου – είδε τον στρατό να επεκτείνει σημαντικά τους βομβαρδισμούς στόχων που δεν έχουν καθαρά στρατιωτικό χαρακτήρα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ιδιωτικές κατοικίες καθώς και δημόσια κτίρια, υποδομές και πολυώροφα κτίρια, τα οποία, σύμφωνα με πηγές, ο στρατός ορίζει ως “στόχους ισχύος” (“matarot otzem”).

Οι βομβαρδισμοί ενεργειακών στόχων, σύμφωνα με πηγές των μυστικών υπηρεσιών που είχαν εμπειρία από πρώτο χέρι με την εφαρμογή τους στη Γάζα στο παρελθόν, αποσκοπούν κυρίως στο να πλήξουν την παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών: να “δημιουργήσουν ένα σοκ” που, μεταξύ άλλων, θα αντηχήσει ισχυρά και “θα οδηγήσει τους πολίτες να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς”, όπως το έθεσε μια πηγή.

Αρκετές από τις πηγές, οι οποίες μίλησαν στο +972 και στο Local Call υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός διαθέτει αρχεία για τη συντριπτική πλειονότητα των πιθανών στόχων στη Γάζα -συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών- τα οποία προβλέπουν τον αριθμό των αμάχων που είναι πιθανό να σκοτωθούν σε μια επίθεση σε έναν συγκεκριμένο στόχο. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται και είναι εκ των προτέρων γνωστός στις μονάδες πληροφοριών του στρατού, οι οποίες γνωρίζουν επίσης λίγο πριν από την πραγματοποίηση μιας επίθεσης πόσοι περίπου άμαχοι είναι βέβαιο ότι θα σκοτωθούν.

Σε μια περίπτωση που συζητήθηκε από τις πηγές, η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση ενέκρινε εν γνώσει της τη δολοφονία εκατοντάδων Παλαιστινίων πολιτών σε μια προσπάθεια να δολοφονηθεί ένας μόνο κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς. “Οι αριθμοί αυξήθηκαν από δεκάδες θανάτους αμάχων [που επιτρέπονταν] ως παράπλευρες απώλειες στο πλαίσιο επίθεσης εναντίον ενός ανώτερου αξιωματούχου σε προηγούμενες επιχειρήσεις, σε εκατοντάδες θανάτους αμάχων ως παράπλευρες απώλειες”, δήλωσε μια πηγή.

“Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία”, δήλωσε μια άλλη πηγή. “Όταν ένα 3χρονο κορίτσι σκοτώνεται σε ένα σπίτι στη Γάζα, είναι επειδή κάποιος στο στρατό αποφάσισε ότι δεν ήταν μεγάλη υπόθεση να σκοτωθεί – ότι ήταν ένα τίμημα που άξιζε να πληρώσει κανείς προκειμένου να χτυπήσει [έναν άλλο] στόχο. Δεν είμαστε η Χαμάς. Αυτές δεν είναι τυχαίες ρουκέτες. Όλα είναι σκόπιμα. Ξέρουμε ακριβώς πόσες παράπλευρες απώλειες υπάρχουν σε κάθε σπίτι”.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας άλλος λόγος για τον μεγάλο αριθμό των στόχων και την εκτεταμένη βλάβη της ζωής των πολιτών στη Γάζα είναι η ευρεία χρήση ενός συστήματος που ονομάζεται “Habsora” (“Το Ευαγγέλιο”), το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να “παράγει” στόχους σχεδόν αυτόματα με ρυθμό που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που ήταν δυνατό στο παρελθόν. Αυτό το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, όπως περιγράφεται από έναν πρώην αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών, ουσιαστικά διευκολύνει ένα “εργοστάσιο μαζικών δολοφονιών”.

Σύμφωνα με τις πηγές, η αυξανόμενη χρήση συστημάτων βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως το Habsora, επιτρέπει στον στρατό να πραγματοποιεί μαζικά πλήγματα σε κατοικίες όπου ζει έστω και ένα μέλος της Χαμάς, ακόμη και εκείνα που είναι κατώτερα στελέχη της Χαμάς. Ωστόσο, μαρτυρίες Παλαιστινίων στη Γάζα δείχνουν ότι από τις 7 Οκτωβρίου, ο στρατός έχει επίσης επιτεθεί σε πολλές ιδιωτικές κατοικίες όπου δεν διέμενε κανένα γνωστό ή εμφανές μέλος της Χαμάς ή οποιασδήποτε άλλης μαχητικής ομάδας. Τέτοια χτυπήματα, όπως επιβεβαίωσαν πηγές στο +972 και στο Local Call, μπορεί να σκοτώσουν συνειδητά ολόκληρες οικογένειες κατά τη διαδικασία.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, προσθέτουν οι πηγές, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν διεξάγεται από αυτές τις στοχευμένες κατοικίες. “Θυμάμαι να σκέφτομαι ότι είναι σαν να βομβαρδίζουν [οι Παλαιστίνιοι μαχητές] όλες τις ιδιωτικές κατοικίες των οικογενειών μας όταν [οι Ισραηλινοί στρατιώτες] επιστρέφουν για ύπνο στο σπίτι τους το Σαββατοκύριακο”, θυμήθηκε μια πηγή, η οποία ήταν επικριτική απέναντι σε αυτή την πρακτική.

Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι ένας ανώτερος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών είπε στους αξιωματικούς του μετά τις 7 Οκτωβρίου ότι ο στόχος ήταν να “σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πράκτορες της Χαμάς”, για τον οποίο τα κριτήρια σχετικά με τη βλάβη Παλαιστίνιων αμάχων είχαν χαλαρώσει σημαντικά. Ως εκ τούτου, υπάρχουν “περιπτώσεις στις οποίες βγάζουμε κέλυφος με βάση έναν ευρύ κυτταρικό εντοπισμό του πού είναι ο στόχος, σκοτώνοντας αμάχους. Αυτό γίνεται συχνά για να εξοικονομήσουμε χρόνο, αντί να κάνουμε λίγη περισσότερη δουλειά για να πετύχουμε έναν πιο ακριβή εντοπισμό”, δήλωσε η πηγή.

Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η συγκλονιστική απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Πάνω από 300 οικογένειες έχουν χάσει 10 ή περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς τους τελευταίους δύο μήνες – ένας αριθμός που είναι 15 φορές υψηλότερος από τον αριθμό από τον μέχρι πρότινος πιο θανατηφόρο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, το 2014. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν αναφερθεί περίπου 15.000 Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, και συνεχίζεται η καταμέτρηση.

“Όλα αυτά συμβαίνουν σε αντίθεση με το πρωτόκολλο που χρησιμοποιούσαν οι IDF στο παρελθόν”, εξήγησε μια πηγή. “Υπάρχει η αίσθηση ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού έχουν επίγνωση της αποτυχίας τους στις 7 Οκτωβρίου και ασχολούνται με το πώς θα δώσουν στο ισραηλινό κοινό μια εικόνα [της νίκης] που θα διασώσει τη φήμη τους”.

‘Μια δικαιολογία για να προκληθεί καταστροφή’

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, υπό το χαλάζι των πυραύλων, Παλαιστίνιοι μαχητές σφαγίασαν περισσότερους από 840 αμάχους και σκότωσαν 350 στρατιώτες και προσωπικό ασφαλείας, απήγαγαν περίπου 240 ανθρώπους – πολίτες και στρατιώτες – στη Γάζα και διέπραξαν εκτεταμένη σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου βιασμού, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ισραήλ.

Από την πρώτη στιγμή μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι ιθύνοντες στο Ισραήλ δήλωσαν ανοιχτά ότι η απάντηση θα ήταν εντελώς διαφορετικού μεγέθους από τις προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, με διακηρυγμένο στόχο την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς. “Η έμφαση δίνεται στις ζημιές και όχι στην ακρίβεια”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χάγκαρι στις 9 Οκτωβρίου. Ο στρατός μετέτρεψε γρήγορα αυτές τις δηλώσεις σε πράξεις.

Σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο +972 και το Local Call, οι στόχοι στη Γάζα που έχουν πληγεί από ισραηλινά αεροσκάφη μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι “τακτικοί στόχοι”, οι οποίοι περιλαμβάνουν συνήθεις στρατιωτικούς στόχους, όπως ένοπλους πυρήνες μαχητών, αποθήκες όπλων, εκτοξευτές ρουκετών, εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων, εκτοξευτήρες, εκτοξευτήρες όλμων, στρατιωτικά επιτελεία, παρατηρητήρια κ.ο.κ.

Ο δεύτερος είναι οι “υπόγειοι στόχοι” – κυρίως σήραγγες που έχει σκάψει η Χαμάς κάτω από τις γειτονιές της Γάζας, μεταξύ άλλων και κάτω από σπίτια πολιτών. Τα αεροπορικά πλήγματα σε αυτούς τους στόχους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των σπιτιών πάνω ή κοντά στις σήραγγες.

Ο τρίτος είναι οι “στόχοι ισχύος”, που περιλαμβάνει πολυώροφα κτίρια και πύργους κατοικιών στην καρδιά των πόλεων, καθώς και δημόσια κτίρια όπως πανεπιστήμια, τράπεζες και κυβερνητικά γραφεία. Η ιδέα πίσω από το χτύπημα τέτοιων στόχων, λένε τρεις πηγές των μυστικών υπηρεσιών που συμμετείχαν στο σχεδιασμό ή τη διεξαγωγή χτυπημάτων σε στόχους ισχύος στο παρελθόν, είναι ότι μια σκόπιμη επίθεση στην παλαιστινιακή κοινωνία θα ασκήσει “πολιτική πίεση” στη Χαμάς.

Η τελευταία κατηγορία αποτελείται από τις “οικογενειακές κατοικίες” ή τις “κατοικίες των εργατών”. Ο δηλωμένος σκοπός αυτών των επιθέσεων είναι η καταστροφή ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να δολοφονηθεί ένας και μόνο κάτοικος που είναι ύποπτος ότι είναι πράκτορας της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ωστόσο, στον τρέχοντα πόλεμο, παλαιστινιακές μαρτυρίες υποστηρίζουν ότι ορισμένες από τις οικογένειες που σκοτώθηκαν δεν περιλάμβαναν κανέναν πράκτορα αυτών των οργανώσεων.

Στα πρώτα στάδια του σημερινού πολέμου, ο ισραηλινός στρατός φαίνεται ότι έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην τρίτη και τέταρτη κατηγορία στόχων. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου των IDF στις 11 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων ημερών των μαχών, οι μισοί από τους στόχους που βομβαρδίστηκαν – 1.329 από τους συνολικά 2.687 – θεωρήθηκαν στόχοι ισχύος.

“Μας ζητείται να αναζητήσουμε πολυώροφα κτίρια με μισό όροφο που μπορούν να αποδοθούν στη Χαμάς”, δήλωσε μια πηγή που συμμετείχε σε προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. “Μερικές φορές πρόκειται για το γραφείο του εκπροσώπου μιας μαχητικής ομάδας ή για ένα σημείο όπου συναντώνται οι πράκτορες. Κατάλαβα ότι ο όροφος είναι μια δικαιολογία που επιτρέπει στον στρατό να προκαλεί πολλές καταστροφές στη Γάζα. Αυτό μας είπαν.

“Αν έλεγαν σε όλο τον κόσμο ότι τα γραφεία [της Ισλαμικής Τζιχάντ] στον 10ο όροφο δεν είναι σημαντικά ως στόχος, αλλά ότι η ύπαρξή του αποτελεί δικαιολογία για να γκρεμιστεί ολόκληρος ο πολυώροφος με στόχο να πιεστούν οι οικογένειες των πολιτών που ζουν σε αυτόν, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στις τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτό θα θεωρούνταν από μόνο του τρομοκρατία. Έτσι δεν το λένε”, πρόσθεσε η πηγή.

Διάφορες πηγές που υπηρέτησαν σε μονάδες πληροφοριών των IDF ανέφεραν ότι τουλάχιστον μέχρι τον τρέχοντα πόλεμο, τα πρωτόκολλα του στρατού επέτρεπαν την επίθεση σε ενεργειακούς στόχους μόνο όταν τα κτίρια ήταν άδεια από κατοίκους τη στιγμή του πλήγματος. Ωστόσο, μαρτυρίες και βίντεο από τη Γάζα δείχνουν ότι από τις 7 Οκτωβρίου, ορισμένοι από αυτούς τους στόχους έχουν επιτεθεί χωρίς να έχει δοθεί προηγούμενη ειδοποίηση στους ενοίκους τους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ολόκληρες οικογένειες.

Η ευρείας κλίμακας στόχευση κατοικιών μπορεί να προκύψει από δημόσια και επίσημα δεδομένα. Σύμφωνα με το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στη Γάζα – το οποίο παρέχει τον αριθμό των νεκρών από τότε που το Υπουργείο Υγείας της Γάζας σταμάτησε να το κάνει στις 11 Νοεμβρίου λόγω της κατάρρευσης των υπηρεσιών υγείας στη Λωρίδα – μέχρι τη στιγμή της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στις 23 Νοεμβρίου, το Ισραήλ είχε σκοτώσει 14.800 Παλαιστίνιους στη Γάζα- περίπου 6.000 από αυτούς ήταν παιδιά και 4.000 ήταν γυναίκες, οι οποίοι μαζί αποτελούν πάνω από το 67% του συνόλου. Τα στοιχεία που παρέχονται από το Υπουργείο Υγείας και το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου – και τα δύο υπάγονται στην κυβέρνηση της Χαμάς – δεν αποκλίνουν σημαντικά από τις ισραηλινές εκτιμήσεις.

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, επιπλέον, δεν διευκρινίζει πόσοι από τους νεκρούς ανήκαν στις στρατιωτικές πτέρυγες της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι έχει σκοτώσει μεταξύ 1.000 και 3.000 ένοπλους Παλαιστίνιους μαχητές. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης στο Ισραήλ, ορισμένοι από τους νεκρούς μαχητές είναι θαμμένοι κάτω από τα χαλάσματα ή μέσα στο σύστημα υπόγειων σηράγγων της Χαμάς, και ως εκ τούτου δεν υπολογίστηκαν στις επίσημες καταμετρήσεις.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ για την περίοδο μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, οπότε το Ισραήλ είχε σκοτώσει 11.078 Παλαιστίνιους στη Γάζα, αναφέρουν ότι τουλάχιστον 312 οικογένειες έχασαν 10 ή περισσότερα άτομα στην τρέχουσα ισραηλινή επίθεση- για λόγους σύγκρισης, κατά τη διάρκεια της “Επιχείρησης Προστατευτική Αιχμή” το 2014, 20 οικογένειες στη Γάζα έχασαν 10 ή περισσότερα άτομα. Τουλάχιστον 189 οικογένειες έχουν χάσει από έξι έως εννέα άτομα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ενώ 549 οικογένειες έχουν χάσει από δύο έως πέντε άτομα. Δεν έχουν δοθεί ακόμη επικαιροποιημένες αναλύσεις για τα στοιχεία των θυμάτων που δημοσιεύθηκαν από τις 11 Νοεμβρίου.

Οι μαζικές επιθέσεις εναντίον στόχων της ΔΕΗ και ιδιωτικών κατοικιών έγιναν την ίδια στιγμή που ο ισραηλινός στρατός, στις 13 Οκτωβρίου, κάλεσε τα 1,1 εκατομμύρια κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας – οι περισσότεροι από τους οποίους διαμένουν στην πόλη της Γάζας – να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, είχε ήδη βομβαρδιστεί ένας αριθμός ρεκόρ ενεργειακών στόχων και περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι είχαν ήδη σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών.

Συνολικά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Λωρίδας, έχουν εκτοπιστεί εντός της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου. Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι η απαίτηση για εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λωρίδας αποσκοπούσε στην προστασία της ζωής των πολιτών. Οι Παλαιστίνιοι, ωστόσο, βλέπουν αυτόν τον μαζικό εκτοπισμό ως μέρος μιας “νέας Νάκμπα” – μιας προσπάθειας εθνοκάθαρσης μέρους ή ολόκληρης της επικράτειας.

“Γκρέμισαν έναν πολυώροφο για χάρη του

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων ημερών των μαχών έριξε 6.000 βόμβες στη Λωρίδα της Γάζας, συνολικού βάρους περίπου 4.000 τόνων. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατός εξαφάνισε ολόκληρες γειτονιές- σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Al Mezan με έδρα τη Γάζα, οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν “στην πλήρη καταστροφή κατοικημένων γειτονιών, στην καταστροφή των υποδομών και στη μαζική δολοφονία κατοίκων”.

Όπως τεκμηριώνεται από το Al Mezan και από πολυάριθμες εικόνες που έρχονται από τη Γάζα, το Ισραήλ βομβάρδισε το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, τον Παλαιστινιακό Δικηγορικό Σύλλογο, ένα κτίριο του ΟΗΕ για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για αριστούχους φοιτητές, ένα κτίριο που ανήκει στην Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το Υπουργείο Πολιτισμού, δρόμους και δεκάδες πολυώροφα κτίρια και σπίτια – ειδικά στις βόρειες γειτονιές της Γάζας.

Την πέμπτη ημέρα των μαχών, ο εκπρόσωπος των IDF διένειμε στους στρατιωτικούς δημοσιογράφους στο Ισραήλ δορυφορικές εικόνες “πριν και μετά” από γειτονιές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως η Shuja’iyya και η Al-Furqan (παρατσούκλι από ένα τζαμί στην περιοχή) στην πόλη της Γάζας, οι οποίες έδειχναν δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια και κτίρια. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε 182 ενεργειακούς στόχους στη Shuja’iyya και 312 ενεργειακούς στόχους στην Al-Furqan.

Ο αρχηγός του επιτελείου της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, Omer Tishler, δήλωσε στους στρατιωτικούς δημοσιογράφους ότι όλες αυτές οι επιθέσεις είχαν νόμιμο στρατιωτικό στόχο, αλλά και ότι ολόκληρες γειτονιές δέχθηκαν επίθεση “σε μεγάλη κλίμακα και όχι με χειρουργικό τρόπο”. Σημειώνοντας ότι οι μισοί από τους στρατιωτικούς στόχους μέχρι τις 11 Οκτωβρίου ήταν στόχοι ισχύος, ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι “επιτέθηκαν γειτονιές που χρησιμεύουν ως τρομοκρατικές φωλιές για τη Χαμάς” και ότι προκλήθηκαν ζημιές σε “επιχειρησιακά αρχηγεία”, “επιχειρησιακά μέσα” και “μέσα που χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις μέσα σε κτίρια κατοικιών”. Στις 12 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τρία “ανώτερα μέλη της Χαμάς” – δύο από τα οποία ανήκαν στην πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης.

Ωστόσο, παρά τους αχαλίνωτους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οι ζημιές στη στρατιωτική υποδομή της Χαμάς στη βόρεια Γάζα κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου φαίνεται ότι ήταν ελάχιστες. Πράγματι, πηγές των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο +972 και στο Local Call ότι στρατιωτικοί στόχοι που αποτελούσαν μέρος στόχων ισχύος έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν πολλές φορές ως φύλλο συκής για να πληγεί ο άμαχος πληθυσμός. “Η Χαμάς είναι παντού στη Γάζα- δεν υπάρχει κτίριο που να μην έχει κάτι από τη Χαμάς μέσα του, οπότε αν θέλετε να βρείτε έναν τρόπο να μετατρέψετε ένα πολυώροφο κτίριο σε στόχο, θα μπορέσετε να το κάνετε”, δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

“Ποτέ δεν θα χτυπήσουν απλώς ένα πολυώροφο που δεν έχει κάτι που μπορούμε να ορίσουμε ως στρατιωτικό στόχο”, δήλωσε μια άλλη πηγή των μυστικών υπηρεσιών, η οποία πραγματοποίησε προηγούμενες επιδρομές εναντίον στόχων εξουσίας. “Πάντα θα υπάρχει ένας όροφος στην πολυκατοικία [που συνδέεται με τη Χαμάς]. Αλλά ως επί το πλείστον, όταν πρόκειται για στόχους εξουσίας, είναι σαφές ότι ο στόχος δεν έχει στρατιωτική αξία που να δικαιολογεί μια επίθεση που θα γκρεμίσει ολόκληρο το άδειο κτίριο στη μέση μιας πόλης, με τη βοήθεια έξι αεροπλάνων και βομβών βάρους πολλών τόνων”.

Πράγματι, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη σύνταξη των στόχων ισχύος σε προηγούμενους πολέμους, αν και ο φάκελος των στόχων περιέχει συνήθως κάποιο είδος υποτιθέμενης σύνδεσης με τη Χαμάς ή άλλες μαχητικές ομάδες, το χτύπημα του στόχου λειτουργεί κυρίως ως “μέσο που επιτρέπει τη ζημιά στην κοινωνία των πολιτών”. Οι πηγές κατανοούσαν, κάποιες ρητά και κάποιες σιωπηρά, ότι η ζημιά στους πολίτες είναι ο πραγματικός σκοπός αυτών των επιθέσεων.

Τον Μάιο του 2021, για παράδειγμα, το Ισραήλ επικρίθηκε έντονα για τον βομβαρδισμό του πύργου Al-Jalaa, όπου στεγάζονταν εξέχοντα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Al Jazeera, το AP και το AFP. Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι το κτίριο ήταν στρατιωτικός στόχος της Χαμάς- πηγές δήλωσαν στο +972 και στο Local Call ότι στην πραγματικότητα ήταν στόχος ενέργειας.

“Η αντίληψη είναι ότι βλάπτει πραγματικά τη Χαμάς όταν γκρεμίζονται πολυώροφα κτίρια, επειδή δημιουργεί μια δημόσια αντίδραση στη Λωρίδα της Γάζας και τρομάζει τον πληθυσμό”, δήλωσε μία από τις πηγές. “Ήθελαν να δώσουν στους πολίτες της Γάζας την αίσθηση ότι η Χαμάς δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Μερικές φορές γκρεμίζουν κτίρια και μερικές φορές ταχυδρομικές υπηρεσίες και κυβερνητικά κτίρια”.

Αν και είναι πρωτοφανές για τον ισραηλινό στρατό να επιτίθεται σε περισσότερους από 1.000 στόχους ισχύος μέσα σε πέντε ημέρες, η ιδέα της πρόκλησης μαζικών καταστροφών σε μη στρατιωτικές περιοχές για στρατηγικούς σκοπούς είχε διατυπωθεί σε προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, ακονισμένη από το λεγόμενο “Δόγμα Νταχίγια” από τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Σύμφωνα με το δόγμα – το οποίο αναπτύχθηκε από τον πρώην αρχηγό του επιτελείου των IDF Gadi Eizenkot, ο οποίος είναι τώρα μέλος της Κνεσέτ και μέλος του σημερινού υπουργικού συμβουλίου πολέμου – σε έναν πόλεμο εναντίον ανταρτικών ομάδων όπως η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ, το Ισραήλ πρέπει να χρησιμοποιεί δυσανάλογη και συντριπτική δύναμη, ενώ στοχεύει σε μη στρατιωτικές και κυβερνητικές υποδομές, προκειμένου να εδραιώσει την αποτροπή και να αναγκάσει τον άμαχο πληθυσμό να πιέσει τις ομάδες να σταματήσουν τις επιθέσεις τους. Η έννοια των “στόχων ισχύος” φαίνεται να προήλθε από την ίδια λογική.

Η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός όρισε δημοσίως στόχους ισχύος στη Γάζα ήταν στο τέλος της επιχείρησης Protective Edge το 2014. Ο στρατός βομβάρδισε τέσσερα κτίρια κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ημερών του πολέμου – τρία πολυώροφα κτίρια κατοικιών στην πόλη της Γάζας και ένα πολυώροφο κτίριο στη Ράφα. Το κατεστημένο ασφαλείας εξήγησε τότε ότι οι επιθέσεις είχαν σκοπό να μεταφέρουν στους Παλαιστίνιους της Γάζας ότι “τίποτα δεν είναι πλέον άτρωτο” και να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. “Τα στοιχεία που συλλέξαμε δείχνουν ότι η μαζική καταστροφή [των κτιρίων] έγινε σκόπιμα και χωρίς καμία στρατιωτική αιτιολόγηση”, ανέφερε έκθεση της Αμνηστίας στα τέλη του 2014.

Σε μια άλλη βίαιη κλιμάκωση που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018, ο στρατός επιτέθηκε και πάλι σε στόχους της εξουσίας. Αυτή τη φορά, το Ισραήλ βομβάρδισε πολυώροφα κτίρια, εμπορικά κέντρα και το κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού Al-Aqsa που συνδέεται με τη Χαμάς. “Η επίθεση σε στόχους ισχύος παράγει πολύ σημαντικό αποτέλεσμα στην άλλη πλευρά”, δήλωσε τότε ένας αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. “Το κάναμε χωρίς να σκοτώσουμε κανέναν και φροντίσαμε να εκκενωθεί το κτίριο και ο περίγυρός του”.

Προηγούμενες επιχειρήσεις έχουν επίσης δείξει πώς το χτύπημα αυτών των στόχων έχει σκοπό όχι μόνο να πλήξει το ηθικό των Παλαιστινίων, αλλά και να ανεβάσει το ηθικό στο εσωτερικό του Ισραήλ. Η Haaretz αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Φύλακας των Τειχών” το 2021, η Μονάδα Εκπροσώπου Τύπου των IDF διεξήγαγε μια ψυχολογική επιχείρηση εναντίον Ισραηλινών πολιτών προκειμένου να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα και τις ζημιές που προκαλούσαν στους Παλαιστίνιους. Οι στρατιώτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποκρύψουν την προέλευση της εκστρατείας, ανέβασαν εικόνες και αποσπάσματα από τα χτυπήματα του στρατού στη Γάζα στο Twitter, το Facebook, το Instagram και το TikTok, προκειμένου να επιδείξουν την ανδρεία του στρατού στο ισραηλινό κοινό.

Ωστόσο, συνέχισε η πηγή, “δεν λειτούργησε. Ως κάποιος που έχει παρακολουθήσει τη Χαμάς, άκουσα από πρώτο χέρι πόσο δεν νοιάζονταν για τους αμάχους και τα κτίρια που γκρεμίστηκαν. Μερικές φορές ο στρατός έβρισκε κάτι σε ένα πολυώροφο κτίριο που σχετιζόταν με τη Χαμάς, αλλά ήταν επίσης δυνατό να χτυπηθεί ο συγκεκριμένος στόχος με πιο ακριβή όπλα. Η ουσία είναι ότι γκρέμισαν έναν πολυώροφο για χάρη του να γκρεμίσουν έναν πολυώροφο”.

“Όλοι έψαχναν τα παιδιά τους σε αυτούς τους σωρούς”

Στον τρέχοντα πόλεμο το Ισραήλ όχι μόνο επιτέθηκε σε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό στόχων ισχύος, αλλά είδε επίσης τον στρατό να εγκαταλείπει προηγούμενες πολιτικές που αποσκοπούσαν στην αποφυγή βλάβης των αμάχων. Ενώ προηγουμένως η επίσημη διαδικασία του στρατού ήταν ότι ήταν δυνατή η επίθεση σε ενεργειακούς στόχους μόνο αφού είχαν εκκενωθεί όλοι οι άμαχοι από αυτούς, μαρτυρίες Παλαιστινίων κατοίκων στη Γάζα δείχνουν ότι, από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επιτέθηκε σε πολυώροφους κτιριακούς σταθμούς με τους κατοίκους τους να βρίσκονται ακόμη μέσα ή χωρίς να έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για την εκκένωσή τους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί θάνατοι αμάχων.

Τέτοιες επιθέσεις οδηγούν πολύ συχνά στη δολοφονία ολόκληρων οικογενειών, όπως συνέβη σε προηγούμενες επιθέσεις- σύμφωνα με έρευνα του AP που διεξήχθη μετά τον πόλεμο του 2014, περίπου το 89% των ατόμων που σκοτώθηκαν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς οικογενειακών σπιτιών ήταν άοπλοι κάτοικοι, και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν παιδιά και γυναίκες.

Ο Τίσλερ, ο αρχηγός του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, επιβεβαίωσε την αλλαγή πολιτικής, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική του στρατού “roof knocking” – σύμφωνα με την οποία ο στρατός έριχνε ένα μικρό αρχικό χτύπημα στην οροφή ενός κτιρίου για να προειδοποιήσει τους κατοίκους ότι πρόκειται να χτυπηθεί – δεν χρησιμοποιείται πλέον “όπου υπάρχει εχθρός”. Το Roof knocking, είπε ο Tishler, είναι “ένας όρος που αφορά τους γύρους [της μάχης] και όχι τον πόλεμο”.

Οι πηγές που έχουν εργαστεί στο παρελθόν σε στόχους ισχύος δήλωσαν ότι η θρασύτατη στρατηγική του σημερινού πολέμου θα μπορούσε να είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη, εξηγώντας ότι η επίθεση σε στόχους ισχύος είχε αρχικά ως στόχο να “σοκάρει” τη Γάζα, αλλά όχι απαραίτητα να σκοτώσει μεγάλο αριθμό αμάχων. “Οι στόχοι σχεδιάστηκαν με την παραδοχή ότι οι πολυκατοικίες θα εκκενώνονταν από ανθρώπους, οπότε όταν δουλεύαμε πάνω [στη σύνταξη των στόχων], δεν υπήρχε καμία απολύτως ανησυχία σχετικά με το πόσοι άμαχοι θα μπορούσαν να πληγούν- η παραδοχή ήταν ότι ο αριθμός θα ήταν πάντα μηδενικός”, δήλωσε μια πηγή με βαθιά γνώση της τακτικής.

“Αυτό θα σήμαινε ότι θα γινόταν ολική εκκένωση [των στοχευμένων κτιρίων], η οποία διαρκεί δύο με τρεις ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κάτοικοι καλούνται [τηλεφωνικά να εκκενώσουν], εκτοξεύονται προειδοποιητικοί πύραυλοι και επίσης διασταυρώνουμε με πλάνα από drone ότι οι άνθρωποι πράγματι εγκαταλείπουν τον πολυώροφο”, πρόσθεσε η πηγή.

Ωστόσο, τα στοιχεία από τη Γάζα δείχνουν ότι ορισμένες πολυκατοικίες – οι οποίες υποθέτουμε ότι ήταν στόχοι ενέργειας – ανατράπηκαν χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Το +972 και το Local Call εντόπισαν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου στις οποίες ολόκληρες πολυκατοικίες βομβαρδίστηκαν και κατέρρευσαν χωρίς προειδοποίηση, και μία περίπτωση στην οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα πολυώροφο κτίριο κατέρρευσε πάνω σε πολίτες που βρίσκονταν μέσα.

Στις 10 Οκτωβρίου, το Ισραήλ βομβάρδισε το κτίριο Βαβέλ στη Γάζα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Bilal Abu Hatzira, ο οποίος διέσωσε πτώματα από τα ερείπια εκείνο το βράδυ. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στο κτίριο, συμπεριλαμβανομένων τριών δημοσιογράφων.

Στις 25 Οκτωβρίου, το 12ώροφο κτίριο κατοικιών Al-Taj στην πόλη της Γάζας βομβαρδίστηκε μέχρι το έδαφος, σκοτώνοντας τις οικογένειες που ζούσαν μέσα σε αυτό χωρίς προειδοποίηση. Περίπου 120 άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια των διαμερισμάτων τους, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων. Ο Yousef Amar Sharaf, κάτοικος του Al-Taj, έγραψε στο X ότι 37 από τα μέλη της οικογένειάς του που ζούσαν στο κτίριο σκοτώθηκαν στην επίθεση: “Ο αγαπημένος μου πατέρας και η μητέρα μου, η αγαπημένη μου σύζυγος, οι γιοι μου και τα περισσότερα από τα αδέλφια μου και οι οικογένειές τους”. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι έπεσαν πολλές βόμβες, προκαλώντας ζημιές και καταστρέφοντας διαμερίσματα και σε γειτονικά κτίρια.

Έξι ημέρες αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου, το οκταώροφο κτίριο κατοικιών Al-Mohandseen βομβαρδίστηκε χωρίς προειδοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη ημέρα ανασύρθηκαν από τα ερείπια 30 έως 45 πτώματα. Ένα μωρό βρέθηκε ζωντανό, χωρίς τους γονείς του. Οι δημοσιογράφοι εκτιμούν ότι πάνω από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, καθώς πολλοί παρέμειναν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Το κτίριο βρισκόταν στον καταυλισμό προσφύγων Nuseirat, νότια του Wadi Gaza -στην υποτιθέμενη “ασφαλή ζώνη” στην οποία το Ισραήλ κατεύθυνε τους Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη βόρεια και κεντρική Γάζα- και ως εκ τούτου χρησίμευε ως προσωρινό καταφύγιο για τους εκτοπισμένους, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, στις 9 Οκτωβρίου, το Ισραήλ βομβάρδισε τουλάχιστον τρία πολυώροφα κτίρια, καθώς και μια ανοιχτή υπαίθρια αγορά σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, σκοτώνοντας τουλάχιστον 69 ανθρώπους. “Τα πτώματα ήταν καμένα… Δεν ήθελα να κοιτάξω, φοβόμουν να δω το πρόσωπο του Ιμάντ”, δήλωσε ο πατέρας ενός παιδιού που σκοτώθηκε. “Τα πτώματα ήταν διασκορπισμένα στο πάτωμα. Όλοι έψαχναν τα παιδιά τους μέσα σε αυτούς τους σωρούς. Αναγνώρισα τον γιο μου μόνο από το παντελόνι του. Ήθελα να τον θάψω αμέσως, γι’ αυτό κουβάλησα τον γιο μου και τον έβγαλα έξω”.

Σύμφωνα με την έρευνα της Αμνηστίας, ο στρατός δήλωσε ότι η επίθεση στην περιοχή της αγοράς είχε στόχο ένα τζαμί “όπου υπήρχαν πράκτορες της Χαμάς”. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι δορυφορικές εικόνες δεν δείχνουν τζαμί στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος των IDF δεν απάντησε στα ερωτήματα του +972 και του Local Call σχετικά με συγκεκριμένες επιθέσεις, αλλά δήλωσε γενικότερα ότι “οι IDF παρείχαν προειδοποιήσεις πριν από τις επιθέσεις με διάφορους τρόπους και όταν οι περιστάσεις το επέτρεπαν, παρέδιδαν επίσης ατομικές προειδοποιήσεις μέσω τηλεφωνικών κλήσεων σε ανθρώπους που βρίσκονταν στους στόχους ή κοντά σε αυτούς (υπήρξαν περισσότερες από 25.000 ζωντανές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του πολέμου, παράλληλα με εκατομμύρια καταγεγραμμένες συνομιλίες, μηνύματα κειμένου και φυλλάδια που έπεσαν από τον αέρα με σκοπό την προειδοποίηση του πληθυσμού). Σε γενικές γραμμές, οι IDF εργάζονται για να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη βλάβη στους πολίτες στο πλαίσιο των επιθέσεων, παρά την πρόκληση της καταπολέμησης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που χρησιμοποιεί τους πολίτες της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες”.

“Το μηχάνημα παρήγαγε 100 στόχους σε μία ημέρα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF, μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια των πρώτων 35 ημερών των μαχών, το Ισραήλ επιτέθηκε συνολικά σε 15.000 στόχους στη Γάζα. Με βάση πολλαπλές πηγές, ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλός σε σύγκριση με τις τέσσερις προηγούμενες μεγάλες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια του Guardian of the Walls το 2021, το Ισραήλ επιτέθηκε σε 1.500 στόχους σε 11 ημέρες. Στην Protective Edge το 2014, η οποία διήρκεσε 51 ημέρες, το Ισραήλ έπληξε μεταξύ 5.266 και 6.231 στόχους. Κατά τη διάρκεια του Πυλώνα Άμυνας το 2012, επιτέθηκαν περίπου 1.500 στόχοι σε οκτώ ημέρες. Στο “Χυμένο Μολύβι” το 2008, το Ισραήλ έπληξε 3.400 στόχους σε 22 ημέρες.

Πηγές των μυστικών υπηρεσιών που υπηρέτησαν στις προηγούμενες επιχειρήσεις δήλωσαν επίσης στο +972 και στο Local Call ότι, για 10 ημέρες το 2021 και τρεις εβδομάδες το 2014, ένας ρυθμός επίθεσης 100 έως 200 στόχων ανά ημέρα οδήγησε σε μια κατάσταση κατά την οποία η ισραηλινή αεροπορία δεν είχε πλέον στόχους στρατιωτικής αξίας. Γιατί, λοιπόν, μετά από σχεδόν δύο μήνες, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη ξεμείνει από στόχους στον τρέχοντα πόλεμο;

Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται σε μια δήλωση του εκπροσώπου των IDF στις 2 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία χρησιμοποιεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Habsora (“Το Ευαγγέλιο”), το οποίο ο εκπρόσωπος λέει ότι “επιτρέπει τη χρήση αυτόματων εργαλείων για την παραγωγή στόχων με γρήγορο ρυθμό και λειτουργεί βελτιώνοντας το ακριβές και υψηλής ποιότητας υλικό πληροφοριών σύμφωνα με τις [επιχειρησιακές] ανάγκες”.

Στην ανακοίνωση, ένας ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρεται ότι χάρη στο Habsora, δημιουργούνται στόχοι για πλήγματα ακριβείας “προκαλώντας μεγάλη ζημιά στον εχθρό και ελάχιστη ζημιά στους μη μαχητές. Οι πράκτορες της Χαμάς δεν έχουν ανοσία – ανεξάρτητα από το πού κρύβονται”.

Σύμφωνα με πηγές των μυστικών υπηρεσιών, το Habsora δημιουργεί, μεταξύ άλλων, αυτόματες συστάσεις για επιθέσεις σε ιδιωτικές κατοικίες όπου ζουν άτομα που είναι ύποπτα ότι είναι πράκτορες της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ. Στη συνέχεια, το Ισραήλ πραγματοποιεί δολοφονικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας μέσω του σφοδρού βομβαρδισμού αυτών των κατοικιών.

Το Habsora, εξήγησε μία από τις πηγές, επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων που “δεκάδες χιλιάδες αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών δεν θα μπορούσαν να επεξεργαστούν”, και συνιστά τοποθεσίες βομβαρδισμού σε πραγματικό χρόνο. Επειδή οι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς κατευθύνονται σε υπόγειες σήραγγες με την έναρξη κάθε στρατιωτικής επιχείρησης, λένε οι πηγές, η χρήση ενός συστήματος όπως το Habsora καθιστά δυνατό τον εντοπισμό και την επίθεση στα σπίτια σχετικά κατώτερων στελεχών.

Ένας πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών εξήγησε ότι το σύστημα Habsora επιτρέπει στο στρατό να λειτουργεί ένα “εργοστάσιο μαζικών δολοφονιών”, στο οποίο “η έμφαση δίνεται στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα”. Ένα ανθρώπινο μάτι “θα εξετάζει τους στόχους πριν από κάθε επίθεση, αλλά δεν χρειάζεται να ξοδεύει πολύ χρόνο σε αυτούς”. Δεδομένου ότι το Ισραήλ εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 30.000 μέλη της Χαμάς στη Γάζα, και είναι όλοι σημαδεμένοι για θάνατο, ο αριθμός των πιθανών στόχων είναι τεράστιος.

Το 2019, ο ισραηλινός στρατός δημιούργησε ένα νέο κέντρο με στόχο τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την επιτάχυνση της δημιουργίας στόχων. “Το τμήμα διαχείρισης στόχων είναι μια μονάδα που περιλαμβάνει εκατοντάδες αξιωματικούς και στρατιώτες και βασίζεται σε δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης”, δήλωσε ο πρώην αρχηγός του επιτελείου των IDF Aviv Kochavi σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο Ynet νωρίτερα φέτος.

“Πρόκειται για μια μηχανή που, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, επεξεργάζεται πολλά δεδομένα καλύτερα και ταχύτερα από οποιονδήποτε άνθρωπο και τα μετατρέπει σε στόχους για επίθεση”, συνέχισε ο Kochavi. “Το αποτέλεσμα ήταν ότι στην επιχείρηση “Guardian of the Walls” [το 2021], από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε αυτή η μηχανή, δημιουργούσε 100 νέους στόχους κάθε μέρα. Βλέπετε, στο παρελθόν υπήρχαν εποχές στη Γάζα που δημιουργούσαμε 50 στόχους το χρόνο. Και εδώ το μηχάνημα παρήγαγε 100 στόχους μέσα σε μία ημέρα”.

“Προετοιμάζουμε τους στόχους αυτόματα και εργαζόμαστε σύμφωνα με μια λίστα ελέγχου”, δήλωσε στο +972 και στο Local Call μία από τις πηγές που εργαζόταν στο νέο τμήμα διαχείρισης στόχων. “Είναι πραγματικά σαν ένα εργοστάσιο. Δουλεύουμε γρήγορα και δεν υπάρχει χρόνος για να εμβαθύνουμε στον στόχο. Η άποψη είναι ότι κρινόμαστε ανάλογα με το πόσους στόχους καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε”.

Ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος υπεύθυνος για την τράπεζα στόχων δήλωσε στην Jerusalem Post νωρίτερα φέτος ότι, χάρη στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης του στρατού, για πρώτη φορά ο στρατός μπορεί να παράγει νέους στόχους με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι επιτίθεται. Μια άλλη πηγή δήλωσε ότι η προσπάθεια αυτόματης δημιουργίας μεγάλου αριθμού στόχων αποτελεί υλοποίηση του δόγματος Dahiya.

Αυτοματοποιημένα συστήματα όπως το Habsora διευκόλυναν έτσι σημαντικά το έργο των αξιωματικών των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του υπολογισμού πιθανών απωλειών. Πέντε διαφορετικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο αριθμός των αμάχων που μπορεί να σκοτωθούν σε επιθέσεις σε ιδιωτικές κατοικίες είναι εκ των προτέρων γνωστός στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και εμφανίζεται σαφώς στο αρχείο στόχων στην κατηγορία των “παράπλευρων ζημιών”.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, υπάρχουν βαθμοί παράπλευρης ζημίας, σύμφωνα με τους οποίους ο στρατός καθορίζει αν είναι δυνατόν να επιτεθεί ένας στόχος μέσα σε μια ιδιωτική κατοικία. “Όταν η γενική οδηγία γίνεται “Παράπλευρη Ζημιά 5″, αυτό σημαίνει ότι έχουμε την άδεια να χτυπήσουμε όλους τους στόχους που θα σκοτώσουν πέντε ή λιγότερους πολίτες – μπορούμε να ενεργήσουμε σε όλους τους φακέλους στόχων που είναι πέντε ή λιγότεροι”, δήλωσε μία από τις πηγές.

“Στο παρελθόν, δεν σημειώναμε τακτικά τα σπίτια των νεότερων μελών της Χαμάς για βομβαρδισμό”, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας που συμμετείχε σε επιθέσεις εναντίον στόχων κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιχειρήσεων. “Στην εποχή μου, αν το σπίτι στο οποίο εργαζόμουν είχε την ένδειξη Collateral Damage 5, δεν εγκρίνονταν πάντα [για επίθεση]”. Μια τέτοια έγκριση, είπε, θα λαμβανόταν μόνο εάν ήταν γνωστό ότι στο σπίτι ζούσε ανώτερος διοικητής της Χαμάς.

“Κατά την αντίληψή μου, σήμερα μπορούν να μαρκάρουν όλα τα σπίτια [οποιουδήποτε στρατιωτικού στελέχους της Χαμάς ανεξαρτήτως βαθμού]”, συνέχισε η πηγή. “Πρόκειται για πολλά σπίτια. Μέλη της Χαμάς που δεν έχουν πραγματικά σημασία για τίποτα ζουν σε σπίτια σε όλη τη Γάζα. Έτσι σημαδεύουν το σπίτι και βομβαρδίζουν το σπίτι και σκοτώνουν όλους όσους βρίσκονται εκεί”.

Μια συντονισμένη πολιτική βομβαρδισμού των οικογενειακών σπιτιών

Στις 22 Οκτωβρίου, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το σπίτι του Παλαιστίνιου δημοσιογράφου Ahmed Alnaouq στην πόλη Deir al-Balah. Ο Άχμεντ είναι στενός φίλος και συνάδελφός μου- πριν από τέσσερα χρόνια, ιδρύσαμε μια εβραϊκή σελίδα στο Facebook με την ονομασία “Across the Wall”, με στόχο να μεταφέρουμε τις παλαιστινιακές φωνές από τη Γάζα στο ισραηλινό κοινό.

Το χτύπημα της 22ας Οκτωβρίου κατέρρευσε τσιμεντένιους όγκους πάνω σε ολόκληρη την οικογένεια του Άχμεντ, σκοτώνοντας τον πατέρα του, τα αδέλφια του, τις αδελφές του και όλα τα παιδιά τους, συμπεριλαμβανομένων των μωρών. Μόνο η 12χρονη ανιψιά του, Malak, επέζησε και παρέμεινε σε κρίσιμη κατάσταση, με το σώμα της καλυμμένο με εγκαύματα. Λίγες μέρες αργότερα, η Malak πέθανε.

Είκοσι ένα μέλη της οικογένειας του Αχμέντ σκοτώθηκαν συνολικά και θάφτηκαν κάτω από το σπίτι τους. Κανένας από αυτούς δεν ήταν μαχητής. Ο μικρότερος ήταν 2 ετών- ο μεγαλύτερος, ο πατέρας του, ήταν 75 ετών. Ο Ahmed, ο οποίος ζει σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πλέον μόνος από όλη την οικογένειά του.

Η οικογενειακή ομάδα WhatsApp του Ahmed έχει τον τίτλο “Better Together”. Το τελευταίο μήνυμα που εμφανίζεται εκεί στάλθηκε από τον ίδιο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα τη νύχτα που έχασε την οικογένειά του. “Κάποιος με ενημέρωσε ότι όλα είναι καλά”, έγραψε. Κανείς δεν απάντησε. Τον πήρε ο ύπνος, αλλά ξύπνησε πανικόβλητος στις 4 π.μ. Μουσκεμένος στον ιδρώτα, έλεγξε ξανά το τηλέφωνό του. Σιωπή. Τότε έλαβε ένα μήνυμα από έναν φίλο με τα τρομερά νέα.

Η περίπτωση του Αχμέντ είναι συνηθισμένη στη Γάζα αυτές τις μέρες. Σε συνεντεύξεις τους στον Τύπο, οι επικεφαλής των νοσοκομείων της Γάζας επαναλαμβάνουν την ίδια περιγραφή: οι οικογένειες εισέρχονται στα νοσοκομεία ως διαδοχή πτωμάτων, ένα παιδί ακολουθούμενο από τον πατέρα του ακολουθούμενο από τον παππού του. Τα σώματα είναι όλα καλυμμένα με χώμα και αίμα.

Σύμφωνα με πρώην αξιωματικούς των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, σε πολλές περιπτώσεις που βομβαρδίζεται μια ιδιωτική κατοικία, ο στόχος είναι η “δολοφονία στελεχών της Χαμάς ή της Τζιχάντ” και οι στόχοι αυτοί δέχονται επιθέσεις όταν το στέλεχος εισέρχεται στο σπίτι. Οι ερευνητές των μυστικών υπηρεσιών γνωρίζουν αν τα μέλη της οικογένειας ή οι γείτονες του πράκτορα μπορεί επίσης να πεθάνουν σε μια επίθεση, και ξέρουν πώς να υπολογίσουν πόσοι από αυτούς μπορεί να πεθάνουν. Κάθε μία από τις πηγές ανέφερε ότι πρόκειται για ιδιωτικές κατοικίες, όπου στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν ασκείται στρατιωτική δραστηριότητα.

Το +972 και το Local Call δεν διαθέτουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτικών που πράγματι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από αεροπορικές επιδρομές σε ιδιωτικές κατοικίες στον τρέχοντα πόλεμο, αλλά υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι, σε πολλές περιπτώσεις, κανένας από αυτούς δεν ήταν στρατιωτικός ή πολιτικός πράκτορας που ανήκε στη Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ.

Στις 10 Οκτωβρίου, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε μια πολυκατοικία στη γειτονιά Sheikh Radwan της Γάζας, σκοτώνοντας 40 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν γυναίκες και παιδιά. Σε ένα από τα συγκλονιστικά βίντεο που τραβήχτηκαν μετά την επίθεση, άνθρωποι φαίνονται να ουρλιάζουν, να κρατούν κάτι που φαίνεται να είναι μια κούκλα που ανασύρθηκε από τα ερείπια του σπιτιού και να την περνούν από χέρι σε χέρι. Όταν η κάμερα ζουμάρει, μπορεί κανείς να δει ότι δεν πρόκειται για κούκλα, αλλά για το σώμα ενός μωρού.

Ένας από τους κατοίκους δήλωσε ότι 19 μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν κατά την επίθεση. Ένας άλλος επιζών έγραψε στο Facebook ότι βρήκε μόνο τον ώμο του γιου του στα συντρίμμια. Η Αμνηστία διερεύνησε την επίθεση και ανακάλυψε ότι ένα μέλος της Χαμάς ζούσε σε έναν από τους επάνω ορόφους του κτιρίου, αλλά δεν ήταν παρών τη στιγμή της επίθεσης.

Ο βομβαρδισμός οικογενειακών σπιτιών όπου υποτίθεται ότι ζουν στελέχη της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ έγινε πιθανότατα μια πιο συντονισμένη πολιτική των IDF κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Protective Edge το 2014. Τότε, 606 Παλαιστίνιοι – περίπου το ένα τέταρτο των θανάτων αμάχων κατά τη διάρκεια των 51 ημερών των μαχών – ήταν μέλη οικογενειών των οποίων τα σπίτια βομβαρδίστηκαν. Μια έκθεση του ΟΗΕ το 2015 το όρισε τόσο ως πιθανό έγκλημα πολέμου όσο και ως “νέο μοτίβο” δράσης που “οδήγησε στο θάνατο ολόκληρων οικογενειών”.

Το 2014, 93 μωρά σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών οικογενειακών σπιτιών, εκ των οποίων τα 13 ήταν κάτω του 1 έτους. Πριν από ένα μήνα, 286 μωρά ηλικίας έως 1 έτους είχαν ήδη αναγνωριστεί ότι είχαν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με λεπτομερή κατάλογο ταυτότητας με τις ηλικίες των θυμάτων που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας της Γάζας στις 26 Οκτωβρίου. Από τότε ο αριθμός αυτός έχει πιθανότατα διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, και ιδίως κατά τη διάρκεια των σημερινών επιθέσεων στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις που έπληξαν ιδιωτικές κατοικίες ακόμη και όταν δεν υπάρχει γνωστός ή σαφής στρατιωτικός στόχος. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, το Ισραήλ είχε σκοτώσει 50 Παλαιστίνιους δημοσιογράφους στη Γάζα, ορισμένοι από αυτούς μέσα στα σπίτια τους με τις οικογένειές τους.

Η Roshdi Sarraj, 31 ετών, δημοσιογράφος από τη Γάζα που γεννήθηκε στη Βρετανία, ίδρυσε ένα μέσο ενημέρωσης στη Γάζα με την ονομασία “Ain Media”. Στις 22 Οκτωβρίου, μια ισραηλινή βόμβα έπληξε το σπίτι των γονιών του όπου κοιμόταν, σκοτώνοντάς τον. Η δημοσιογράφος Salam Mema πέθανε ομοίως κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της μετά τον βομβαρδισμό του- από τα τρία μικρά παιδιά της, ο Hadi, 7 ετών, πέθανε, ενώ ο Sham, 3 ετών, δεν έχει βρεθεί ακόμη κάτω από τα ερείπια. Δύο άλλες δημοσιογράφοι, η Duaa Sharaf και η Salma Makhaimer, σκοτώθηκαν μαζί με τα παιδιά τους μέσα στα σπίτια τους.

Ισραηλινοί αναλυτές έχουν παραδεχθεί ότι η στρατιωτική αποτελεσματικότητα αυτού του είδους των δυσανάλογων αεροπορικών επιθέσεων είναι περιορισμένη. Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γάζα (και πριν από την χερσαία εισβολή) – αφού καταμετρήθηκαν τα πτώματα 1.903 παιδιών, περίπου 1.000 γυναικών και 187 ηλικιωμένων ανδρών στη Λωρίδα της Γάζας – ο ισραηλινός σχολιαστής Avi Issacharoff έγραψε στο twitter: “Όσο δύσκολο και αν είναι να το ακούσει κανείς, την 14η ημέρα των μαχών, δεν φαίνεται ότι ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς έχει υποστεί σημαντική ζημιά. Η πιο σημαντική ζημιά στη στρατιωτική ηγεσία είναι η δολοφονία του [διοικητή της Χαμάς] Αϊμάν Νοφάλ”.

‘Μάχη με ανθρώπινα ζώα’

Οι μαχητές της Χαμάς επιχειρούν τακτικά από ένα περίπλοκο δίκτυο σηράγγων που έχει κατασκευαστεί κάτω από μεγάλα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας. Οι σήραγγες αυτές, όπως επιβεβαίωσαν οι πρώην αξιωματικοί των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών με τους οποίους μιλήσαμε, περνούν επίσης κάτω από σπίτια και δρόμους. Ως εκ τούτου, οι ισραηλινές προσπάθειες καταστροφής τους με αεροπορικές επιδρομές είναι σε πολλές περιπτώσεις πιθανό να οδηγήσουν στη θανάτωση αμάχων. Αυτός μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος για τον μεγάλο αριθμό παλαιστινιακών οικογενειών που αφανίστηκαν στην τρέχουσα επίθεση.

Οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών που ερωτήθηκαν για το άρθρο αυτό δήλωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο η Χαμάς σχεδίασε το δίκτυο σηράγγων στη Γάζα εκμεταλλεύεται εν γνώσει της τον άμαχο πληθυσμό και τις υπέργειες υποδομές. Αυτοί οι ισχυρισμοί αποτέλεσαν επίσης τη βάση της εκστρατείας στα μέσα ενημέρωσης που διεξήγαγε το Ισραήλ απέναντι στις επιθέσεις και τις επιδρομές στο νοσοκομείο Al-Shifa και στις σήραγγες που ανακαλύφθηκαν κάτω από αυτό.

Το Ισραήλ έχει επίσης επιτεθεί σε μεγάλο αριθμό στρατιωτικών στόχων: ένοπλους πράκτορες της Χαμάς, θέσεις εκτόξευσης ρουκετών, ελεύθερους σκοπευτές, αντιαρματικές ομάδες, στρατιωτικά αρχηγεία, βάσεις, παρατηρητήρια και άλλα. Από την αρχή της χερσαίας εισβολής, οι εναέριοι βομβαρδισμοί και τα πυρά βαρέως πυροβολικού χρησιμοποιήθηκαν για να παρέχουν υποστήριξη στα ισραηλινά στρατεύματα στο έδαφος. Οι ειδικοί του διεθνούς δικαίου λένε ότι οι στόχοι αυτοί είναι νόμιμοι, εφόσον τα πλήγματα συμμορφώνονται με την αρχή της αναλογικότητας.

Σε απάντηση σε ερώτημα του +972 και του Local Call για το άρθρο αυτό, ο εκπρόσωπος του IDF δήλωσε: “Οι IDF είναι προσηλωμένες στο διεθνές δίκαιο και ενεργούν σύμφωνα με αυτό, και με τον τρόπο αυτό επιτίθενται σε στρατιωτικούς στόχους και δεν επιτίθενται σε αμάχους. Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς τοποθετεί τους πράκτορες και τα στρατιωτικά της μέσα στην καρδιά του άμαχου πληθυσμού. Η Χαμάς χρησιμοποιεί συστηματικά τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα και διεξάγει μάχες από πολιτικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων χώρων όπως νοσοκομεία, τζαμιά, σχολεία και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ”.

Πηγές των μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στο +972 και στο Local Call ισχυρίστηκαν ομοίως ότι σε πολλές περιπτώσεις η Χαμάς “θέτει σκόπιμα σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα και προσπαθεί να εμποδίσει με τη βία τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή”. Δύο πηγές ανέφεραν ότι οι ηγέτες της Χαμάς “κατανοούν ότι η βλάβη που προκαλούν οι Ισραηλινοί στους αμάχους τους δίνει νομιμοποίηση στη μάχη”.

Ταυτόχρονα, αν και είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς τώρα, η ιδέα της ρίψης μιας βόμβας ενός τόνου με στόχο τη δολοφονία ενός πράκτορα της Χαμάς, η οποία όμως καταλήγει να σκοτώσει μια ολόκληρη οικογένεια ως “παράπλευρη απώλεια”, δεν ήταν πάντα τόσο εύκολα αποδεκτή από μεγάλα τμήματα της ισραηλινής κοινωνίας. Το 2002, για παράδειγμα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το σπίτι του Salah Mustafa Muhammad Shehade, τότε επικεφαλής των Ταξιαρχιών Al-Qassam, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Η βόμβα σκότωσε τον ίδιο, τη σύζυγό του Eman, τη 14χρονη κόρη του Laila και άλλους 14 πολίτες, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά. Η δολοφονία προκάλεσε δημόσιο σάλο τόσο στο Ισραήλ όσο και στον κόσμο και το Ισραήλ κατηγορήθηκε για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Η κριτική αυτή οδήγησε στην απόφαση του ισραηλινού στρατού το 2003 να ρίξει μια μικρότερη βόμβα βάρους ενός τετάρτου τόνου σε μια συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της Χαμάς – συμπεριλαμβανομένου του ασύλληπτου ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, Μοχάμεντ Ντέιφ – που λάμβανε χώρα σε ένα κτίριο κατοικιών στη Γάζα, παρά το φόβο ότι δεν θα ήταν αρκετά ισχυρή για να τους σκοτώσει. Στο βιβλίο του “To Know Hamas”, ο βετεράνος ισραηλινός δημοσιογράφος Shlomi Eldar έγραψε ότι η απόφαση να χρησιμοποιηθεί μια σχετικά μικρή βόμβα οφειλόταν στο προηγούμενο του Shehade και στον φόβο ότι μια βόμβα ενός τόνου θα σκότωνε και τους πολίτες στο κτίριο. Η επίθεση απέτυχε και οι ανώτεροι αξιωματικοί της στρατιωτικής πτέρυγας εγκατέλειψαν το σημείο.

Τον Δεκέμβριο του 2008, στον πρώτο μεγάλο πόλεμο που διεξήγαγε το Ισραήλ κατά της Χαμάς μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Γάζα, ο Yoav Gallant, ο οποίος τότε ήταν επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των IDF, δήλωσε ότι για πρώτη φορά το Ισραήλ “χτυπούσε τα οικογενειακά σπίτια” ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς με στόχο να τα καταστρέψει, αλλά όχι να βλάψει τις οικογένειές τους. Ο Gallant τόνισε ότι τα σπίτια δέχθηκαν επίθεση αφού οι οικογένειες είχαν προειδοποιηθεί με “χτύπημα στη στέγη”, καθώς και με τηλεφώνημα, αφού ήταν σαφές ότι μέσα στο σπίτι γινόταν στρατιωτική δραστηριότητα της Χαμάς.

Μετά την Προστατευτική Άκρη του 2014, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ισραήλ άρχισε να πλήττει συστηματικά οικογενειακά σπίτια από αέρος, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η B’Tselem συγκέντρωσαν μαρτυρίες από Παλαιστίνιους που επέζησαν από αυτές τις επιθέσεις. Οι επιζώντες είπαν ότι τα σπίτια κατέρρευσαν μόνα τους, θραύσματα γυαλιού έκοβαν τα σώματα όσων βρίσκονταν μέσα, τα συντρίμμια “μύριζαν αίμα” και οι άνθρωποι θάβονταν ζωντανοί.

Αυτή η θανατηφόρα πολιτική συνεχίζεται και σήμερα – εν μέρει χάρη στη χρήση καταστροφικών όπλων και εξελιγμένης τεχνολογίας όπως η Habsora, αλλά και σε ένα πολιτικό κατεστημένο και ένα κατεστημένο ασφαλείας που έχει χαλαρώσει τα χαλινάρια του στρατιωτικού μηχανισμού του Ισραήλ. Δεκαπέντε χρόνια αφότου επέμενε ότι ο στρατός καταβάλλει προσπάθειες για να ελαχιστοποιήσει τις βλάβες στους πολίτες, ο Gallant, που είναι τώρα υπουργός Άμυνας, έχει σαφώς αλλάξει στάση. “Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε αναλόγως”, δήλωσε μετά την 7η Οκτωβρίου.

972mag.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προστασία ανηλίκων από τα social media: «Όχι» στις απαγορεύσεις, λέει ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ανηλίκων από...

Φυσικό αέριο: Αύξηση 45% στις τιμές το 2024 για τους Ευρωπαίους – Σε ράλι ανόδου και το 2025, εξαντλούνται τα αποθέματα

Στις αυξήσεις στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, που σημείωσαν άνοδο...